Kinderen met een ster

Nu Sterre in groep 6 zit komt de Tweede Wereldoorlog voorbij tijdens de geschiedenisles. Ze vindt het best heftig om te horen en te zien allemaal. Soms komen er nare dingen die gebeurd zijn voorbij bij het bijbehorende tv programma en dan kan ze ‘s nachts niet goed slapen. Sterre is een gevoelig meisje. Ze kan zich levendig voorstellen hoe naar het allemaal is wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurde. Daarom vinden wij het extra belangrijk om haar als ouders te begeleiden hierbij. We praten er dus thuis ook over en recent kocht ik een boekje voor haar “Kinderen met een ster“.

Kinderen met een ster

Het boekje Kinderen met een ster van Martine Letterie bevat voorleesverhalen die geschikt zijn voor kinderen van 5-8 jaar. Ze zijn geschreven in opdracht van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, omdat steeds jongere kinderen dit kamp bezoeken. De verhalen zijn gebaseerd op verhalen van mensen die de oorlog als kind meemaakten. Deze mensen zijn geïnterviewd voor dit boek.

Waar gaat het over?

In het boek staan zes jonge kinderen centraal. Het zijn gewone kinderen, totdat ze een ster moeten dragen. Heel normale dingen mogen ze dan plots niet meer. Er wordt in ieder verhaaltje alleen verteld wat het jonge kind meekrijgt. Ze begrijpen nog niet wat er werkelijk gebeurt. Zo is Rosa heel blij dat ze op haar zesde verjaardag een bolerootje krijgt met een echte gele ster. Ze ziet wel dat haar moeder er verdrietig om is. Waarom wordt niet uitgelegd. Als ouder kun je zelf kiezen om hier wat meer uitleg bij te geven indien je kind daar aan toe is. Na een gedeelte dat zich afspeelt aan het begin van de oorlog, volgt een deel over het leven in het kamp, waar ouders hun uiterste best doen om het voor de kleine kinderen zo prettig mogelijk te maken. Het eindigt met enkele Joodse gezinnen die het kamp overleven.

Review Kinderen met een ster

Het taalgebruik is eenvoudig, waardoor het goed geschikt is voor jonge kinderen. Kinderen ouder dan 8 jaar kunnen het boek zelf lezen ter voorbereiding op 4 en 5 mei. Daarna kun je er met je kind over praten, afhankelijk van de behoefte en de leeftijd van je kind. Het boek bevat veel mooie illustraties in kleur, waardoor het boek aantrekkelijk is voor kinderen. De afbeeldingen ondersteunen de verhalen. Het boek laat de mogelijkheid open om niet te diep in te gaan op hetgeen er gebeurd is, maar wel begrijpelijk te maken waarom we in Nederland op 4 mei dodenherdenking hebben en op 5 mei bevrijdingsfestival. Je kunt rondom het boek activiteiten bedenken of kinderen gedichtjes laten maken over de oorlog. Ik vind het boek een aanrader als je iets wilt doen met dit thema thuis. Het boek is oa te koop via bol.com.

Vorig artikelVouwgordijnen in roze
Volgend artikelWerken rondom het thema China
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in