Schotland met kinderen: in de voetsporen van Harry Potter

Glenfinnan viaduct zweinstein expressSchotland met kinderen: in de voetsporen van Harry Potter. Dit is een blog voor alle ouders die een Harry Potter fan in huis hebben! Zeker als kinderen wat ouder worden, zijn ze niet meer voor alle activiteiten op vakantie te porren. Dat wordt heel anders, als je ze meldt dat ze een heuse Harry Potter vakantie in Schotland gaan beleven! De populaire boeken van J.K. Rowling zijn namelijk geschreven in het prachtige Schotland, om precies te zijn in Edinburgh. Maar, Schotland heeft nog veel meer Harry Potter plekken te bieden. In deze blog vertel ik waar deze plekken in Schotland te vinden zijn en hoe je dus een Harry Potter vakantie kunt organiseren voor je kinderen. Schotland met kinderen: in de voetsporen van Harry Potter.

Schotland met kinderen: in de voetsporen van Harry Potter

Ter voorbereiding van een trip door Schotland met kinderen is het natuurlijk belangrijk dat je kinderen weten wie Harry Potter is. Dat kun je doen door de boeken van Harry Potter voor te lezen of zelf te laten lezen door de kinderen of door de films te kijken (dat zijn er 8). Let wel even op het leeftijdsadvies: de boeken zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar, maar de films pas vanaf 12 jaar. Daar zitten namelijk best een paar enge scenes in waar kinderen van kunnen gaan dromen. Heb je dus ook nog jongere kinderen, dan zou je het verhaal kunnen vertellen in jouw eigen woorden en de te spannende dingen er uit kunnen laten. De 7 boeken gaan over de schoolperiode van leerling-tovenaar Harry Potter en zijn vrienden en zijn leven op Zweinsteins Hogeschool voor Hokus Pokus. In het laatste boek is Harry Potter inmiddels volwassen. De boeken en films koop je via bol.com. Op internet is genoeg leuks te vinden om met kinderen te doen voor je vertrekt naar Schotland. Die voorpret maakt dat het echt gaat leven bij de kinderen. Maak er een magisch project van met knutselopdrachten en spelletjes enzo. Dan maak je een vakantie naar Schotland met kinderen echt heel leuk!

Schotland met kinderen, in de voetsporen van Harry Potterfilms harry potter

Naar Schotland: met het vliegtuig of per boot

Hoe je de reis maakt naar Schotland met kinderen hangt af van je wensen. Je kunt natuurlijk met het vliegtuig gaan. Wij vlogen met Easyjet en de tickets waren heel goedkoop: €60 voor een retour. Wel heb ik mijn vlucht gecompenseerd uit milieuoverwegingen bij Treesforall. Ik vind eigenlijk dat je dat gewoon moet doen als je de keuze maakt om te gaan vliegen. Een andere optie om te gaan is via DFDS Seaways. Je vaart dan naar Newcastle en moet vanuit daar nog ongeveer 3 uur rijden naar Edinburgh. Voordeel is dat je dan je eigen auto mee kunt nemen. Denk er wel over na dat je in Schotland links moet rijden. Misschien doe je dat liever met een huurauto die ook het stuur aan de andere kant heeft zitten. Met kinderen is voor beide opties wat te zeggen, zowel vliegen als met de boot vinden kinderen leuk. Lees hier trouwens meer over de kosten van een roadtrip door Schotland.

dfds seaways to newcastle

Overnachten in Schotland

Wij sliepen de eerste nacht in een Airbnb in Edinburgh, zodat we daar de stad konden bekijken en de Harry Potter vakantie activiteiten konden doen die gepland stonden. Daarna zijn we doorgereden naar Landal Piperdam (lees een uitgebreide review van Landal Piperdam hier) om de rest van de tijd uitstapjes te kunnen maken. Ik kan het park van Landal Piperdam in Schotland heel erg aanraden, mijn ervaring daar is fantastisch. Alle huisjes hebben daar een jacuzzi, het is magisch om daar ‘s avonds na een dag vol activiteiten met een glas bubbels in te zitten en de sterrenhemel (en wie geluk heeft misschien zelfs het Noorderlicht!) te bekijken. De kinderen zullen het ook heel bijzonder vinden om voor het slapen gaan nog even in de jacuzzi te gaan. Dit is eigenlijk wel een must tijdens je trip naar Schotland met kinderen, het maakt zo’n vakantie heel bijzonder.

jacuzzi landallakeview lodge

De lodges hebben schitterend uitzicht op het meer, er is genoeg te doen op het park voor de kinderen zoals entertainment, een speeltuin en gewoon rond de huisjes spelen. Binnen is het groot genoeg, de lodge die wij hadden had zelfs 4 slaapkamers en 4 badkamers.

piperdam lodges

Newcastle upon Tyne

In Newcastle Upon Tyne vind je het Alnwick Castle, ook wel Harry Potter kasteel genoemd. In dit kasteel zijn 2 van de Harry Potter films opgenomen. Het is leuk voor de kinderen om de plek te zien waar Harry Potter bijvoorbeeld op een bezemsteel leerde vliegen. En waar hij de regels van Zwerkbal leerde. Er zijn dagelijks allerlei activiteiten die te maken hebben met Harry Potter. Zo kunnen de kinderen zelf “leren vliegen op een bezemsteel”, maar ook mogen ze zich verkleden. Er zijn rondleidingen waarbij ze precies vertellen welke delen van het kasteel zijn ingezet bij de films van Harry Potter. Wil je meer lezen over dit Alnwick Castle, dan kun je deze blog lezen. Dit kasteel is zeker een leuk onderdeel voor een Harry Potter vakantie met de kinderen.

alnwick castle

Harry Potter wandeling in Edinburgh

In Edinburgh is Harry Potter “geboren”. J.K. Rowling, de schrijfster van de Harry Potter boeken, verbleef daar in hotel Balmoral toen ze haar laatste boek schreef. Zij betaalde hier 1000 pond voor per nacht, de kamer waar ze toen zat kost nu 1500 pond per nacht! Aan de overkant van dit hotel starten “Harry Potter wandelingen”. Met een gids loop je gedurende anderhalf uur door Edinburgh, en zie je plekken die voor de Harry Potter boeken relevant zijn. Deze The ultimate Harry Potter walking tour kun je boeken via Airbnb en kost €19. De wandeling is goed te doen met kinderen, er is voldoende tijd om tussendoor een keer een toilet te bezoeken, foto’s te maken of ergens wat te kopen of te drinken tijdens de wandeling.

gids harry potter wandeling
Foto gemaakt door Pauline van der Meulen

Koffie drinken op de geboorteplek van Harry Potter

De allereerste hoofdstukken verzon J.K. Rowling in een gezellig koffietentje met de naam The Elephant House aan de 21 George IV Bridge. Het is leuk om daar met de kinderen een warme chocolademelk te drinken en te vertellen dat de schrijfster van de Harry Potter boeken hier vaak zat te schrijven aan haar eerste boek. De verwarming thuis was namelijk duurder dan een kopje koffie daar en bovendien kreeg ze van de eigenaar gratis papier om op te schrijven. Als alleenstaande moeder had J.K. Rowling het namelijk niet breed, dus elke pond telde! Je schijnt hier trouwens ook goed te kunnen lunchen. Als je de kinderen meeneemt voor een Harry Potter vakantie mag een bezoekje aan deze plek niet ontbreken.

the elephant house

Greyfriars Kirkyard

Op een begraafplaats Greyfriars Kirkyard, vlakbij The Elephant House, liet de schrijfster zich inspireren door de namen van de grafstenen voor namen van de personages uit haar boeken. Soms had J.K. Rowling zin om even buiten te zijn, dan wandelde ze naar deze begraafplaats, waar het rustig was. De begraafplaats ziet er echt Engels uit: overal scheve grafstenen met van dat groene mos erop. Een beetje mystiek wel, maar een mooie plek om rond te lopen. Ik kan me voorstellen dat ze er geïnspireerd van raakte om verder te schrijven.

Greyfriars KirkyardGreyfriars Kirkyard poortje

Harry Potter winkels in Edinburgh

Victoria Street of beter gezegd Diagon Alley is een straatje met gekleurde huisjes en allerlei Harry Potter winkeltjes. J.K. Rowling heeft deze straat in haar hoofd gehad toen ze in haar boeken schreef over de Wegisweg.

Diagon Alleywegisweg harry potter

Als je de boeken gelezen hebt, is het extra leuk om dat te bedenken als je er rondloopt. Er zitten veel Harry Potter winkels en zelfs een gratis museum met Harry Potter snuisterijen. Hier kocht ik zelf Harry Potter knikkers (marbles), maar je kunt er ook toverstafjes kopen, notitieboekjes van Harry Potter vergrootglazen, wereldbollen, Harry Potter knuffels, barbiepoppen en kleding, echt teveel om op te noemen. Het is heel erg leuk om naar te kijken, en de kinderen zullen al snel iets vinden wat ze graag willen hebben. Wees dus gewaarschuwd!

harry potter winkelharry potter toverstaf

harry potter merchandiseharry potter spullen

Verdonkeremaansteeg

In de boeken van Harry Potter kom je ook de Verdonkeremaansteeg tegen. Dit is een zijstraat van de Wegisweg in het boek. In de Wegisweg kunnen ze hun tovenaarsspullen kopen, maar in de Verdonkeremaansteeg komen juist alleen duistere tovenaars die duistere spullen willen kopen. Harry Potter raakt er een keer per ongeluk verzeild. J.K. Rowling heeft zich laten inspireren door Cockburnstreet in het oude gedeelte van Edinburgh. Deze ietwat grauwe, bochtige straat past perfect bij de sfeer van Knockturn Alley oftewel de Verdonkeremaansteeg. Er zitten trouwens leuke winkeltjes en kroegjes in deze straat. Hij ligt vlakbij de Royal Mile en het Speelgoedmuseum.

verdonkerenmaansteeg harry potter

Glenfinnan, het Harry Potter viaduct

Naast Edinburgh zijn er nog veel meer Harry Potter plekken in Schotland. Het is een stukje rijden vanuit Edinburgh, maar zeker de moeite waard, het Harry Potter viaduct Glenfinnan.  Zeker als je tussendoor nog wat andere stops in plant in bijvoorbeeld Glencoe, is het goed te doen. Je kunt natuurlijk ook daar in de buurt een overnachting boeken en de volgende dag pas terug rijden. Het Glennfinnan viaduct is waar de trein naar Zweinstein (de Zweinsteinexpress) overheen rijdt in de film. De Jacobitische stoomtrein rijdt van april tot en met september. Je gaat heen vanaf Fort William en terug vanuit Mallaig. Je betaalt ongeveer €70 voor een dagretour, die je trouwens ruim van te voren moet boeken, want de treinrit is erg populair en dus snel uitverkocht. Meer informatie over deze Harry Potter treinrit vind je op de site van de Jacobite Stoomtrein. Je kunt er ook voor kiezen om alleen het viaduct goed te bekijken. Er is een pad naar boven, zodat je het Glenfinnan viaduct mooi kunt zien en fotograferen. Wil je meer weten over dit pad, klik dan even door naar deze blog over het Glennfinnan viaduct. Daar zie je nog meer foto’s en lees je ook hoe het pad er uit ziet, zodat je je goed kunt voorbereiden op de klim naar boven. Dit is met recht in de voetsporen van Harry Potter treden, en waarschijnlijk toch wel het hoogtepunt van de reis.

Schotland met kinderen: in de voetsporen van Harry potter viaduct

Rannoch Moor

Op de treinrit vanuit Edinburgh naar Glasgow kun je het Rannoch Moor nog zien liggen, dit is de plek waar in de film de dooddoeners opstappen op de trein. Het meer heeft een mystieke sfeer die je echt kunt voelen als je er langs rijdt. Een treinreis vinden de kinderen sowieso al magisch, maar als je dan vervolgens plekken tegenkomt die een link hebben met de Harry Potter boeken is dat extra bijzonder. Schotland met kinderen: in de voetsporen van Harry Potter wil je natuurlijk wel ten volle beleven!

loch

Harry Potter vakantie in Schotland

Zoals je kunt lezen biedt Schotland veel mogelijkheden om in de voetsporen van Harry Potter te treden en dit prachtige land te ontdekken. Of je nu in de zomer, de herfst, de lente of de winter gaat, het is altijd even prachtig. De kleuren van het landschap zijn niet alleen voor de kinderen een cadeautje, ook voor de ouders. Mijn foto’s zijn gemaakt eind maart, toen ik deze locaties bezocht. Wij hadden grotendeels droog weer in Schotland. Het was wel koud en af en toe was er een flinke bui, maar er was ook regelmatig zon. We zagen geloof ik wel 20 regenbogen op één dag. Je moet een beetje flexibel omgaan met het weer: poncho mee, stevige wandelschoenen aan en als het echt hard regent gewoon even ergens koffie gaan drinken en taart gaan eten. Vinden kinderen altijd leuk. Naar Schotland met kinderen is dus een heel goed idee, zeker als je het thema Harry Potter kiest als rode draad voor je vakantie. Dik genieten voor jong en oud!

Schotland met kinderen: in de voetsporen van Harry Potteretalage harry potter

harry potter museumSchotland met kinderen, in de voetsporen van Harry Potter context museum

Datum beoordeling
Beoordeeld bericht
Harry Potter in schotland
Aantal sterren
51star1star1star1star1star
Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #219
Volgend artikelFotolocaties voor de perfecte instagramfoto in Schotland
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in