Hoe betrek je kinderen bij de vakantie voorbereidingen?

reisgids kinderen jippie naar frankrijkGeniet jij ook altijd zo van de voorpret als je op vakantie gaat? Het lezen van de reisgidsen, de route uitstippelen, de taal, die diep is weggezakt sinds de middelbare school, weer en beetje ophalen en alvast wat handige spulletjes shoppen. Voor kinderen is de vakantie vaak nog een wat “ver van mijn bed show”, ze zien het wel als ze daar de auto uitstappen. Of ze vinden op vakantie gaan een beetje spannend! Hoe kun je de kinderen betrekken bij de voorpret en de voorbereidingen?

-Kook alvast wat gerechten uit het land waar jullie naar toe gaan op vakantie. Bijvoorbeeld lekkere Italiaanse pizza en pasta, Duitse braadworsten, Franse boef stroganof, enz. Laat de kinderen helpen met het bereiden ervan, vertel ze tijdens het koken en eten vast wat over het land. Dek de tafel in de kleuren van de vlag van het land.

-Pak een atlas erbij en laat kinderen meekijken naar de route en het land waar jullie heen gaan. Erg leuk is bijvoorbeeld de Eerste grote atlas voor kinderen. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen dit al lezen. Helemaal geweldig voor de wat oudere kinderen (vanaf 10 jaar) is het boek Atlas, waar tevens een tekenboek bij te koop is. tekenatlas

-Koop de reisgids Jippie op Reis. Deze Wat & Hoe reisgids voor kinderen vertelt Jippie over de reis die hij maakt. Hij geeft informatie over het land, verzint raadsels en spelletjes die je kunt doen in de auto (of het vliegtuig) onderweg, leert je kind spelenderwijs alvast een heleboel woordjes en zinnen in de taal van het land waar jullie naartoe gaan. Ik heb de Franse en Italiaanse versie hier in huis en hoewel Sterre er nog wat jong voor is, vind ik het ontzettend leuke en informatieve reisgidsen! Op de site van Jippie op reis, kunnen kinderen, ouders en leerkrachten trouwens ook per vakantieland gratis A4-bladen downloaden met enkele zinnetjes, een struikelzin, spelletje en een weetje.

koffer janod-Laat kinderen alvast hun eigen speelgoed inpakken. Wat willen ze meenemen als ze een paar weken van huis zijn? Wat is handig voor in de auto, wat is handig voor op de camping, wat is handig voor in een appartement? De meeste kinderen zullen in ieder geval pen en papier en kleurpotloden of stiften mee willen nemen. Voor jongere kinderen is deze koffer van Janod misschien een goede oplossing.

-Laat ze zelf hun tas inpakken. Begeleid ze erbij: hoeveel dagen gaan we weg? Hoeveel ondergoed heb je dan nodig? Hoeveel t-shirts en broeken? Denk ook aan je zwemspullen.

-Kijk met kinderen op de iPad of de tablet kinderfilmpjes uit het land waar jullie naartoe gaan op vakantie. Zo wennen ze alvast aan de taal die ze straks de hele dag gaan horen om zich heen.

-Koop tijdschriften, maak kopieën uit reisboekjes en haal reisgidsen bij het reisbureau. Laat kinderen met een schaar en lijm een collage maken van dingen die bij het land horen waar jullie naartoe gaan. Hang de collage op in huis tot jullie op vakantie gaan. Je kunt samen met de kinderen woordjes bij de uitgeknipte plaatjes schrijven om hun woordenschat meteen te vergroten.

-Oudere kinderen kun je vragen om op internet en met de reisgidsen alvast een klein boekje te maken met wat ze allemaal willen doen op vakantie. Welke pretparken zijn er, pannenkoekenrestaurants, disco’s, dierentuinen, stranden, enz. Je kunt dit ook samen met je kind doen, als ze het nog wat moeilijk vinden.

-Haal de tent vast van zolder en pak ‘m uit. Benoem wat er allemaal bij zit (vooral jonge kinderen vinden dit heel erg leuk!) of ga ‘m proef-opzetten in de tuin of het park. Zo kun je zelf meteen controleren of alles nog compleet is.

Heb jij nog meer tips om kinderen bij de voorpret te betrekken of voor te bereiden op de vakantie? Laat je reactie achter!

reisgids Jippie in Spanje

Vorig artikelIn oranje sferen op Etsy
Volgend artikel6 x leuke handgemaakte kussens
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in