Kistefos museum The Twist Jevnaker in Noorwegen

Kistefos museum The Twist Jevnaker in NoorwegenSinds 2019 kun je het Kistefos museum The Twist Jevnaker in Noorwegen bezoeken. Dat dit architectonische gezien een bijzonder museum is kun je al op de foto’s in deze blog zien. Ik ontdekte het museum als eerste via een Noors Instagram account. Daar zag ik dit gave gedraaide gebouw voorbij komen. Heel fotogeniek! Ik wilde er meer over weten en zo dook ik er eens in. Nadat ik had gehoord wie de ontwerper was van dit museum en dat er dus ook een heel sculpturenpark bij zit, wist ik zeker dat ik dit een keer wilde bezoeken. Net zoals ik heel zeker wist dat ik de Mørkgonga hike een keer wilde maken. Ook die lavakloof zag ik eens op een foto voorbij komen. En je weet wat ze zeggen over dingen die je graag wil doen he? Volg je dromen! Dus dat deed ik…

Lees ook: Tyrifjord hotell in Vikersund

Kistefos museum The Twist Jevnaker in Noorwegen

In september vroeg ik aan een vriendin of ze zin had om met mij een paar dagen in Noorwegen te gaan wandelen. Het leek me mooi, Noorwegen in de herfst. Ze zag het wel zitten, dus boekten we goedkope tickets naar Oslo via Vliegtickets.nl en een huurden een auto via Sunny Cars. Enkele weken later was het al zover. Ineens herinnerde ik me weer de foto van het Kistefos museum The Twist. Ik checkte de afstanden en het bleek zelfs op de route naar ons hotel te liggen. Top! Daar konden we dan mooi langs rijden op de heenweg. Zo kwamen er twee dingen van mijn bucketlist uit: De Mørkgonga hike en een bezoek aan het Kistefos museum. We waren trouwens net op tijd, want van 15 oktober tot en met 29 april is het museum gesloten. Wij waren er 2 dagen voor de sluiting.

gouden sculptuur

Bord kistefos museum

De geschiedenis van Kistefos

Anders Sveaas, ondernemer, kreeg de rechten op de waterval en het land van de plek waar het Kistefos museum nu staat. In 1890 bouwde hij er eerst een molen die houtpulp produceerde. Deze was tot ongeveer 1955 in gebruik en is ook nog te vinden op het terrein. Houtpulp werd gebruikt bij de productie van papier. In 1954 veranderde dit: door een zakelijke overeenkomst verhuisde de Kistefos houtpulp fabriek  naar Follum. De meeste machines bleven echter achter, voor het geval de zakelijke overeenkomst ooit ontbonden zou worden en de fabriek weer in gebruik zou worden genomen. Dit is echter nooit gebeurd. Het is leuk en bijzonder dat hierdoor de molen zo intact is gebleven. Het geeft een stukje geschiedenis weer over de eerste periode van het geïndustrialiseerde Noorwegen. 

houtpulp molen en beelden

waterval kistefos

Het museum in zijn huidige vorm

Na wat gesteggel tussen beide partijen werden de aandelen verkocht aan Christen Sveaas, de kleinzoon van de oprichter. Hij creëerde het huidige beeldenpark en het museumgebouw The Twist zoals deze nu is: het industriële museum met kunst en beeldhouwkunst. Een plaatje! Op het terrein, dat meer dan 1000 m2 groot is, vind je 12 fabrieksgebouwen, 51 beelden & sculpturen en de museum-brug, die er een beetje uitziet als een accordeon met een draai erin. Het Kistefos-Museet is sinds 1996 één van de grootste sculpturenparken van Noorwegen. The Twist is zowel een brug, een museum en een sculptuur inéén.

restaurant Kistefos museum

geel sculptuur kistefos

Architect Bjarke Ingels

Er was na opening van het beeldenpark de behoefte om een brug over de rivier Randselva te maken, zodat mensen een rondje konden lopen in het park. Bovendien was er ook behoefte aan een expositieruimte binnen voor kunst en beelden. Er werd een soort wedstrijd uitgeschreven die gewonnen werd door de beroemde Deense architect Bjarke Ingels. Hij is bekend van diverse waanzinnige gebouwen, zoals LEGO House in Denemarken, maar ook het hoofdgebouw van Google in Londen, de Waterfront Parels in New York en nog veel meer. Terwijl ik informatie over deze architect opzoek krijg ik helemaal zin om ook andere gebouwen van hem te bezichtigen. Wat een gave dingen maakt hij! 

kistefos museum the twist bjarke Ingels group

mist op het water

Het Sculpturenpark

Het sculpturenpark van Kistefos doet een beetje denken aan het Kröller-Müller museum in Nederland. Je kunt er prachtig wandelen. Nadat je de auto hebt geparkeerd en je kaartje hebt gekocht bij het kleine gebouwtje aan de rand, kun je het park in. Je krijgt een sticker voor op je trui en een plattegrond mee. Desgewenst mag je ook een paraplu pakken, want hoewel het park prachtig is in de herfst, wil het ook nog wel eens regenen in Noorwegen. Wij maakten daar dus dankbaar gebruik van. In het park staan sculpturen en beelden tentoongesteld van belangrijke kunstenaars zoals Yayoi Kusama, Claes Oldenburg, Olafur Eliasson, Anish Kapoor, Fernando Botero, Jeppe Hein, Tony Cragg, and Elmgreen & Dragset. De beelden zijn divers, soms hebben ze diepgang, soms zijn ze speels, dan weer monumentaal, opvallend of juist onopvallend in de omgeving. Enkele beelden zijn speciaal voor deze plek ontworpen en hebben een link met het cultureel erfgoed of de natuur. Naast een permanente collectie zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen. Het park is ook in het winterseizoen vrij toegankelijk en de moeite waard. Het Kistefos museum the Twist kun je dan niet bezoeken. Voor meer informatie over de sculpturen kun je (in het Engels) lezen op de website van Kistefos Museum

sculptuur kistefos museum rode tentakels

scultpuur beeldenpark kistefos museum the twist

beer sculptuur jevnaker

gouden beeld sculpturenpark jevnaker

De houtpulp molen en het industrieel museum

Op het park vind je dus overblijfselen van de oude houtpulfabriek. Omdat dit zo goed bewaard is gebleven, kun je dit bezoeken. Dit is zeker de moeite waard. Het geeft een beeld over het leven bij Kistefos en het werkproces. Het is een “levende” fabriek, enkele machines kunnen nog steeds worden opgestart door bezoekers van het museum. Dat maakt het extra leuk! Sinds 2017 is het museum zelfs gericht op kinderen, in de hoop dat deze interesse hebben in de geschiedenis van de houtpulp fabrieken. Kistefos museum The Twist is dus zeker ook leuk voor kinderen. De gebouwen zijn ook aan de buitenkant prachtig om te zien. 

kistefos houtpulp molen en fabriek

Museum the Twist

Museum the Twist is een museum, een brug en een sculptuur in één. Een binnenruimte van maarliefst 1000 m2 die de 60 meter brede rivier overbrugd. Zowel Nederlandse als buitenlandse kranten en websites noemen het museum iets dat je gezien mòet hebben. Daar kan ik volmondig ja op zeggen. Ik geloof niet dat ik in mijn leven ooit zo’n gaaf museum heb gezien. Zowel van binnen als van buiten is het heel bijzonder. Zo tussen de herfstbladeren door kun je het museum van alle kanten fotograferen, de ene kant is nog mooier dan de andere. Elk jaargetijde heeft zijn eigen mooie kleuren en perspectief. In de herfst kun je het treffen dat er wat mist op het water of tussen de bomen staat. Dit geeft een mystiek beeld. Magisch gewoon. Binnen in het museum is alles wit. De lijnen maken dat je het gevoel hebt in een soort grote koker te lopen. Aan de muur hangen grote en kleine schilderijen, de grote raampartij aan het einde geven het weer een compleet andere look & feel. Kijk zeker ook omhoog en laat je verrassen door wat je allemaal ziet. Vergeet ook zeker niet even naar de wc te gaan. Ik verklap niet waarom! 

Kistefos museum The Twist Jevnaker in Noorwegen

schilderij Kistefos

museum binnen kistefos

Gouden beeld toilet

Praktische informatie, openingstijden en tarieven Kistefos museum

Het Kistefos museum The Twist is in de wintermaanden gesloten. Ongeveer half oktober gaat het dicht en vanaf eind april is het open. Het sculpturenpark is dan wel te bezoeken. Enkele sculpturen kunnen dan wel afgesloten zijn. Mocht je buiten het seizoen in de buurt zijn, ga dan zeker even het park door. Het museum is ook van buitenaf prachtig. In het seizoen is het museum van 10 tot 17.00 uur geopend en op donderdag zelfs tot 20.00 uur. De toegangsprijs is €17,50 voor volwassenen. Kinderen tot 16 jaar zijn gratis. Voor jong-volwassenen en seniors geldt een gereduceerd tarief. Tickets kun je ter plekke kopen of online. Het museum bevindt zich aan de Samsmoveien 41 in Jevnaker vlakbij het plaatsje Hønefoss. Het is ongeveer drie kwartier rijden vanaf het vliegveld en op ruim een uur vanaf het centrum van Oslo. Het is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Trek er zeker een uur of 2 a 3 voor uit. 

kunst buiten kistefos

paraplu's kistefos

gallery kistefos the twist

Vorig artikelGoedkoop op vakantie met tent en luchtbed
Volgend artikelMuseum Hoge Woerd, een gratis uitje
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in