Uitjes met tieners: 27 leuke activiteiten

Uitjes met tieners 24 leuke activiteitenAls de vakantie eraan komt is het altijd weer zoeken naar een activiteit waarmee je jouw tiener wèl van de bank en telefoon af krijgt. Gelukkig zijn er wel uitjes te bedenken waar puberende tieners enthousiast van worden. Ik heb de proef op de som genomen met mijn eigen exemplaren. In deze blog geef ik tips voor uitjes met tieners: 24 leuke activiteiten op een rij.

Lees ook: Leuke uitjes voor pubers: een overzicht 

Uitjes met tieners: 27 leuke activiteiten

Er zijn nogal wat verschillen tussen de verschillende tieners, de ene is de andere niet. Waar mijn oudste dochter liever lui is dan moe, wordt mijn zoon juist wildenthousiast als we iets actiefs gaan doen. Ik heb deze lijst met 24 leuke activiteiten voor tieners dus verdeeld in actieve uitjes en niet (zo) actieve uitjes. 

Actieve uitjes met tieners

We beginnen met de actieve uitjes. Met name de jongens zijn hier vaak wel voor te porren. Lekker bewegen, liefst met een beetje competitie, daar houden ze van. Als je dat voorstelt, gaan ze meestal wel mee. 

#1 karten

Karten staat hier wel met stip op nummer één, mijn zoon is er gek van. Het liefst zou hij elke dag gaan. Karten kan op veel plekken in Nederland, een uitgebreid overzicht van alle kartbanen in Nederland kun je hier vinden. 

#2 klimpark

Er zijn maarliefst 63 klimparken in Nederland te vinden. Deze opereren onder verschillende namen. Zo heb je Fun Forest, Klimbos maar ook Clip ‘n Climb. De meeste pubers vinden het leuk om te klimmen en klauteren en raken dan ook graag daar hun energie kwijt. Ga samen op zoek welk klimpark voor jouw tiener het meest geschikt is. Ook boulderen is leuk om te doen. 

#3 Jumpsquare

Lekker trampolinespringen, dat vinden tieners vaak wel wat. Bij de meeste locaties zijn speciale tijdstippen voor oudere kinderen. Dat is wel zo fijn, want die pubers kunnen soms wat overweldigend zijn voor kleine kinderen. Bovendien vinden ze die vaak irritant. Check dus bij jou in de buurt welke trampolinelocatie dichtbij zit en hoe het geregeld is met tieners. Hier vind je alle locaties van Jumpsquare.

#4 Watersport

Bij mooi weer zijn er allerlei watersporten te bedenken die pubers kunnen waarderen. Denk aan suppen, zeilen, waterskiën en nog veel meer. Tieners van wat minder snelheid houen, vinden het vast leuk om te varen in een fluisterbootje. Er zijn allerlei 

Binnen uitjes met tieners

Als het slecht weer is, bijvoorbeeld in de herfstvakantie of de kerstvakantie, dan wil je met je tiener liever iets gaan doen dat binnen is. Dat wil je tiener waarschijnlijk zelf ook. De mijne worden in elk geval niet blij van een uitje in de regen. 

#5 Escaperoom

Een escaperoom is altijd goed. Tieners houden van puzzelen en het liefst met en beetje competitie en spanning. Wij hebben een tijdje geleden in Mechelen een hele leuke Escape wandeling gemaakt, waarbij we een moord moesten oplossen. Ik weet dat dat in meer steden kan. 

#6 Remasterd Rotterdam

Eigenlijk wil ik over Remasterd Rotterdam niet zoveel zeggen, omdat het dan de verrassing verpest. Laat ik zeggen dat het een bijzonder leuk uitje is, waarbij vele zintuigen geprikkeld worden en je niet uitgekeken raakt. Echt een ervaring op zich. 

#7 Ervaringstheater Amaze Amsterdam 

Ook Amaze Amsterdam is echt een ervaring. Het wordt ook een ervaringstheater genoemd. Beeld en geluid spelen een rol bij dit uitje, wat jong en oud zal kunnen waarderen. Heb al veel pubers gehoord die er enthousiast over zijn. 

Musea met tieners

Met je tiener naar het museum, dat kan heel leuk zijn. Mijn oudste dochter is bijvoorbeeld erg geïnteresseerd in kunst. Zij heeft ook Grieks en Latijn op school, dus herkent veel op schilderijen. Ook heeft ze kunstgeschiedenis waardoor ze deze interesse heeft. Zij wil eigenlijk altijd wel mee. Mijn zoon is iets ingewikkelder. Die gaat alleen op pad als hij denkt dat het hem iets oplevert. Dat zijn schilderijen in elk geval niet. Toen we laatst in de vakantie naar het Escher museum gingen wilde hij als enige niet mee. Maar voor een museum over computergames kwam hij wel de bank af…

#8 Videogame museum Zoetermeer

Het Videogame museum, daar wordt mijn tienerzoon wel gelukkig van. Ikzelf iets minder, maar goed, het ging er ook om dat hij iets leuks ging doen. Naast gamen leren ze hier ook meer over de geschiedenis van de videogame, waardoor het ook een educatief uitje is. Het is trouwens momenteel gesloten wegens een verhuizing, maar in november 2023 gaan ze weer open. 

#9 Instagram museum The Upside down of Wondr Amsterdam

Instagram musea zijn vooral in trek bij de meiden. Zij willen wel een dagje naar Amsterdam voor The Upside Down museum of Wondr Amsterdam. Het is allebei leuk. Neem zeker een camera mee om een heleboel leuke foto’s te maken, die ze nog wekenlang kunnen posten op hun account. 

#10 Museum voor beeld en geluid Hilversum

Een groot en heel interessant museum is dat van Beeld & Geluid in Hilversum. Hier leren kinderen alles, maar dan ook alles over de geschiedenis van de media. Van vroeger tot nu. Ook zijn er allerlei activiteiten, zoals een smartphone goochelshow of een interactieve game door het museum. Check de agenda op de website voor de meest recente activiteiten. 

#11 Storyworld Groningen

Storyworld Groningen is een Nederlands museum voor strips, animaties en games. Dit uitje zal je tiener zeker aanspreken. Naast het museum zijn er ook masterclasses en activiteiten. Op de website vind je tevens kleurplaten en andere activiteiten. En erg leuk museum! 

#12 Muzieum Nijmegen

Het MuZIEum in Nijmegen gaat over zien en niet zien. Tieners doen hier allerlei ervaringen op rondom zien en niet zien. Daardoor is het naast een leuk, ook zeker een leerzaam uitje. Ook hier zijn in de vakanties extra activiteiten die georganiseerd worden. Dit museum is gewaardeerd als leukste uitje van de provincie Gelderland. 

#13 spelcomputer museum Bonami

Is jouw kind echt helemaal gek van spelcomputers en games, dan is het spelcomputer museum Bonami in Zwolle the place to be. Hier leert je tiener alles over de geschiedenis van de spelcomputer en kan het zich daarna uitleven in de gamehal. Een plek waar educatie en plezier samengaan. 

#14 Michael Schumacher Private collection

Niet in Nederland, wel leuk, is het museum van Michael Schumacher. Je vindt deze expositie in Keulen, wat zo’n 3,5 uur rijden is vanuit de Randstad. Maar voor echte fans maakt dat natuurlijk niks uit. En je maakt er meteen een leuk dag je Keulen van. Elke dag geopend tussen 10 en 8 uur en de toegang is gratis. 

Pretparken met tieners

Pretparken, tja, die zijn altijd goed bij tieners. Als ik ze vraag wat ze willen doen voor uitje dan roepen ze altijd heel hard: de Efteling! Die staat dan ook met stip op nummer 1. Nu is dat voor ons wat ver rijden, dus ik kies soms voor iets dichterbij en wat overzichtelijker, bijvoorbeeld Drievliet. Maar dat vinden ze al snel saai hoor, daar heb je natuurlijk niet van die thrill seeking over de kop achtbanen als in de Efteling. 

#15 Efteling

Het sprookjesbos rennen ze zo voorbij, het draait allemaal om de Baron enzo. Hoe enger, hoe beter, aldus mijn pubers. Wat ik fijn vind aan de Efteling, is dat er dus voor de wat jongere kinderen ook genoeg te doen is. Echt een park voor het hele gezin dus.

#16 Drievliet

Drievliet zit voor ons dichtbij huis, onze tieners kunnen er op de fiets heen. Het is niet supergroot, maar wel groot genoeg om je er een dag te kunnen vermaken. De attracties zijn verdeeld in 4 categorieën: familie, thrill, kinderen en shows. Er zijn regelmatig speciale acties en evenementen. Doordat het een overzichtelijk en niet al te groot park is, zijn de prijzen ook acceptabel. 

#17 Walibi

Walibi in Biddinghuizen is ook een heel leuk pretpark voor tieners. Qua prijs vergelijkbaar met de Efteling. Echt een park voor een fijne dag uit met het hele gezin. De tieners zullen zeker meegaan, want pretparken zijn the bomb

Culinair met tieners

Mijn tieners houden van uit eten gaan, maar ook van zelf kokkerellen. In de vakanties doen ze dat thuis ook vaak: een taart bakken of koekjes bakken. Ik zorg er altijd voor dat ik voldoende bloem, boter en suiker in huis heb, zodat ze aan de slag kunnen als ze daar zin in hebben. Toch zijn er ook culinaire uitjes met tieners te boeken die heel leuk zijn. Hieronder volgen een paar tips. 

#18 hightea

Met name mijn dochters kunnen een high tea waarderen. Er zijn overal in de stad leuke plekken om een high tea te boeken. Extra voordeel: ik vind het zelf ook heel leuk. Soms ga ik met één kind, soms gaan we met z’n allen. 

#19 Smokey Goodness BBQ workshops

Iedereen moet leren barbecuen, want in de zomer steken wij Hollanders die bbq regelmatig aan. Toch is barbecueën een vak apart, een trucje wat je wel even moet leren. Ik weet nog hoe ik zelf als net twintiger met 2 vriendinnen de bbq aanstak en het ding maar niet op temperatuur kreeg. Daarom vind ik de Smokey Goodness BBQ workshops ook zo’n leuk uitje voor tieners. Hier leren ze de kneepjes van het vak. Wel pas geschikt vanaf een jaar of 16 hoor, maar dan heel leuk om dit eens met ze te doen. En zelf leer je er ook nog iets van. 

#20 Een kijkje in een chocoladefabriek

De liefde van een tiener gaat door de maag, ze hebben tenslotte altijd honger en het liefste in ongezonde dingen. Dit uitje past dus perfect bij jouw tiener. Ze mogen een kijkje nemen in een echte chocoladefabriek bij de chocolate makers tour. Ze komen alles te weten over het productieproces en uiteraard wordt er ook uitgebreid geproefd. 

#21 Eten bij een restaurant met een Michelin ster

Tja, voor dit uitje moet je wel flink in de buidel tasten. Toch vinden veel tieners het wel tof om een keer bij een restaurant met een Michelin ster te eten. Wij hebben dit ook al een paar keer gedaan met ze en dat was steeds een succes. Er zin maarliefst 125 restaurants met een ster in Nederland, welke dat zijn lees je hier

Cultuur met tieners

Tieners en cultuur, dat lijkt misschien niet de ideale combinatie, maar toch vinden ze een festival, concert of theatervoorstelling wel leuk. En anders kun je altijd nog gewoon naar de bioscoop. Hieronder komen wat culturele tips voor tieners. 

#22 festival

Voor een festival zijn tieners vaak ook wel enthousiast te krijgen. Of het festival nu draait om muziek, food of entertainment, ze hebben het gevoel dat er iets te beleven valt en daar gaan ze voor. Door het jaar heen zijn er allerlei festivals, oa op Festivalinfo kun je zien wat er te doen is. 

#23 concert

Onze dochter gaat tegenwoordig regelmatig naar een concert. Laatst was dat bijvoorbeeld in Tivoli Utrecht, binnenkort gaat ze naar een concert in Den Haag. Een concert is dus zeker een leuk uitje voor tieners, je hoeft alleen maar in de gaten te houden welke muziek ze luisteren en dan een kaartje te kopen. Als verrassing is dat natuurlijk het leukste. 

#24 theatervoorstelling

Ik ken bijna geen pubers die niet van theater houden. Het moeten dan natuurlijk geen saaie toneelstukken zijn, maar een toffe musical of een leuke cabaretvoorstelling a la Jochem Myjer kunnen ze zeker waarderen. Welke musicals er draaien kun je zien op de website van Stage Entertainment. Cabaretvoorstellingen zie je op Theater.nl.

Waterpret met tieners

Tot slot: waterpret is altijd leuk. Er zijn aardig wat zwembaden en waterparken in Nederland waar ze veel plezier zullen hebben. Als ze hun zwemdiploma’s hebben, hoef je daar als ouder niet meer per se voor mee. Mijn tieners gaan geregeld met een groep vrienden naar het Tikibad bijvoorbeeld. Voordeel is dat ze ook nog wat actief bezig zijn. Tips voor waterparken in Nederland zijn.

#25 Tikibad

Het Tikibad noem is als eerste, omdat dit voor ons het meest dichtbij is. Je kunt het combineren met een bezoek aan Duinrel. Het Tikibad is een walhalla van glijbanen, waar ze veel plezier zullen hebben. 

#26 Aqua Mexicana

Aqua Mexicana zit bij Ponypark Slagharen. Er zijn waterspeeltuinen, glijbanen, bubbelbaden en een subtropisch zwembad. Je moet hiervoor dus wel ook een kaartje voor het park hebben, anders kom je er niet in. 

#27 Waterpark Splesj

Waterpark Splesj ligt in Hoeven, in Brabant. Dit zwemparadijs hoort bij camping Molecaten, maar je kunt het ook los bezoeken. Het zwembad is wel buiten, dus in de wintermaanden gesloten. 

Uitjes met tieners en pubers

Vorig artikelKoekjes recept
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #457
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in