Hoeveel kost jouw energieverbruik eigenlijk?

vaatwasser uitruimen juutHoeveel kost jouw energieverbruik eigenlijk? Weet je dat wel? De media buitelt over elkaar heen als het gaat om duurzaam, het klimaat en het verbruik van energie. Iedereen probeert zijn steentje bij te dragen of roept dat in ieder geval, maar ik vraag me soms af of mensen wel enig idee hebben wat zij verbruiken aan energie. Ik kwam online een onderzoek van van ExpressVPN tegen met een hele leuke infographic die je inzicht geeft in het energieverbruik per maand in je huis. Het geeft meteen een leuk inkijkje in wat elk apparaat nu eigenlijk kost en waar je op kunt besparen. 

Hoeveel kost jouw energieverbruik eigenlijk?

Het is best wel leuk om zelf eens met de infographic aan de slag te gaan. Print ‘m uit en ga eens een maand bijhouden hoe vaak je de ventilator aanzet bij mooi weer, wanneer je de airfryer aanzwengelt en hoe vaak je de auto pakt. Op die manier kun je een goede berekening maken en inzicht kijken in wat jouw energieverbruik is. Wat ik overigen wel jammer vond in het artikel, is dat de moderne energievreters niet genoemd worden. Ze gaan nog uit van een waterkoker, maar die heb ik al jaren niet meer. Ik gebruik een quooker. Ook hebben wij een warmetpomp en een inductiekookplaat. Hoewel het geen verouderd artikel is, miste ik die informatie wel. Dus dit is meteen een shoutout om dat ook in kaart te brengen voor ons!

Betrek je kinderen bij het energieverbruik

Hoe leuk is het niet om je kinderen te betrekken in je zoektocht naar wat je energieverbruik is? Ik heb de infographic op de eettafel neergelegd en ben met de jongste twee gaan kijken of we een berekening konden maken. Zij mochten meedenken over het totale energieverbruik van onze woning, maar ook over hun eigen verbruik. Zo gingen ze nadenken over de lampen in hun kamer en zag ik dat ze er hierdoor vaker aan dachten om deze uit te doen. Bovendien was het meteen een hele interessante rekenles voor ze. Misschien meteen een leuke tip voor leerkrachten. Zij kunnen de infographic op het digitale schoolbord publiceren en in de bovenbouwgroepen aan de slag gaan met berekeningen maken. Wedden dat kinderen dat hartstikke leuk vinden? Leuker dan uit een rekenboek denk ik. 

Wat wordt jouw eerste stap?

Het artikel heeft mij geïnspireerd om na te denken over wat mijn volgende stap zou kunnen zijn als het gaat om het terugdringen van mijn energieverbruik. Wij hebben gelukkig al 20 zonnepanelen die het hoge verbruik van onze warmtepomp compenseren. Ik ben geschrokken van de kosten van een vaatwasser en heb de kinderen uitgelegd dat we best de hele dag met 1 glas kunnen doen en ons bord tussendoor even kunnen afwassen. Met een groot gezin draaien wij nu soms de vaatwasser wel 2 keer per dag, wat betekent dat het bedrag uit de infographic zelfs verdubbeld kan worden. Daar kunnen we natuurlijk wel op gaan letten. Datzelfde geld voor de wasmachine en de oven. Ik hoop dat de kinderen er aan denken om hun was op tijd in de wasmand te gooien, zodat ik zoveel mogelijk tegelijk kan wassen. Dat zal zeker ook helpen. Het energieverbruik terugdringen doe je namelijk samen! 

zonnepanelen en wolken

Vorig artikelTiramisu die snel klaar is
Volgend artikelOp vakantie vanaf Düsseldorf Airport- Informatie en tips
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in