Geld verdienen met cryptocurrency

Geld verdienen met cryptocurrencyIk krijg de laatste tijd veel vragen over cryptocurrency en Bitcoins. In 2020 ben ik begonnen met handelen in crypto’s en Bitcoins en dat heeft mij al een leuke winst opgeleverd. Af en toe deel ik dit op social media of op mijn blog en het is natuurlijk logisch dat mensen er meer van willen weten. Toen ik er net mee begon wilde ik ook zo snel mogelijk veel weten over dit onderwerp, om de juiste keuzes te kunnen maken. Vandaar dat ik besluit nu deze blog te schrijven over geld verdienen met cryptocurrency. Ik vertel iets over mijn favoriete apps, welke boeken ik heb gelezen en welke (gratis) cursussen je kunt volgen. 

Lees ook: Financieel plan maken

Geld verdienen met cryptocurrency

Voor dat ik jullie ga vertellen over mijn ervaring, hoe ik begonnen ben en hoe het werkt, wil ik eerst even een disclaimer toevoegen. Ik ben namelijk geen financieel specialist, alleen een ervaringsdeskundige. Alles wat ik ervan weet heb ik geleerd door te doen en door heel veel te lezen. Dat zijn dan ook precies de dingen die ik je kan aanraden. Sommige mensen zeggen dat je je er eerst in moet verdiepen voor je ermee begint, maar ik zou juist adviseren om alvast met kleine bedragen in te stappen en je al doende steeds meer in te lezen. Zo kun je wat je leest meteen in de praktijk uitproberen, ervaren en toepassen. 

Apps voor bitcoins en crypto’s

Je kunt, als je crypto’s inkoopt, een eigen wallet kopen. Dit is een soort externe harde schijf die je beveiligt met een wachtwoord en waar je je bitcoins en crypto’s op kunt bewaren. Er zijn mensen die zeggen: “not your keys, not your money“, waarmee ze bedoelen dat als je je geld in een wallet laat staan bij een app, je altijd het risico loopt om het kwijt te raken. Op dit moment heb ik zelf nog geen eigen wallet. Ik werk met apps waarvan ik weet dat er altijd een klein risico is dat ze gehackt worden, maar omdat het betrouwbare apps zijn is dat risico volgens mij verwaarloosbaar. Dat ook een hardware wallet niet altijd 100% safe is blijkt bijvoorbeeld uit dit nieuwsbericht van december 2020. Volgens mij zijn apps dus prima te gebruiken. Er zijn verschillende apps die door mensen al jarenlang naar tevredenheid gebruikt worden. Het verschil tussen deze apps zit ‘m vaak in het aantal munten dat ze aanbieden, de commissie die je betaalt wanneer je geld overmaakt, de mogelijkheden binnen de app en het gemak in gebruik. Bekende en betrouwbare apps zijn bijvoorbeeld:

  • Blox (bieden meer dan 100 munten aan, makkelijk in gebruik, €10 gratis via een code)
  • Bitmymoney (biedt slechts 4 weinig risicovolle munten gaan, makkelijk in gebruik, meest geschikt om op te sparen, bij aanmelden en inleg van €25 krijg je €5 gratis)
  • Bitvavo (lage commissie, iets ingewikkelder in gebruik, biedt meer dan 70 munten aan, voor daytraden het meest geschikt vanwege lage commissie)
  • Bitcoinmeester (hogere commissie, makkelijk in gebruik, veel verschillende munten die andere brokers en exchanges niet hebben, je kunt hier ook munten staken)

Lees ook: Crypto’s sparen met weinig risico via de DCA methode

Zelf gebruik ik op dit moment alleen Blox, Bitmymoney, Bitvavo en Bitcoinmeester. Belangrijk om te vermelden: soms is het heel druk op een app, bijvoorbeeld als de koersen van een bepaalde munt heel erg stijgen in korte tijd en iedereen wil verkopen om de winst te pakken. Daardoor lopen apps soms vast. Het is dus beter om dan iets eerder te verkopen en minder winst te pakken, dan om er niet meer in te komen en later met verlies te moeten verkopen. 

Geld verdienen met cryptocurrency app blox

Welke apps adviseer ik voor beginners?

Als je voor het eerst begint zou ik zelf aanraden met Blox te starten. Bij deze app kun je namelijk via een code een gratis tientje krijgen om alvast mee te proberen. Dat is toch leuk meegenomen en zo kun je relatief veilig alvast uittesten hoe het werkt. Je kunt immers geen geld verliezen als de koersen dalen, want je had dat tientje gratis gekregen. Maar ook de andere apps zijn fijn hoor, ze hebben allemaal zo hun voor- en nadelen. De grootste reden om voor een bepaalde app te kiezen is dat er soms een munt is die de andere apps niet hebben. 

Hoe werkt investeren in cryptocurrency?

Als je de app geïnstalleerd hebt, moet je je profiel invullen. Veel mensen raken een beetje in de stress dat ze dan hun rijbewijs of paspoort moeten fotograferen en mailen, maar doe je daar moeilijk over als je bij de bank een bankrekening gaat openen? In Nederland is het verplicht om je te identificeren en dat is maar goed ook als je geld gaat overmaken. Geen stress dus, het is juist een extra beveiliging. Als je bankrekening geverifieerd is, kun je beginnen! Je kiest daarvoor eerst een munt uit waar je in wil investeren. Vervolgens klik je op “koop”. Als je geld in je wallet hebt staan, dan lukt dit direct, maar als er nog geen geld in je wallet zit, moet je eerst vanaf je bankrekening geld in je wallet zetten. Dat kan eenvoudig via Ideal. Soms duurt het even voor dit zichtbaar is. Vooral de eerste keer wordt dit gecontroleerd. Het kan dan gebeuren, dat je uiteindelijk tegen een hogere koers inkoopt, omdat er dus wat tijd tussen zit. Niet alles apps accepteren een zakelijke rekening, dus het beste is om een privérekening te gebruiken. 

Je hebt een munt gekocht, en nu?

Als je een munt gekocht hebt, is dit vaak een lager bedrag dan je investeerde. Dit komt, omdat de commissie er afgehaald is. Daarna is het afwachten wat er met de koers gaat gebeuren. De koers van crypto’s is altijd heel volatiel, dat betekent dat een koers enorm snel kan stijgen en dalen. Als grote investeerders hun munt verkopen, dan kan de koers ineens flink dalen en daarmee jouw inleg dus. Andersom kan ook: er wordt veel van een munt gekocht, de munt wordt dus schaarser en de koers stijgt. Jouw geld wordt dan meer waard. 

Emoties tijdens het handelen in crypto’s

Als je leest over cryptocurrency, dan lees je overal dat het onlosmakelijk verbonden is met emoties. En juist door emoties, worden er fouten gemaakt. Iedereen heeft er last van, de één wat meer dan de ander. Het is logisch dat als je jouw geïnvesteerde €1000 in rap tempo ziet halveren, je in paniek raakt. Vandaar dat er in de cryptocurrency twee belangrijke termen zijn:

FOMO: Fear of missing out. Dit houdt in dat je iemand hoort praten over een bepaalde munt die enorm is gestegen. Die persoon heeft er veel winst mee gemaakt en jij bent bang dat jij deze kans mist en koopt impulsief ook deze munt. Vervolgens was de munt net op het hoogste punt en begint enorm te dalen. Jij verliest dus alleen maar geld!

FUD: Fear, uncertainty and doubt. Angst, twijfel en onzekerheid. Waar het om winst gaat, zijn mensen bereid om angst te zaaien. Zo komt het voor dat grote investeerders bijvoorbeeld influencers betalen om paniek te zaaien over een bepaalde munt. Daardoor kunnen mensen gaan denken dat ze hun munt zo snel mogelijk moeten verkopen, want als ze gelijk hebben en die munt gaat enorm dalen ben jij je geld kwijt. Vervolgens verkopen veel mensen door dit nepnieuws hun munten, waardoor daadwerkelijk de koers daalt. Zo kan de investeerder goedkoop inkopen. Vervolgens wordt er weer positief nieuws over de munt verspreid en stijgt de munt enorm. Zo heeft de investeerder leuke winst. 

Hoe blijf je je emoties de baas?

De kans dat je door emoties als FOMO en FUD verkeerde keuzes maakt is groot. Laat je dus niet gek maken door wat iedereen ongefundeerd op allerlei fora en in facebookgroepen roept en doe altijd je eigen onderzoek op betrouwbare websites of stel vragen aan mensen die je vertrouwt. Houdt er rekening mee dat niemand een glazen bol heeft. Zelfs de grootste deskundigen die heel goed zijn in het analyseren van grafieken en voorspellen van wat de koers doet zitten er soms naast. Iedereen die handelt in crypto’s raakt wel eens geld kwijt. Daar tegenover staat, dat je er ook leuke bedragen winst mee kunt maken. Vandaar dat iedereen zegt: investeer alleen geld in crypto’s dat je kunt missen. Je zult dan ook minder last hebben van emoties als de koersen dalen en niet meteen uit paniek verkopen. Verlies heb je namelijk pas als je verkoopt! En heel vaak geldt: what goes down, must go up (en andersom). Vandaar dat mensen altijd zeggen HODL (dit betekent hold, houd je munten gewoon vast en wacht rustig af) als de koers daalt. 

Strategieën om geld te verdienen met cryptocurrency

Als je geen plan hebt, is de kans groot dat je ten prooi valt aan de emoties en dus fouten maakt. Daarom is het goed om vooraf te bedenken wat je gaat doen. Er is geen “beste” plan. Er zijn meerdere strategieën die je kunt inzetten. Waar je het meeste mee verdient, is van veel factoren afhankelijk. Hieronder bespreek ik een paar strategieën die je zou kunnen gebruiken. Bekijk zelf wat het beste bij je past. 

Elke maand een bepaald bedrag investeren

Een strategie die vaak wordt aangeduid als minst risicovol is om elke maand op hetzelfde tijdstip een vast bedrag te investeren. Ik doe dit bijvoorbeeld met de app Bitmymoney. Deze app heeft slechts vier munten die aangemerkt worden als minst risicovol: Bitcoin, Ethereum, Litecoin en goud. Ik koop elke maand op de eerste dag voor een vast bedrag van elke munt in en zie dat dus als een soort spaarrekening. Doordat de koers zo fluctueert, koop ik de ene keer goedkoop in en de andere keer wat duurder. Dit heb ik van 2020 tot aan nu (2024 gedaan). Het heeft me in totaal een winst van 65% opgeleverd. Dat is dus sparen met veel rendement. Voorlopig laat ik mijn investering nog staan, omdat ik het geld niet nodig heb. Daarbij verwacht ik nog meer stijgingen, omdat de Bull Markt pas net weer gestart is na een Bear markt van 2 jaar. 

Winst afromen

Een andere strategie is om een bepaald bedrag te investeren in een bepaalde munt en met jezelf af te spreken dat je de winst afroomt als je bijvoorbeeld 30% winst hebt. Stel je investeert €100 in bitcoins en de koers stijgt waardoor jij na een aantal weken €130 hebt, dan kun je €30 eruit halen en met de inleg verder spelen. Als je dit 4 keer gedaan hebt, heb je je inleg al ruim terugverdiend en speel je eigenlijk alleen nog met de winst. Heb je verlies? Geen paniek, laat het gewoon staan en wacht rustig af. Je kunt ook juist je inleg eruit halen en alleen verder gaan met de winst. Wel is het zo, dat hoe meer geld je er in hebt staan, hoe meer winst je maakt. 30% over 100 euro is nu eenmaal meer dan 30% over 30 euro. 

Traden in een korte periode

Ook een strategie om geld te verdienen met cryptocurrency is door een munt uit te kiezen waar je veel stijging van verwacht. Je koopt deze munt in voor bijvoorbeeld €1000 en houdt de koers nauwlettend in de gaten. Spreek met jezelf af dat als hij bijvoorbeeld op 20% winst staat, je alles verkoopt. Daarna kies je een andere munt die juist laag staat, en daar investeer je opnieuw deze €1000 + de winst in en doet hetzelfde trucje nog eens. Dit is een strategie die meer risico heeft, want niemand kan de koers voorspellen en de kans bestaat dus dat het ook helemaal mis kan gaan. Zo kocht ik zelf bijvoorbeeld in 2021 XRP in voor een redelijk hoog bedrag. Vervolgens werd bekend dat er een rechtszaak komt in februari en gooiden een aantal apps deze munt er uit. Veel mensen raakten in paniek en verkochten de munt, waardoor deze flink daalde. Hierdoor was ik best een flink bedrag kwijt. Ik heb me toen goed ingelezen en besloten op het laagste niveau nog een beetje bij te kopen. Vervolgens kwamen er wat positieve nieuwsberichten en steeg de munt weer. Doordat ik een deel heel laag had ingekocht, kon ik uiteindelijk toch met een kleine winst verkopen. Dit had natuurlijk ook verkeerd kunnen uitpakken, dat hij helemaal niet meer steeg maar nog verder zou dalen. Dan was ik veel geld kwijt geraakt. Vandaar: meer risico. Kies zelf of je dat risico wil nemen.

Leren over cryptocurrency en Bitcoins

Heel veel mensen hebben in het begin geen idee hoe het nou precies werkt, maar ze vinden het crypto wereldje wel interessant. Logisch: op de bank word je geld namelijk niets meer waard en door inflatie eigenlijk wel minder. Investeer je in aandelen of crypto’s dan kun je je geld zien groeien. Om hier goed in te worden, heb je misschien behoefte er nog veel meer over te leren dan je hebt geleerd in deze blog. Zelf heb ik ook veel onderzoek gedaan en nog steeds lees ik er veel over om de juiste keuzes te maken in een constant veranderende markt. Tips die ik heb om beter geïnformeerd te raken:

Doe een cursus

Er zijn een aantal gratis cursussen die al heel waardevol zijn, zoals de cursus van Madelon Vos of Alles over Crypto. Zij hebben allebei ook een betaalde cursus, waar ze dieper op de materie in gaan en je ook leren hoe je grafieken kunt lezen en ze dus beter kunt voorspellen wat koersen gaan doen. Ik heb van Alles Over Crypto de betaalde cursus gedaan, waar ik heel veel van heb geleerd. Deze is wel ietwat verouderd, maar ik heb begrepen dat er binnenkort een update komt. Van Madelon Vos heb ik alleen de gratis cursus gedaan. Ook heel waardevol, nadeel van Madelon Vos vind ik dat ze bijna alles vertelt en je dus verplicht al die filmpjes moet kijken. Ik ben meer een lezer, dus ik lees liever alle informatie. Maar dat is persoonlijk. 

Lees boeken

Hieronder vind je een aantal boeken die ik waardevol vind en duidelijkheid geven. Let op, veel van deze boeken kun je GRATIS lezen als je een KOBO Plus abonnement hebt. 

bitcoin standard

 

 

 

 

 

Waarschuwing!

Tot slot nog een kleine waarschuwing. Als iedereen daadwerkelijk miljonair kon worden door te handelen in Bitcoins, dan deed heel Nederland dat wel. Het kan zeker, maar dan gaat dat om mensen voor wie 3 miljoen euro voelt als €300 euro en zulke bedragen dus met een hoop risico op een bepaalde kleine munt durven in te zetten die dan ook nog eens in korte tijd heel veel stijgt. Dit is voor de meeste mensen niet weggelegd. Heb jij maar €100 over? Prima! Begin klein en kijk maar eens of je er €110 van kunt maken. Op de bank krijg je dat niet. En met een beetje geluk lukt het misschien wel om van die €100 dit jaar €200 te maken. Hoe meer je investeert, hoe groter je winst kan zijn, maar ook hoe groter je verlies! Neem dus geen onnodige risico’s.

Alleen winst

Dat gezegd hebbende: ik vind het een leuk spelletje en heb tot nu toe alleen positieve ervaringen. Soms dalen de koersen, soms stijgen ze, maar in het geheel genomen heb ik alleen maar winst behaald in de afgelopen jaren en geen verlies. Daarvoor moet je soms wel wat geduld hebben, maar dat geeft niks. Snel rijk wordt niemand en geduld wordt beloond. Houd je emoties in toom en bepaal je plan. Succes!

Meer vragen?

Dit was in een notendop wat informatie over geld verdienen met cryptocurrency. Uiteraard is er nog veel meer te vertellen, dus als je nog vragen hebt, laat het me dan weten. Dan kan ik deze blog daarmee aanvullen. 

Vorig artikelVlieg slim: hoe je geld bespaart bij het boeken van vliegtickets
Volgend artikelEen roze vloerkleed van wol
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in