Koekjes recept

Koekjes receptDit koekjes recept is makkelijk en deze zandkoekjes smaken enorm lekker. Het is een simpel recept waarvoor je niet veel ingrediënten nodig hebt. Er kan eigenlijk niets mis gaan. Dit recept tover ik altijd tevoorschijn in de vakanties. Al mijn kinderen vinden koekjes bakken leuk, jong en oud. In de herfst bakken we herfstkoekjes, in de winter maken we er winterkoekjes van, in de lente worden het lentekoekjes en in de zomer bak je met dit koekjesrecept dus zomerkoekjes. Hoe, dat ga ik je in deze blog vertellen. Door te variëren maak je met dit basisrecept in een handomdraai een heel scala aan bijzondere koekjes. 

Lees ook: Carrot cake, de lekkerste ooit!

Koekjes recept

Met dit koekjes recept kun je dus eindeloos variëren. In basis zijn het zandkoekjes, maar door er ingrediënten aan toe te voegen maak je er iets bijzonders van. Zo doe ik er voor herfstkoekjes vaak wat kruiden en specerijen doorheen, soms zelfs gepureerde pompoen. Met Sinterklaas wat speculaaskruiden, in de winter is het leuk om er gember doorheen te doen of wat winterglos thee van pickwick. Zo zijn er allerlei variaties te bedenken. Wil je een glutenvrije versie, dan kun je de bloem vervangen door boekweitmeel. Dit recept is ongeveer voor 20 koekjes. 

koekjes bakken met bloem

Dit heb je nodig

Hieronder volgen de ingrediënten voor dit koekjes recept. Dit zijn de ingrediënten voor de basis. Je kunt zelf creatief zijn en er allerlei kruiden, extracten of chocolade doorheen te gooien. Aan het einde van van deze blog zal ik daar nog wat suggesties voor geven. 

  • 225 gram zachte roomboter (haal een half uur vooraf uit de koeling)
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 eierdooier
  • 280 gram bloem (of boekweitmeel als je glutenvrije koekjes wil bakken)
  • snufje zout

koekjes gestapeld

Zo maak je het

  1. Doe de boter, vanille extract en de basterdsuiker in een mengkom en mix het geheel tot een romige massa. Dit duurt ongeveer 5 minuten. De boter moet wel zacht zijn, met harde boter lukt het niet. Dan kun je beter nog even wachten.
  2. Daarna mix je de eierdooier er doorheen en tot slot de bloem en het zout.
  3. Als alles goed gemengd is kun je een bol maken van het deeg. Deze wikkel je in vershoudfolie en laat je een uur rusten in de koelkast. Dit is omdat de smaak van het koekje en de textuur dan beter worden. Sla dit echt niet over in het proces, je koekjes worden er minder lekker van en dat is zonde. 

Koekjes deeg laten rusten

Koekjes bakken

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Als het deeg een uurtje gerust heeft, kun je de koekjes gaan bakken. Dat kan met uitsteekvormpjes, maar je kunt ook kleine balletjes draaien die je met een lepel of een vork een beetje platdrukt. Met ene satéprikker kun je er patroontjes in maken. Het is ook leuk om er iets in te stempelen. Ik maak ook wel eens een ondiep putje wat ik later kan vullen met een laagje jam.
  2. Leg de koekjes op een bakplaat en schuif deze in de oven. Ze hebben ongeveer 15 minuutjes nodig, houd het zelf een beetje in de gaten en haal ze er uit als ze te donker van kleur worden. Nadat je ze uit de oven hebt gehaald zijn ze eerst nog een beetje zacht. Tijdens het afkoelen worden ze steviger. 

recept om koekjes te bakken

Koekjes bewaren

De koekjes zijn vers natuurlijk het allerlekkerste, maar teveel koekjes in één keer eten is natuurlijk minder gezond. Daarom is het een goed idee om ze te bewaren. Dit doe je het beste in een koektrommel. Je kunt ze dan ongeveer 4 weken bewaren. Na verloop van tijd kunnen ze wel wat taai worden. Verwacht je dat ze minder snel op gaan? Dan kun je de koekjes ook invriezen. Ik doe dat vaak per 6 tegelijk, omdat we met z’n zessen zijn hier thuis. Dan kan ik als verrassing een lekker homemade koekje bij de koffie serveren. 

Variaties 

Zoals ik hierboven al schreef is dit koekjes recept een basisrecept. Er zijn verschillende ingrediënten die je kunt toevoegen, waarvoor ik hier wat tips geef.

  • trek met een zeester sinaasappel of citroen sliertjes die je door het deeg mengt
  • doe een eetlepel Nutella door het deeg
  • voor chocoladekoekjes kun je ook een eetlepel cacao door het deeg mengen
  • noten zijn lekker in de koekjes, bijvoorbeeld amandelschaafsel, maar ook pecanoten of hazelnoten
  • varieer eens met kruiden: speculaaskruiden, kardemom, kruidnagel etc
  • een lepel bietensap of wat kurkuma geeft de koekjes een roze of gele kleur
  • als de koekjes klaar zijn kun je er glazuur over heen doen, bijvoorbeeld in de vorm van een sneeuwvlok of gewoon egaal
  • Tip: Maak ook eens deze overheerlijke kaneelkoekjes: Snickerdoodle cookies recept

Koekjes bewaren in koektrommel

Vorig artikelThe Friends Experience in Amsterdam review
Volgend artikelUitjes met tieners: 27 leuke activiteiten
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in