Hej Pippi Langkous

Pippi LangkousZweden is de laatste jaren steeds populairder geworden en niet voor niets! Ondanks het wisselvallige klimaat is het een uitgestrekt, mooi land waarin het heerlijk ontspannen vakantie vieren is. Vooral Zuid-Zweden is een aanrader voor gezinnen met kids. Lieflijke stadjes, gezellige dorpjes, groene weiden, veel leuke kinderactiviteiten (vooral als je van Astrid Lindgren houdt), overal kust of meren vlakbij dus watervertier volop en weilanden en boomgaarden vol prachtige bloemen en fruit waar je naar hartenlust van mag plukken! Een appeltje uit Kivik is niet te versmaden…

Lieflijke stadjes

Wij maakten twee jaar geleden een rondje door Zuid-Zweden en hadden toen het pretpark Astrid Lindgrens Wereld hoog op onze bucketlist staan. Eigenlijk al jarenlang, maar we kwamen er gewoon niet in de buurt (ja, zo groot is Zweden dus wel, zeker als je er een rondreis maakt). Maar nu hadden we een huisje vlakbij Vimmerby en konden we een dag voor een bezoek aan dit knusse familiepretpark uittrekken. Bijna letterlijk alle verhalen van de beroemde schrijfster komen hier tot leven in miniatuurdorpen en speeltuinen, maar ook in prachtige toneelstukken over Pippi Langkous, Emil (je weet wel, dat ondeugende jongetje dat avn dat prachtige houtsnijwerk maakt) en Ronja de Roversdochter. De knetterende donderslag in de verte toen we hier naar keken paste helemaal in de lijn van het verhaal…

 

Emil1

Of je nu in aan de west- of de oostkust zit van Zuid-Zweden, overal heb je fijne stranden. Daar vandaan zie je al snel ook een van de vele eilanden die Zweden rijk is. Wij kampeerden een paar dagen op Öland en werden helemaal verliefd op dit prachtige plekje! We zagen tientallen verschillende soorten vogels en vanaf de zuidpunt zelfs zeehonden, heel apart. Door de vele molens waanden we ons soms weer even in Nederland. Maar als we buiten aan de Zweedse broodjes zaten (oh, goddelijke kanel bullar!) wisten we gelijk weer dat we toch echt in ons favoriete vakantieland waren. Want ondanks (of misschien juist dankzij) het wisselvallige weer genieten de Zweden zelf en de vakantiegangers met hen bijna nergens zo intensief van het buitenleven als hier!

Kanel bullar

Dat ontdekten we ook toen we nog eventjes een uitstapje naar Stockholm maakten. Bij aankomst was het er grijs en grauw en liepen de mensen chagrijnig door de straten. Maar de volgende dag scheen de zon en leek iedereen ineens op de fiets, op skeelers of vanaf zijn bootje van de stad te willen genieten. Die heeft gelukkig zowel met slecht als met mooi weer genoeg te bieden. Een eiland vol musea, met Junibacken als hoogtepunt. Ook een rondvaart hoort er bij, altijd handig om snel even de highlights te zien. En dan natuurlijk de vele gezellige straatjes om in te shoppen. Vooral het oude gedeelte van het centrum is een aanrader. Om de kinderen zoet te houden is daar 1. de leukste speelgoedwinkel van heel Zweden te vinden (Kalika) en 2. ijs te koop met bolletjes die zo groot zijn als een flinke tennisbal!

Leukste speelgoedwinkel

Geen enkel minpuntje te ontdekken dus? Tja, voor Legoland moet je toch echt in Denemarken zijn en ook Vikingen heb je daar veel meer. Maar aan de kust word je overspoeld met piratenverhalen en stoere ridders komen met de vele kastelen ruimschoots aan hun trekken! Wil je toch meer, dan kun je via de brug bij Malmö oversteken naar Kopenhagen en van daaruit verder Denemarken ontdekken. Daarover wellicht een volgende keer!

Stockholm

Vorig artikelEen kinderstoel die meegroeit tot 10 jaar
Volgend artikelVakantietip: met deze boeken leer je fotograferen als de beste
Yvonne Koop
Yvonne Koop schrijft als moeder van 4 kids graag over onderwerpen die haar het meest nabij staan: kinderen, speelgoed, (buiten) spelen, natuur, Scandinavië, design en handwerk. Voor Hip & Hot schrijft Yvonne over kunst, cultuur en evenementen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in