Knollen uithollen voor Sint Maarten

kaarsje in knolselderijWie zijn kinderen op de Vrije School heeft zitten weet het: ieder jaar moeten we knollen hollen. In de jongste groepen gaan kinderen met hun lantaarntje door de wijk als het donker is en bezoeken dan hutjes waarin de oudere kinderen zitten met gedroogd fruit om uit te delen. Voor de kinderen moeten wij als ouders thuis zelf de knollen uithollen, het versieren doe je voor de kleuters thuis en de oudere kinderen doen het zelf op school. 

Lees ook: Wat is de achtergrond van Sint Maarten?

Knollen uithollen voor Sint Maarten

De eerste jaren zat ik altijd te klungelen met dat uithollen en versieren van die knollen. Gelukkig keek ik de kunst af bij andere ouders en besloot ik ook maar eens goede spullen aan te schaffen. Dat scheelt enorm veel kan ik je vertellen. Of je nou met een meloenbolletjes schep of een botte lepel moet uithollen maakt echt uit. En of je met een nutssetje of een mes figuurtjes op de buitenkant maakt ook. Daarom besloot ik deze handige tools aan te schaffen en dit jaar ging het voor het knollen uithollen voor Sint Maarten eerst als een zonnetje. 

Knollen uithollen voor Sint Maarten

Wat heb je nodig?

Echt, schaf gewoon wat gereedschap aan om het uithollen en versieren van een knol gemakkelijk te maken. Het scheelt je zoveel ergernis! Meestal moet je dit een jaar of 4 doen, als je meerdere kinderen hebt zelfs nog veel langer. Dus je haalt de investering er echt uit. Bovendien is het ook voor andere knutselactiviteiten te gebruiken, zoals pompoenen versieren met Halloween of gewoon linoleum afdrukken maken. De wat mij betreft onmisbare tools zijn de eerste twee uit het rijtje:

knolselderijsoep in de maak

Stappenplan knollen uithollen

Als de knol onder de modder zit, is het handig om deze even schoon te maken met en borsteltje, al dan niet met water. Liever zonder water, dat lukt meestal beter. Let er op dat je de wanden niet te dun maakt, want dan ga je er doorheen en dat zou zonde zijn. 

  • snijd een stukje van de onderkant, zodat de knol goed kan blijven staan
  • snijd een wat dikker plak van de bovenkant, dit wordt de deksel. Ongeveer 2-4 cm is genoeg, afhankelijk van hoe groot je knol is natuurlijk
  • gebruik een meloenbolletjes lepel om de knol uit te hollen. Gooi de pulp meteen in een pan, beetje bouillon erbij, slagroom en de staafmixer erop en je hebt een heerlijke herfstsoep!
  • maak de bodem goed plat, eventueel met een guts of een mesje, zodat het waxinelichtje straks stevig kan staan
  • versier de wanden met de gutsjes. Je kunt zonnen, sterren, slingers, bloemen, paddenstoelen, etc. Check met een kaarsje in de wc (met het licht uit) steeds hoe het er uit komt te zien. Soms moet je iets meer hollen om er meer licht doorheen te zien. 
  • hol ook de deksel uit en maak met een appelboor 3 gaten. Dit is nodig om zuurstof bij je kaarsje te krijgen en de rook weg te laten gaan. 
  • Maak 2 gaatjes aan weerszijden van de knol en ook twee gaatjes aan het deksel aan weerszijden. Doe hier een stuk ijzerdraad doorheen op zo’n manier, dat knol en deksel aan elkaar blijven zitten. Dat voorkomt dat het deksel er af valt tijdens het lopen. Knip een stuk van een kartonnen doos af en bindt dat bovenaan om het ijzerdraad, zo kan je kind het goed vasthouden. Je kunt het ijzerdraad ook aan en stevige stok binden om daar aan vast te houden.

Knollen uithollen voor Sint Maarten lichtje

Echte kaarsjes of niet?

Je kind is nu klaar voor de Sint Maarten optocht. In het donker met een grote groep kinderen, en al die uitgeholde knolletjes bij elkaar, is altijd magisch. Wij nemen een echt kaarsje en lucifers, maar ik heb voor de zekerheid altijd een elektrisch waxinelichtje in mijn zak bij me. We hebben eens gehad dat het zo hard waaide, dat een echt vlammetje telkens uitwaaide. Dan is zo’n elektrisch kaarsje een uitkomst. Ik hoop dat je nu goed weet hoe je moet knollen uithollen voor Sint Maarten. Veel plezier!

sint-maarten lichtjes

 

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #407
Volgend artikelKnolselderij soep recept met tijm en pesto
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in