Land van Bartje in Ees, ervaring, omgeving en foto’s

Landal land van bartje bungalowDrenthe is een prachtige omgeving om te bezoeken. Er zijn vele uitstapjes te maken, maar dan heb je natuurlijk wel een comfortabele accommodatie nodig. Die vonden wij bij Landal Land van Bartje. Er zijn trouwens nog meer Landal Parken in de omgeving hoor. Ook Landal Orveltemarken en Landal Aelderholt zitten in de buurt. Land van Bartje is vooral leuk vanwege z’n pony’s. In deze blog ga ik alles vertellen over Land van Bartje in Ees. Onze ervaring met dit park, wat er te doen is in de omgeving en uiteraard plaats ik ook foto’s van de accommodatie en het huisje wat we hadden. Ook vertel ik over de activiteiten in dit park. 

Lees ook: Landal de Vlinderhoeve review

Land van Bartje in Ees, ervaring, omgeving en foto’s

De accommodatie die wij hadden was een 8 persoons bungalow in een soort boerderij huisje. Rieten dak, rood/groene luikjes, enorme tuin en veel bomen rondom je huisje. Wij waren er in de herfst, wat extra veel sfeer gaf. In de tuin lagen volop gekleurde bladeren, het elektrische kacheltje in de woonkamer gloeit en maakt het huisje heerlijk warm. Na een actieve dag in de omgeving kun je lekker bijkomen in de sauna boven. Er waren 2 badkamers en 4 slaapkamer. Ideaal met onze 4 kinderen. De oudste twee zijn pubers en die hebben inmiddels behoefte aan een eigen plekje. De grote tafel in de keuken werd onze leefplek: de dagen dat we er zaten hebben we hier heel wat uurtjes doorgebracht! Lekker kokkerellen in de keuken, terwijl de rest met en drankje en iets lekkers aan de tafel zat, samen eten of gewoon lekker werken. Er zijn veel verschillende accommodaties, van 2 tot 10 persoons bungalows, stacaravans en landhuisjes.

landal land van bartje bungalow herfst

Faciliteiten bij Landal Land van Bartje

Een mooie service bij Landal Land van Bartje is dat je er een ontbijtje bij kunt boeken. Dit kun je eigenlijk beter een ontbijt noemen, want het is zeer goed gesorteerd en uitgebreid. Broodjes, croissantjes, verschillende vleeswaren, brie, gewone kaas, fruit, yoghurt, (ongekookte) eitjes en verse sapjes. Elke dag begon dus goed. Daarna moesten we al dat lekkers natuurlijk wel weer verbranden, dus gingen we naar het zwembad om daar baantjes te zwemmen (ik) of eindeloos van de glijbanen te gaan (de kinderen). Ook hardlopen kan prima op of net buiten het park, er zijn mooie routes net buiten het park. Op het park kun je fietsen huren voor een fietstocht in de prachtige omgeving. Er zijn diverse routes, wij fietsten bijvoorbeeld naar Borger. Daarover later in deze blog meer. Natuurlijk is er ook een restaurant (staat goed aangeschreven) en winkel op het park. Tot slot zijn er diverse speeltuinen, op de plattegrond kun je zien welke het dichtst bij jouw huisje zit. 

bungalow landal land van bartje

Pony’s op het park

Uniek aan dit park is de pony ranch Swieber, genoemd naar de oudste pony van het land van Bartje. Iedereen wordt hier paardenliefhebber, maar als je dat al was kun je hier zeker je hart ophalen. Het hele jaar door zijn er activiteiten: huifkartochten, knuffelen met pony’s, een ritje op een pony bij de ranch of in het bos, de pony’s kammen en nog veel meer! Eens per jaar is het bovendien Paardendag, een waanzinnig evenement met allerlei activiteiten. Wij waren er tijdens de paardendag en de jongste meisjes vonden het geweldig! Ook onze pubers genoten, maar vooral van de lekkere wafels met slagroom 🙂 De jongste meisjes hebben volop pony gereden, we hebben een demonstratie met sterke trekpaarden gezien, er was een paardenquiz, er konden marshmallows worden geroosterd, er was een sheriff parcours met allerlei uitdagingen, we maakten een huifkartocht en er waren leuke kraampjes. De speeltuin vonden ze ook geweldig. 

Tochtje met de huifkart land van bartje

Maik en fee paardje

Lenthe op de pony

Wat is er te doen in de omgeving van Landal Land van Bartje in Ees?

Er is ontzettend veel te doen in de omgeving van Landal Land van Bartje. Eigenlijk waren 4 dagen voor ons te kort. Er stond nog zoveel meer op ons lijstje, maar je kunt nou eenmaal niet alles. In deze blog zal ik een aantal activiteiten en bezienswaardigheden in Ees en omgeving beschrijven. Heb je geen zin om er op uit te trekken, dan kun je je op het park zelf ook prima vermaken. Zelfs bij slecht weer zijn er allerlei activiteiten die binnen georganiseerd worden, bijvoorbeeld in Bartjes Boerderij waar een binnenspeeltuin is en wij zelfs een kinderdisco bijwoonden. Er is bovendien een midgetgolfbaan, een zwembad en een springkussen. Onze kinderen werden ook heel blij van de tafeltennistafel, wij hadden zelf een setje tafeltennisbatjes en pingpongballetjes meegenomen van huis. 

Wandeling “In het spoor van de Mammoet”

Een hele mooie wandeling van ongeveer 5 km, die je vanaf het park kunt maken, is de wandeling “In het spoor van de Mammoet”. Wij maakten deze wandeling net een uur voor zonsondergang, wat best een aanrader is op een mooie dag. De zon zorgde voor prachtige kleuren en de kou in de herfst voor mist: dit gaf op de heide en in de gletsjerputten een mooi effect. Zorg wel voor goede wandelschoenen, want de bospaden zijn hier en daar best hobbelig door boomwortels. In de herfst is deze wandeling heel kleurrijk! De weg staat goed aangegeven op de paaltjes met blauwe bordjes met een pijl en de afbeelding van een mammoet. Let op: voor zonsondergang moet je weer op het park zijn, want in dit gebied is het niet toegestaan om rond te lopen als de zon onder is. 

Mammoet wandeling Ees

Heide ees

Wandeling Sabeltandtijgerspoor in Drenthe

Deze wandeling hebben we helaas zelf niet gemaakt, omdat we er geen tijd meer voor hadden, maar ik kreeg ‘m meerdere malen getipt van lezers en volgers. Het Sabeltandtijgerspoor vertrekt vanuit Exloo en eindigt op hetzelfde punt: Zuideinde 36 in Exloo. Het is een 2,2 km lange wandelroute door het Hunzebos. Onderweg zijn er allerlei activiteiten voor kinderen. Je springt, klimt, zwiept met de kabelbaan, balanceert op een touwbrug en nog veel meer door de heuvels uit de ijstijden. Tijdens de wandeling kunnen kinderen gebruik maken van de bijbehorende app en zo ontdekken of ze slimmer, sterker of sneller zijn dan de sabeltandtijger of de mammoet. Zoek voor de app naar De Hondsrug Hunzebosroutes.

herfst hunzebos drenthe

Het hunebedcentrum in Borger

Wij fietsten naar Borger, vanaf het park is dit ongeveer een kwartiertje. Met gehuurde fietsen vanaf Landal een prima ritje, leuk ook. Zeker met kinderen goed te doen. Het idee was om een uurtje daar te blijven, maar dit werd maarliefst 3 uur. Wat is er veel te doen! Als eerste loop je langs een enorm veld met Scandinavische keien. Vervolgens bezoek je het museum. Dat begint met een film over archeologie en daarna loop je door het museum zelf. De kinderen kregen een speurtocht met allerlei vragen, wat ze motiveerde om de bordjes goed te lezen. Er was sowieso veel te doen, want er was een speciale oerdag toen wij er waren. Het hele museum is trouwens interactief, met allerlei (computer)spellen, trechterkommen bouwen en voelspellen. Daarna bezoek je het informatiecentrum over de Hondsrug en loop je gelijk door naar het allergrootste hunebed van Nederland, de D27. In 1685 is deze ontdekt en onderzocht. Best bijzonder om te zien. In het winkeltje kocht ik nog een trechterbeker in lichtblauw als souvenir om mijn thee uit te drinken thuis en vervolgens liepen we door naar buiten, wat in feit een groot openlucht museum is. Allerlei lemen huizen uit die tijd. Er waren ook activiteiten bezig, zoals boogschieten, verspringen, kleien en nog veel meer. Erg leuk en we hebben ons er lange tijd vermaakt. We waren zelfs heel moe van het lange rondlopen! 

hunebed borger D27

buiten hunebedcentrum

Kamp Westerbork

Op ongeveer 20 minuutjes rijden met de auto vind je Kamp Westerbork. Bij dit kamp uit de oorlog zit ook een museum. Bezoek eerst het museum, waarbij de kinderen een leuke speurtocht met stickers kunnen doen. Daarna kun je met de pendelbus naar de plek waar vroeger het kamp was. Een “leuk” uitje zou ik het, vanwege de historie, niet willen noemen, maar leerzaam en interessant is het zeker. Ook met kinderen. Ik zou het zeker aanraden.

westerbork spoorlijn

Westerbork museum speurtocht

Vestingstadje Bourtagne

Het stond al lang op mijn wishlist en ook op die van Sterre, want zij had er op school over geleerd: vestingstadje Bourtange. Nog wel 40 minuten rijden vanaf Het Land van Bartje in Ees, maar zeker de moeite waard. Parkeren doe je net buiten het stadje en in ongeveer 8 minuten loop je naar het centrum. Bourtange is gebouwd als een ster. Dit zie je alleen op luchtfoto’s, maar je kunt helemaal rondom lopen over de vesting. Het centrum is gezellig met wat horeca, een kaarsenmakerij, enkele musea en winkeltjes. 

straatje bourtagne

Fietsen in de omgeving

Bij Landal Land van Bartje in Ees kun je een mooie kaart halen met allerlei fietsroutes erop. Ook bij het Hunebedcentrum in Borger staan een aantal leuke fietsroutes beschreven. Rondjes van ongeveer 25 km zijn prima te doen op een dag. De omgeving is schitterend, zeker in de herfst. Zoveel kleuren overal! Er zijn ook boekjes te koop met mooie fietsroutes, ter voorbereiding op je vakantie zou je deze kunnen aanschaffen. Het is waarschijnlijk niet haalbaar om ze allemaal te fietsen in een week tijd, maar dan heb je een goede reden om nog eens terug te gaan. Ook een wandelgids komt zeker van pas. 

fietsen huren land van bartjefietsen ees huren

Boomkroonpad in Drenthe

Bij Buitencentrum Boomkroonpad beginnen verschillende fiets- en wandelroutes over de Hondsrug (UNESCO wereld erfgoed), maar het Boomkroonpad zelf is ook leuk. Je loopt zo’n 3 km lang door de toppen van de bomen. Reken op ongeveer 30 minuten voor de hele wandeling, die trouwens wel betaald is, je betaalt €4 voor volwassenen en €2 voor kinderen (indien online gekocht, bij de kassa kan de prijs iets hoger zijn). Let op: tussen 1 nov en 1 april is het niet geopend, dus dan kun je deze activiteit niet doen. 

Wildlands Emmen

Dierenliefhebbers mogen natuurlijk Wildlands in Emmen niet missen. Een dagje dierentuin is een absolute must met of zonder kinderen. Op slechts 20 minuutjes rijden met de auto vanaf Landal Het land van Bartje of een klein uurtje met de fiets. Hier maak je een wereldreis in 1 dag en dat is zeker de moeite waard!

mammoet hunebedcentrum

Pretpark Drouwenderzand

Wie zin heeft in een betaalbaar pretpark kan zijn lol op in Pretpark Drouwenerzand. Dit pretpark is geschikt vanaf 3 jaar tot ongeveer 12 jaar. Er zijn zelfs attracties die over de kop gaan. Voor pubers die met hun kleine broertje of zusje mee zijn is dit best leuk. Zo vermaken ze zich toch nog. Het leuke van dit pretpark is het all-inclusive concept: onbeperkt gebruik kunt maken van alle speeltoestellen, attracties en genieten van vers fruit, belegde broodjes, frites, snacks, koffie, thee, limonade én softijs! Dit zit allemaal en altijd bij de entreeprijs inbegrepen.

Speelbos in Lorken

De meeste kinderen houden wel van in bomen klauteren, hutten bouwen, met takken sjouwen… In het Lorken Speelbos kan dit allemaal. In de boswachterij Gieten-Borger kunnen kinderen de geheimen van de natuur ontdekken. Er zijn glijbanen en er is een klimparcours. In de zomer kunnen kinderen ook spelen bij de waterpomp. Meer informatie vind je op de website van Staatsbosbeheer

paddestoel landal bartje

Groningen en het Forum

Meerdere keren kreeg ik via Instagram te horen dat ik echt naar Groningen moest en dan met name naar het Forum van Groningen. Daar schijnt vanalles te doen te zijn, waaronder een bioscoop, het bewonderen van het uitzicht en andere activiteiten. Check hiervoor de website van het Forum. Groningen is sowieso een leuke stad en het is ongeveer 40 minuten rijden vanaf Ees. Wij hadden hier helaas geen tijd voor, maar ik wilde het wel benoemen in deze blog over wat er te doen is in de omgeving van Land van Bartje. 

Praktische informatie over Het land van Bartje

Zin gekregen om een weekendje of een week naar Het land van Bartje te gaan? Er zijn regelmatig aanbiedingen, maar je kunt natuurlijk ook ruim van te voren boeken, zodat je zeker weet dat het park niet vol zit als jij er naartoe wil. Zoals je hebt kunnen lezen is er zowel op het park als in de omgeving van het park genoeg te doen. Het Land van Bartje ligt in Ees, fietsen zijn te huur op het park, ontbijtjes worden bij je huisje bezorgd en er is een zwembad, midgetgolf, binnenspeeltuin en vooral de pony’s zijn in trek bij de kinderen. 

Boek Landal Het land van Bartje hier!

Landal land van bartje met korting

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Landal.

Vorig artikelKidsweek, de krant voor kinderen van 7-12 jaar
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #405
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in