Littekens in het gezicht behandelen

Aan het einde van onze vakantie naar Corsica viel Sterre door de wilde zee uit het stapelbed en kwam daarbij met haar neus op een ijzeren rand terecht. Haar neus lag tot op het bot open, echt een heel lelijke wond. Toch zie je van dit litteken echt niet veel meer. Veel mensen sturen mij regelmatig berichten om te vragen hoe we het litteken hebben behandeld. Daarom heb ik besloten dit op te schrijven, zodat iedereen kan nalezen wat voor ons heeft gewerkt.

Hechten op open zee

Zoals gezegd lag de neus èn de wenkbrauw van Sterre helemaal open. We zaten op dat moment op de open zee. Het bloedde als een rund. Aan boord was een gepensioneerde KNO arts. Zo iemand vaart altijd mee, zodat in medische noodgevallen door een arts kan worden gehandeld. De zee ging enorm tekeer, ik had absoluut geen vertrouwen dat het mooi gehecht zou worden. Daarom namen wij direct na thuiskomst contact op het een plastisch chirurg van het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag. We wilden heel graag dat Sterre dezelfde dag nog door haar kon worden gezien, zodat zij de juiste adviezen kon geven.

Advies van de plastisch chirurg

De plastisch chirurg besloot al na 4 dagen de hechtingen te verwijderen. Ze stelde ons gerust dat de arts aan boord strak genoeg had gehecht, maar vertelde wel dat de steken nogal breed waren. Om te voorkomen dat ze een echt piraten litteken zou krijgen, werden de hechtingen al snel verwijderd en vervangen door zwaluwstaartjes. Dat zijn kleine hechtpleistertjes.

Littekens in het gezicht behandelen

Daarna kregen wij siliconenpleisters en siliconengel mee. De siliconenpleisters plakten wij ‘s nachts op de wond. Overdag smeerden we siliconengel. Dit moesten we zo’n half jaar volhouden. We zorgden ook dat haar neus niet in de zon kwam, dus ze kreeg een hoed die ze altijd droeg bij mooi weer. Dat was uiteindelijk niet zo lang, want het was inmiddels al september dus de herfst kwam er aan. Van Siliconengel is bewezen dat het effectief werkt.

Litteken crème Staudt

Toen het februari was en het ongeveer 6 maanden geleden was, zijn we gestopt met de siliconenpleisters. De plastisch chirurg had gezegd dat het daarna weinig effect meer zou hebben. We zijn overgegaan op litteken crème van Staudt. Deze crème is ontwikkeld door plastisch chirurgen uit het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, waaronder plastisch chirurg Staudt, de man van Nicolette Kluivert. Wij hebben de versie gekocht waarin ook een beschermingsfactor tegen de zon zit, omdat zonlicht het allerslechtste schijnt te zijn voor littekens.

Masseren

Ik heb in die tijd veel wetenschappelijke informatie opgezocht over het behandelen van littekens. Zodra je iets hebt, word je aan alle kanten door mensen benaderd die het “ook hebben gehad” en een middeltje gebruiken dat wonderen deed. Zo wordt bio-oil veel genoemd bijvoorbeeld of tea tree oil. Geen van allen doen wetenschappelijk bewezen effectief. Wat wel effectief werkt, is masseren van het litteken. Dit kun je natuurlijk ook doen met bio-oil of een ander middel. De foto hieronder is uit de zomer van 2016, maar is van een meter afstand genomen. Hier zie je het bijna niet.

Ervaringen

De siloconengel en pleisters hebben het eerste half jaar al veel goeds gedaan. De Staudtcrème heeft echter nog meer effect gegeven. Wij hebben dit nog wel een jaar gebruikt. Het haalde de roodheid van het litteken weg en vervaagde het nog extra. Ook tijd doet veel. Het is nu bijna 3 jaar geleden en veel mensen zien het niet eens. De sproetjes op Sterre’s neus hebben de overhand genomen en de roodheid van het litteken is weg. Als je echt bovenop haar neus hangt zie je het natuurlijk nog wel, maar het valt niet meer ontzettend op. Het meest valt eigenlijk het litteken in haar linker wenkbrauw op. Hier groeien geen haartjes meer, en dat is hetgeen je ziet. De foto’s hieronder zijn gemaakt in mei 2017, bijna 3 jaar later. Ik sta met de camera bovenop haar neus, en zoals je kunt zien zit er dan wel een schuin streepje op haar neus. Dat het totaal onzichtbaar zou zijn is natuurlijk ook niet realistisch, maar wij zijn heel blij met hoe het geworden is. Dat had ik nooit durven hopen in de eerste weken nadat het gebeurd was.

Wetenschappelijk bewijs

Zoals gezegd is er van de meestes middeltjes die ik hier noem geen wetenschappelijk bewijs. Dat geldt in ieder geval voor de Staudt crème. Er is wel een wetenschappelijk onderzoek naar dit middel gaande. Dit artikel is dus gebaseerd op mijn eigen ervaring, waarbij ik daadwerkelijk effect heb gezien. Ik weet alleen niet of dat effect niet sowieso was opgetreden, bijvoorbeeld door een ander middel of gewoon door de tijd. Desondanks heb ik geen spijt dat ik het heb aangeschaft en gebruikt en zou ik het bij een volgend litteken direct weer smeren.

 

Vorig artikelVakantie in Corsica
Volgend artikelKoken met kruiden
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

9 REACTIES

 1. onze dochter (3jaar) is gisteren tegen de tafel gestuiterd en daarmee haar mond bij de hoek een kleine 2 cm open gescheurd. 4 hechtinkjes. we gaan de cream aanschaffen en hopen op een goed resulteert. uw verhaal doet hopen. kan nog niets, wond moet eerst helen.

 2. Hoi, bedankt voor het duidelijke verhaal!

  Onze zoon is drie weken geleden gevallen op de racefiets.
  Nu de korsten weg zijn willen we er alles aan doen de schade te minimaliseren.

  Ik heb een paar vragen:
  Welke silicone zalf is er gebruikt en waar kan ik deze halen.

  Waar kan ik de litteken zalf halen?

  Het klinkt goed en ik wil dit de komende maanden proberen.

  Jerry

 3. Dankjewel voor de tip! Ik heb de creme net besteld 🙂
  Ik hoop dat het helpt bij het litteken bij mijn zoontje. Hij was op de trap gevallen en had een diepe hoofdwond die is gelijmd.

  Groetjes Monika

  • Hoi monika hoe gaat het nu met je zoon? Mijn nichtje van 2 heeft ook een flinke jaap in de voorhoofd! Die ook gelijmd is. Is die van je zoon mooi geheeld?

  • Hoi monika
   mijn dochter is gevallen en die is gelijmd. Welke cream heeft u besteld heeft ook u zoon geholpen

 4. Wow je geef mij hoop. Vorige week ben ik op mijn gezicht gevalen en Ik heb nu een lelijke wond op mijn linker wenkbrauw.

  Mijn arts heef mij niet geholpen. De hechtingen (x4) moesten na 5 dagen verwijderd worden. Op die moment hij kon maar 3 vinden want een beetje korst daar over heen was en hij wilde na 10 dagen de andere doen, maar na één dag de korst ging zelf a, dus ik heb dus zelf de draadje daaruit gehaalt. Ik wist dat te lang wachten niet goed was.

  Ik vroeg hij over het nazorg van de wond en of ik iets kon gebruiken voor het beter genezen en dan later iets om de litteken te verminderen, maar hij zei NEE, het komt van zelf, je kan niets aan doen, ‘wat je net vroeg bestaat niet’ als de wond dicht is gebruik maar vaseline, zei hij.

  Angezien dat ik niet geholpen werd. Ik zat te zoeken voor een oplossing en ik heb je verhaal gevonden, nu heb ik een glime lach op mijn gezicht.

  Super bedank voor het delen van je ervaring. Heel goed te zien dat je dochter daaruit is gekomen.

  Ik ga de creme proberen, maar ja ik moet toch beginnen met de silicone pleisters.

  groetjes,
  Abby

 5. Ik ben echt blije dat het goed met uw dochter gaat. Mijn dochter is gisteren gevallen op een step die stuk was. Haar hele kin lag open en ze hebben het gelijmd en geplakt.

  Ik wil aan uw vragen welke siliconenpleister en siliconen gek heeft uw gebruikt

  Mvg
  Rkia

  • Wat ontzettend vervelend voor je dochter. De siliconenpleisters hebben we via de arts gekregen de gel kun je bestellen via de link in het bericht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in