Online activiteiten voor kinderen tijdens de Corona lockdown

Online activiteiten voor kinderen tijdens de Corona lockdown kunstjuf maritHoe is het met iedereen na de derde dag thuisonderwijs met de kinderen? Ik vind het best pittig, en dat hoor ik meer om me heen. Dat komt vooral, omdat er toch ook vanuit mijn werk een beroep op me wordt gedaan, en ik daar nauwelijks aan toe kom. Hoewel ik zeker weet dat er begrip is vanuit mijn werk en collega’s zonder kinderen, voelt het ook vervelend als de lijst met mails die je moet beantwoorden steeds langer wordt. Ik ben dan ook ontzettend blij met al die initiatieven voor online activiteiten voor kinderen tijdens de Corona lockdown. Zo kun je ze af en toe even iets leuks laten doen dat je niet zelf hoeft te leiden of begeleiden.

Lees ook: Thuis aan onderwijs werken met de kinderen
Lees ook: Schema met planning voor kinderen die zich vervelen
Lees ook: Monsterlijke microben, een waardevol boek voor kinderen over Corona

Online activiteiten voor kinderen tijdens de Corona lockdown

Maar waar vind je dan die online activiteiten voor kinderen tijdens de Corona lockdown? Ik ga ze in deze blog voor je verzamelen. Er zijn online activiteiten op verschillende vakgebieden. Zo kun je kiezen voor drama, kunstles, beweging en nog veel meer. Om te voorkomen dat kinderen de hele dag achter een scherm zitten, kun je er bijvoorbeeld 2 per dag kiezen. Bedenk ook: dit is een uitzonderlijke situatie. Als je ècht even zelf iets voor je werk moet doen, dan is wat vaker voor een schermje echt niet erg. Zeker als ze een educatieve activiteit bekijken of een online les volgen, in plaats van gamen of youtube filmpjes kijken.

Theaterles

De eerste tip die ik wil geven is theaterles van Buro Bis. Zij biedt tijdens de Coronacrisis elke dag om 11 uur theaterles voor kinderen uit groep 3-5 via Instagram TV. Mocht het om 11 uur niet lukken, dan kun je het ook later terugkijken. Wij hebben beiden lessen gevolgd met de kinderen en ze vonden het superleuk. Lekker bewegen en gek doen. Het duurt niet lang, ongeveer 10 minuutjes. Een perfect tussendoortje dus als de kinderen aan tafeltjes aan het werk zijn. Even lekker iets anders tussendoor, dat maakt de geest weer fris!

theaterles buro bris

Online bewegen

Nu we veel binnen moeten zitten, staan we best voor een uitdaging. Kinderen bewegen van nature heel graag. Binnen is het niet zo fijn als ze rondjes gaan rennen, dus beter doe je gecontroleerd iets met de kinderen. Over het algemeen geldt: hoe jonger het kind, hoe groter de behoefte om te bewegen. Peuters en kleuters hebben dit echt nodig! Het initiatief van Monkey Moves vind ik ook erg leuk. Ze hebben namelijk een gratis les online staan die je zeker met je peuter of kleuter kunt doen. Zo kun je online activiteiten voor kinderen tijdens de Corona lockdown doen die gericht zijn op bewegen.

Digigympies

Ook Digigympies is een leuk youtubekanaal. De eerste aflevering gingen ze buitenspelletjes doen aan de hand van bingokaarten, zoals deze en deze. Mijn kinderen vonden het erg leuk! De tweede les gaat over jongleren, die hebben wij zelf nog niet gekeken, maar lijkt me ook leuk om met de kinderen te doen.

Kunstles van juf Marit

Elke middag om 14.00 uur zitten wij er klaar voor, de leuke kunstlessen van juf Marit. Eerst vertelt ze een leuk verhaal over een kunstenaar, en daarna gaan de kinderen zelf aan de slag met het tekenen van een werk van deze kunstenaar. De eerste dag was het een boom van Klimt, de dag erna was het een vrouw van Niki de Saint Phalle, die we ook wel kennen van Beelden aan Zee. Ook deze lessen kun je trouwens terugkijken via de Facebookpagina van juf Marit. Aanrader!

tekenles juf marit

Pinkq kids art club

Nog zo’n mooi initiatief is de Pinkq kids art club op Instagram. Pinkq is illustratrice en zij geeft elke dinsdag en vrijdag tekenlessen via Instagram TV. Er staat inmiddels één les op online over stempelen met stippen, die je ook terug kunt kijken. Je hebt er acrylverf voor nodig, een wit bordje en de ouders moeten wat dingen uitprinten via de website van Pinkq. Het zijn wel echt leuke lesjes en ze duren niet zo heel lang, 20 minuutjes ongeveer. Zelf bedacht ik, dat je het ook met een kartonnen bordje kunt doen en gewone verf.

tekenles pinkq

Studio Kunstig

Naam- èn leeftijdsgenoot Judith Habraken is initiatiefnemer van Studio Kunstig. Zij heeft inmiddels ruim 8 tekenlessen online staan, waarvan wij er inmiddels eentje hebben gedaan: het tekendictee. Erg leuk om te doen, zeker als je met meerdere kinderen thuis zit. Haar andere lessen zien er ook leuk uit. Wij gaan dit dus eens goed gebruiken de komende weken!

Online activiteiten voor kinderen tijdens de Corona lockdown Studio kunstig

Wereldoriëntatie lessen online

Freek Vonk kent iedereen wel, en die heeft natuurlijk ook iets tofs bedacht. Hij geeft dierenles via Youtube. De eerste aflevering ging over de luiaards en naast een heleboel informatie had meester Freek ook een leuke opdracht voor kinderen tot en met groep 5 en kinderen vanaf groep 6. Onze kinderen zijn er druk mee. Je kunt via de website ook een dierenpaspoort downloaden.

Online muzieklessen

Ik kreeg ook een leuke tip over online muzieklessen. Muziekkwartier op facebook geeft online muzieklessen van 15 minuten. Dit zijn lessen voor de allerkleinsten, dus kleuters en jonger. Ook Sander Metz geeft live les met liedjes tot 9 jaar. Hij doet dit echter niet dagelijks, maar wekelijks.

muziekkwartier

Online lessen van juf Nina

Juf Nina was gisteren op de NOS app te zien, zij geeft ook hele leuke lessen via Youtube sinds de coronaciris.

juf nina

Vorig artikelThuis aan onderwijs werken met de kinderen
Volgend artikelStoepkrijten voor opa’s en oma’s tijdens de coronacrisis
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in