Werken rondom het thema China

Het is vakantie en ook nog eens niet al te best weer. Ik kan je vertellen dat zo’n vakantie met 4 kinderen dan best wel een uitdaging is. Soms spelen ze ontzettend lief, maar regelmatig vliegen de kinderen elkaar hier ook in de haren. Ik zeg wel eens gekscherend tegen ze: ik ben mama hoor, geen politieagent! Het is natuurlijk ook best lastig voor ze. Verschil jongen/meisje, maar ook het leeftijdsverschil. Van 2 tot 10 is een flink eind in jaren. Iedereen zit in een andere fase. Alleen Yuren en Lenthe zitten nog op een redelijk gelijk niveau, al begint dat ook meer uiteen te lopen nu Yuren kan lezen en Lenthe nog niet. Daarom besloot ik een reis rond de wereld te maken in thema’s deze vakantie. Zo hield ik ze de hele dag lekker bezig, en leerden ze er nog iets van ook. Het eerste thema koos Sterre en dat werd China. Dus gingen we werken rondom het thema China.

Werken rondom het thema China

Ik vind het leuk om met jullie te delen welke activiteiten we hebben gedaan. Misschien vind je het wel zo’n leuk idee, dat je het in het weekend gaat doen of de komende vakantie. Ik vind het namelijk echt een aanrader. Het was heel gezellig, de kinderen vonden het leuk en hadden niet eens tijd om ruzie te maken. Bovendien vond ik het zelf ook leuk om activiteiten te verzinnen. Ik had wel een hele week rondom China kunnen werken. Hoe meer ik nadacht, hoe meer leuke dingen ik verzon.

Woordspin

Ik begon met het maken van een woordspin samen met de kinderen. Ze hielpen me dingen te bedenken die te maken hadden met China. Zo kwamen we op: draken, Chinees papier, een keizer, scheve ogen, Chinese tekens, nasi, kroepoek, Chinees vuurwerk, Chinese kleding, Chinese thee, Chinese kunst, de Chinese muur, keizers, pagodes, enz. Van daaruit zijn we gaan nadenken over allerlei activiteiten. Als eerste werd de atlas er maar eens bijgepakt. We bekeken waar China nu eigenlijk ligt en hoe groot het is.

Thee drinken

Ik ben zelf in China geweest, en heb daar Chinese thee gekocht en een echt Chinees theeservies. Ik heb uitgelegd dat ze in China thee ceremonies doen en dit hebben we thuis ook gedaan. Ik pakte de Chinese thee, wat echte bloemen zijn die zich ontvouwen in het water. Heel grappig is dat. Daarna schonken we het in het theeserviesje en dronken we thee.

Foto’s kijken

Daarna pakte ik mijn fotoalbum en bekeek de foto’s met de kinderen van Shanghai, Bejing en Xi’an. Ik vertelde over de Chinese muur, het plein van de Hemelse Vrede, Mao en het terracotta leger. Ook liet ik Chinees papier zien wat ik daar had gekocht en vertelde over origami. Vouwen is dus een van de activiteiten die je daarbij zou kunnen doen, op internet vind je genoeg voorbeelden om stap voor stap te vouwen.

Chinese tekens

Ik heb het boek Chineasy erbij gepakt, daar schreef ik al eens eerder over, want je kunt het goed gebruiken als kinderen Chinees willen leren. Ik knipte kaartjes uit stevig wit papier en liet de kinderen allemaal een teken uit kiezen uit het boek. Daarna tekenden we het na en schreven we op de achterzijde wat ons teken betekende. Zo leerden ze toch even 4 Chinese tekens op 1 dag!

Peking Mysteries

Een erg leuk spel is Peking Mysteries. Ik heb het recent meegenomen van mijn ouders, want ik speelde het vroeger heel veel. Het is een spel waarbij je een Chinese speurneus bent, op zoek naar de dader van een misdrijf. Heel spannend en het paste perfect in dit thema. Dit spel is absoluut de moeite waard, ook als je niet over het thema China werkt. Het is gewoon heel erg leuk. Fee kon natuurlijk niet meespelen, maar Yuren en Sterre wel. Lenthe deed mee en dan las ik de kaartjes voor. Ging best. Ze won uiteindelijk nog ook.

Chinees vuurwerk

Op een papier tekenden we met vetrijk vuurwerk en gingen er overheen met blauwe ecoline. Dat konden alle kinderen doen, ieder op zijn of haar eigen niveau. Ze vonden het erg leuk. Bij Fee was het een beetje krassen natuurlijk, maar door de ecoline was het effect alsnog leuk.

Werkbladen

Als je zoekt via google op “lesidee” en “China” of op “werkblad China”, dan kom je allerlei juffensites tegen die prachtige werkbladen hebben gemaakt. Zo kon ik een heel boekje maken voor Lenthe met begrippen als groot-klein, voor-achter, groepjes maken, schrijfpatronen oefenen en allemaal in het thema China. Je vindt voor diverse leeftijden opdrachten en werkbladen, dus kijk gewoon wat jouw kind leuk vindt.

Kleurplaten China

Datzelfde geld voor kleurplaten met het thema China. Ook die zijn goed vindbaar op elk niveau. We hebben dus de Chinese muur gekleurd, maar ook Chinese lantaarntjes, pagodes en Chinese mensen.

Chinees eten

Natuurlijk moesten we vandaag ook Chinees eten. Daar kwam ik niet onder uit. Je kunt de kinderen zelf mee laten helpen met koken, of gewoon Chinees halen. ‘s Middags aten ze als tussendoortje kroepoek, yum! Extra leuk is het om met stokjes te eten, dat bedacht ik me pas toen we al klaar waren.

Tot slot

Dit is natuurlijk niet alles, er is nog zoveel meer te verzinnen. Denk aan het maken van een bakje met rijst, of rijst zakjes om mee te spelen. Koop of print Chinees papier en laat kinderen poppetjes tekenen die ze beplakken met Chinese kleding die ze uit het papier knippen. Laat ze met kleine baksteentjes de Chinese muur nabouwen. Of met lego. Speel met buurkinderen Chinese muur buiten. Maak Chinese hoeden. Heb jij nog andere ideetjes? Laat ze achter bij de reacties!

 

Vorig artikelKinderen met een ster
Volgend artikelKeukenbenodigheden voor de amateurkok
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in