Hoe is het pad naar het Glenfinnan viaduct?

glenfinnan viaductHarry Potter liefhebbers weten het wel, in Schotland kun je het viaduct bezoeken waar de Zweinsteinexpress uit de Harry Potter films overheen rijdt. Er zijn meerdere films opgenomen bij dit tussen juli 1897 en oktober 1898 gebouwde viaduct. Het viaduct is niet moeilijk te vinden. Het ligt tussen Fort William en Mallaig en staat prima aangegeven op de borden. Wij navigeerden er zo heen. Wel waren we wat bezorgd over het pad erheen. Het regende namelijk enorm toen we er waren, en vroegen ons af of het pad wel te betreden was zonder gevaar. Daarom besloot ik een blog te schrijven: hoe is het pad naar het Glenfinnan viaduct? Het antwoord lees je hieronder.

pad glenfinnan viaduct

Parkeren bij het Glenfinnan viaduct

Als je aan komt rijden zijn er twee parkeeropties. Het meest voor de hand liggend is het om te parkeren op het grote parkeerterrein bij het visitorscentre. Het parkeren is hier gratis. Echter, als je iets verder rijdt (zo’n 100 meter) zie je al snel aan je rechterhand nog een klein parkeerterrein. In het hoogseizoen is het hier misschien vrij druk, maar anders is het geen gek idee om daar te parkeren. Waarom, dat leg ik je later uit.

bordjes glenfinnan viaduct

Visitorscentre Glenfinnan

Als je aankomt bij het visitorscentre en daar parkeert zie je nog nergens het viaduct. In het visitorscentre kun je een kopje koffie drinken en wat lekkers eten. Handig om te weten als je aankomt en net als wij een flinke bui op je kop krijgt. Er is ook een winkel bij en je kunt er informatie krijgen.

gras glenfinnan viaduct

Twee plekken om het Glenfinnan viaduct te fotograferen

Wij kwamen er achter dat er twee plekken zijn om het Glenfinnan viaduct te fotograferen. Je kunt het pad nemen achter het visitorscentre. Dit schijnt echter niet de allerbeste plek te zijn om het viaduct op de foto te zetten. Beter kies je het uitzichtpunt vanaf de tweede parkeerplek waar ik hierboven over schreef. Dan heb je namelijk een foto van het viaduct met de mooie bocht. Dat betekent dus eerst even naar het andere parkeerterrein lopen en dan het pad af richting het viaduct. Na ongeveer 5 minuten zie je het viaduct vanzelf opdoemen en kun je het al vanaf de grond fotograferen.

glenfinnanglenfinnan dichtbij

Hoe is het pad naar het Glenfinnan viaduct?

Het eerste stuk vanaf de parkeerplaats is gewoon asfalt. Vanaf de plek waar je het Glenfinnan viaduct vanaf de grond kunt fotograferen, kun je vervolgens het pad naar boven op lopen. Dit zijn voornamelijk trapjes en stukken pad met kleine steentjes, die na regen best wel een beetje glibberig kunnen zijn. Stevige schoenen zijn dan dus gewenst. Met mooi weer zou je het ook nog wel op sneakers kunnen doen of misschien zelfs op slippers. Het is geen eng pad ofzo, de trapjes zijn goed begaanbaar. Er zijn meerdere punten vanuit waar je een mooi uitzicht hebt over het viaduct, maar het mooist kun je een foto maken op het hoogste punt, vlak voor het pad naar achteren afbuigt. Als je te hoog gaat, is het viaduct te ver weg om mooi op de foto te krijgen. Naast het pad kan het wel erg modderig en nat worden. Dat kun je ook op de foto zien hieronder.

viewpoint glenfinnan

De Jacobite stoomtrein

Van 22 april tot 25 oktober kun je één keer per dag met de Jacobite stoomtrein het viaduct over. Je kunt dan in Fort William opstappen en rijdt in ongeveer 2 uur naar Maillag. Rond 10.45 uur komt de trein over het Glenfinnan viaduct en stopt daarna in het station van Glenfinnan. Er zijn altijd mensen die precies op dat tijdstip op de berg staan om de stoomtrein goed te kunnen fotograferen. Ik was er zelf in maart, toen reed de trein helaas nog niet. ‘s Middags ga je dan vanaf Maillag weer terug. In Glenfinnan op het station is een klein museum. Daar staat de trein 24 minuten stil, zodat je dat museum even snel kunt bezoeken. Van mei tot september gaat er ook een tweede trein in de middag.

glenfinnan pad berg

Op tijd boeken

Als je een keer met deze trein mee wil, dan kun je het beste ruim op tijd boeken. De tickets zijn namelijk snel uitverkocht. Het is een prachtige route, ik heb ‘m zelf niet gedaan, maar ik lees overal dat het echt de moeite waard is. Je zit ongeveer twee uur in de trein, die zo langzaam rijdt, dat je goed te tijd hebt om van het mooie landschap te genieten en foto’s te maken. Mocht ik er nog een keer in het seizoen zijn, dan ga ik zeker proberen een keer met de trein mee te gaan. Meer informatie over de rit vind je hier. In elk geval hoef je je niet meer af te vragen: Hoe is het pad naar het Glenfinnan viaduct?

vlonders glenfinnan

Harry Potter vakantie

Een bezoek aan het Glenfinnan viaduct of zelfs het reizen met de Jacobite stoomtrein (in de film van Harry Potter is het natuurlijk de Zweinstein Express) kan onderdeel zijn van een Harry Potter vakantie die je voor de kinderen organiseert. Meer informatie hierover kun je lezen in mijn blog over Schotland met kinderen: in de voetsporen van Harry Potter.

glenfinnan brug

Stunning views

Naast het Glenfinnan viaduct kun je sowieso genieten van stunning views vanaf de berg die uitkijkt op het viaduct. Ik kon wel blijven fotograferen. Je kunt ook nog een langere wandeling maken als je daar de tijd voor hebt, zodat je nog meer van de omgeving kunt genieten. Het maakt eigenlijk niet uit of je mooi weer hebt of niet, de uitzichten zijn kleurrijk en waanzinnig mooi. Voor mij was het één van de highligts van mijn vakantie naar Schotland en ik kan het iedereen aanraden om dit Harry Potter viaduct te bezoeken.

glenfinnan hoogbergen glenfinnan

Vorig artikelMijn ervaring met Landal Piperdam in Schotland
Volgend artikelZo krijg je veel vlinders in je tuin
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in