Zo krijg je veel vlinders in je tuin

Nu wij een tuin hebben, wil ik ook graag een dierlijke omgeving creëren in de tuin. Dat betekent dat ik bloemetjes en bijtjes wil lokken. Bloemetjes en bijtjes zijn goed voor de natuur en mooi om naar te kijken. Het geeft een echt zomers gevoel als je ze in de tuin ziet vliegen. Maar wat is er nu nodig om deze zomerdiertjes te lokken? Ik zocht het uit.

Zo krijg je veel vlinders in je tuin

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de ene vlinder de ander niet is. Ze eten niet allemaal hetzelfde en gedragen zicht niet allemaal hetzelfde. Ik geef in dit artikel dus een aantal algemene en een paar specifieke tips.

Warmte

Vlinders houden van warmte en zon. Ze zitten graag lekker in het zonnetje met hun vleugels. Zorg dus aan de zonkant van je tuin voor een struik of plant met fijne takken en bloemen. Hier zullen vlinders op af komen om lekker te gaan zitten.

Planten en bloemen

Vlinders hebben het liefst roze en paarse bloemen die zoet geuren, heesters, vaste planten en hagen. Ga naar het tuincentrum en laat je informeren of koop een kant en klaar bloemenmengsel voor vlinders. Met 1 zakje kun je zo’n 2 m2 bestrooien. Je zult zelf ook heel erg genieten van de bloemenpracht die opkomt. Je kunt ook bij de Vlinderstichting kijken voor tips over planten en bloemen die vlinders aantrekken.

Maak een vlindertafel

Veel vlinders houden van rottend fruit. Zoals bijvoorbeeld de Dagpauwoog en de Atalanta. Prachtige vlinders! Een vlindertafel maken is eenvoudig. Koop een plankje hout en maak er haakjes aan, zodat je het kunt ophangen. Hoe, dat mag je zelf weten. Zorg dat er 1 spijker door het hout gaat, hier kun je rottend fruit op prikken. Daarna is het afwachten geblazen, de vlinders komen vanzelf en jij geniet!

Maak een vlindervoeder

Je kunt een leeg jampotje ondersteboven ophangen door er touw omheen te binden. In het dekseltje maak je een klein gaatje, waar je een watje doorheen stopt. In het potje doe je suikerwater. Het watje zal het suikerwater opnemen en de vlinders komen daar op af. Je kunt hetzelfde ook doen door een bordje met suikerwater te maken en er een schuursponsje op te leggen. Ook hier zullen vlinders op af komen. Houdt aan ongeveer 9 delen water en 1 deel suiker.

Hang een vlinderkastje op

Bij diverse tuincentra zie je tegenwoordig vlinderkastjes hangen. Deze vul je met takjes en twijgen en dan hang je het op in je tuin. Vlinders zoeken vaak beschutting tegen zomerse regenbuien en wind. Ze kunnen het vlinderkastje hier voor gebruiken. Vergeet de takjes niet, want daar willen ze aan hangen. Als het weer droog wordt, komen ze tevoorschijn.

Zelf vlinders kweken?

Bij de Vlinderstichting kun je eitjes, rupsen en poppen bestellen om zelf het proces van rups tot vlinder. Dit doen wij ieder jaar en het is erg leuk. Rupsen van Koolwitjes eten vooral kool, dus ik koop een grote witte kool en geef elke dag verse bladeren die ze als een razende opeten. Het uitkomen van de cocon gebeurt bijna altijd overdag (meestal in de ochtend), dus je ziet het vaak wel. Ik heb het in elk geval al heel vaak gezien en ook kunnen filmen. Prachtig om te zien! Er zijn ook allerlei andere materialen te bestellen, zoals een vlinderkaart om te ontdekken welke vlinder je in je tuin hebt. Heel leuk als je meer met vlinders wilt doen of er een thema van wil maken om met de kinderen over rupsen en vlinders te werken.

Tuinmaterialen

Wellicht wil je dit voorjaar je tuin sowieso nog wel een update geven, zodat je deze tips kunt toepassen om meer vlinders in je tuin te krijgen? Nieuwe tegels erin, siersteentjes, of misschien wel meer gras? Een goeie website om tuin- of bestratingsmaterialen online aan te schaffen is Amagard.com. Hier kun je terecht voor zand, sierbestrating en nog veel meer.

Vorig artikelHoe is het pad naar het Glenfinnan viaduct?
Volgend artikelWat kun doen in Israël?
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in