Wat is een woonverzekering eigenlijk?

Je woonverzekering doorlichtenNu mijn dochter richting volwassen leeftijd gaat, begin ik haar langzaam voor te bereiden op wat komen gaat. Ze heeft het al wel eens over “op zichzelf wonen”, maar denkt dan alleen aan de leuke dingen die daarbij horen. Over de financiële kant van het verhaal heeft ze nog niet nagedacht, van zaken als woonverzekeringen en ziektekosten heeft ze nog weinig gehoord. Dus voorzichtig probeer ik haar af en toe eens iets uit te leggen. Wat is een woonverzekering eigenlijk? En waarom is het belangrijk om die te hebben? Ik schrijf deze blog, zodat zij (en andere jong volwassenen) dit eens kunnen doorlezen. 

Lees ook: Financieel plan maken; meer geld overhouden

Wat is een woonverzekering eigenlijk?

Wat is een woonverzekering eigenlijk? Een woonverzekering verzekert je huis en je spullen.  Meestal is een woonverzekering een combinatie van 2 of 3 verzekeringen, namelijk een inboedelverzekering, een opstalverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Met een inboedelverzekering verzeker je alle spullen in je woning, met een opstalverzekering verzeker je de woning zelf plus alle spullen die aan je woning vast zitten en een aansprakelijkheidsverzekering is voor wanneer je (onbedoeld) schade maakt aan spullen van iemand anders. 

Neem zeker een inboedelvezekering

Een inboedelverzekering is iets wat je minimaal moet hebben. Er kan namelijk vanalles gebeuren met de spullen in je woning. Denk aan schade door brand of lekkage. Ik heb zelf als student wel eens gehad dat een wasmachine gelekt had en mijn hele vloerbedekking verpest was. Dankzij de inboedelverzekering van Allianz Direct kon ik toch mooi nieuwe vloerbedekking kopen. Daar was ik als arme student toen heel blij mee! Er kan ook worden ingebroken in je nieuwe huis. Wie weet wordt je nieuwe laptop of geluidsinstallatie wel meegenomen? Fijn als je dat dan direct kunt vervangen op kosten van de verzekering. 

Opstalverzekering

Een opstalverzekering kies je meestal als je een eigen woning hebt. Wanneer je huurt, zijn de kosten van diefstal, storm of blikseminslag voor de eigenaar van de woning. Jij kunt jouw schade dan verhalen op je huurbaas, die als het goed is wel een opstalverzekering heeft afgesloten. Ook goed om bij het aangaan van de huur dat even na te vragen. Je denkt altijd dat zoiets niet gebeurt, maar je weet het niet zeker. 

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering zou ik ook altijd aanvragen. Natuurlijk ga je niet expres iets bij iemand kapot maken. Maar per ongeluk een mok chocolademelk over de spierwitte bank van je beste vriendin laten vallen is snel gebeurd. Gaat die vlek er niet meer uit, dan kun je dat verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering. Ik moet nu meteen denken aan die keer dat ik 10 boeken leende van een vriendin. Deze boeken nam ik mee op vakantie naar Frankrijk. Op de camping kwam ik er achter dat er nog een rode paprika in de tas zat waarin ik ze had meegenomen. Door de warmte was deze na 2 weken helemaal gaan rotten. De rode paprikasap zat over alle boeken. Ik schaamde me kapot dat ik de boeken zo aan mijn vriendin moest teruggeven. Gelukkig kon ik het uiteindelijk verhalen op mijn aansprakelijkheidsverzekering en kreeg ik €50 om haar te geven als tegemoetkoming. Ik was daar zo blij mee!

Ga je op jezelf? Check welke verzekeringen je nodig hebt!

Heb jij dus een kind dat binnenkort op zichzelf gaat en geen idee heeft wat er allemaal geregeld moet worden? Deze blog is helpend om te leren welke woonverzekeringen er zijn. Want een eigen huisje mooi maken is ontzettend leuk, maar ook heel fijn als er iets mis gaat en je hoeft dat met je studentenbeurs niet zelf te betalen!

woonkamer december 2018

Vorig artikelHoe kun je het langst genieten van orchideeën?
Volgend artikelZelfstandig Leren: hoe kinderen van groep 4 tot 8 ondersteunen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in