Little Green Men in Oslo, een hidden gem

groene beeldjes brons osloIn Oslo wonen op Grass Roots Square maarliefst 50.000 kleine mannetjes onder de tegels van het plein. Als je het niet weet, loop je er zo voorbij. Daarom is dit echt een verborgen juweeltje in Oslo. De kleine, groene mannetjes, een ontwerp van de Koreaanse kunstenaar Do Ho Suh, zijn absoluut grappig om te bezichtigen. In deze blog vertel ik je er alles over. Hoe je er komt, wat de achtergrond is van dit kunstwerk en hoe je ze leuk kunt fotograferen. The Little Green Men in Oslo, een hidden gem.

Lees ook: Oslo met kinderen, wat is er te doen?

Little Green Men in Oslo, een hidden gem

Je vindt de Little Green Men op Grass Roots Square. Dit plein ligt vlakbij de Teatergata en de Munchsgate (Jawel, Munch is die van de Schreeuw en dit schilderij hangt ook in Oslo). Als je met de auto gaat, parkeer je het beste in de parkeergarage ONEPARK Sentrum. Wanneer je de uitgang Munchsgate neemt, kijk je eigenlijk direct op het plein uit. Er is trouwens een grote kans dat je zo over het kunstwerk heen kijkt, want de groene poppetjes in Oslo vallen totaal niet op. Ik stond eerst ook zo rond te kijken van “waar zijn ze dan”? Vandaar dat de Little Green Men in Oslo een hidden gem is. Je moet het echt weten, anders loop je het straal voorbij. En het staat nog niet in veel reisgidsen

Grass roots square in de herfstjpg

Grass Roots Square

Het plein, Grass Roots Square is als het ware ingesloten tussen kantoorgebouwen en een parkeergarage. De 50.000 groene mannetjes lijken van een afstand net grassprietjes, vandaar de naam “Grass Roots Square”. Grappig he? Daarom heet dit plein dus zo. De mini-bronzen beeldjes staan op de plek van de straatstenen, die zijn weggehaald. Of ze staan onder de tegels, waardoor het net lijkt of ze de tegels omhoog tillen. Als je dichterbij komt, zie je dat de groene beeldjes heel levensecht gemaakt zijn. 

Little Green Men in Oslo, een hidden gem

Het idee achter het kunstwerk

De basisorganisaties Planned Parenthood, Black Lives Matter, Central American Legal Assistance, Trans Lifeline of Times Up geven de installatie van dit kunstwerk op Grass Roots Square van Do Ho Suh extra impact. De Koreaanse hedendaagse kunstenaar won een internationale wedstrijd om het openbare buitenkunstproject voor het plein van het Noorse overheidsgebouw te creëren. Het is sinds 2013 een permanente tentoonstelling in Oslo. De figuurtjes vertegenwoordigen een groot aantal individuen van verschillende leeftijden, geslachten en etniciteiten, samen vormen ze een krachtige en verenigde massa. 

Little Green Men groene mannetjes oslo

Hoe groot zijn de beeldjes?

De kleine groene bronzen beeldjes zijn in totaal zo’n 8-10 cm hoog. Ze zijn niet statisch, maar stralen beweging en interactie uit. De interpretatie wordt open gelaten voor de kijker. Sommige groene mannetjes delen het gewicht van de tegel. Althans, die illusie wordt gewekt. Je kunt er uren naar kijken, zeker op een zonnige dag is het leuk om de poppetjes van dichtbij te aanschouwen. Je ziet steeds andere kleding, houdingen, haardracht, hoeden, hoofddoekjes en nog veel meer. Heel levensecht dus. 

bronzen figuurtjes oslo grass roots square

Leuke foto’s maken van de Little Green Men

Wij waren er op een donkere dag en dan is het best lastig foto’s maken. Ook is de omgeving niet heel inspirerend, zo tussen de kantoorgebouwen in. Daarom kun je het beste foto’s maken vanaf de grond en van dichtbij. Door je voet ernaast te zetten zie je goed hoe klein de bronzen beeldjes zijn. Ik ging zelf op mijn buik liggen om naar de groene mannetjes te kijken, wat waren dat er veel! Doe ook inspiratie op via Instagram door te zoeken op #grassrootssquare

juut little green men

De groene mannetjes van Oslo met kinderen bekijken

Kinderen vinden de Little Green Men ook erg leuk. Ze gaan ze vanzelf al van dichtbij bekijken. Voor kinderen is het geen probleem om even op de grond te gaan liggen. Je kunt er ook spelletjes met ze spelen: bijvoorbeeld een variant op “ik zie, ik zie, wat jij niet ziet” Beschrijf bijvoorbeeld een poppetjes en vraag je kind of kinderen om dit specifieke poppetje te zoeken. Of zij moeten er eentje beschrijven en jij gaat zoeken. Als je papier en potloden meeneemt, kan het ook een leuke opdracht zijn om de groene mannetjes na te tekenen. Of er eentje te kiezen die je natekent. 

Praktische informatie

Een betaalbare vlucht boek je via Transavia, je vliegt dan vaak met KLM trouwens. De huurauto hadden wij bij Sunny Cars geregeld en hotels zijn er volop in Oslo. Wij kozen voor een hotel buiten Oslo, omdat we graag wat meer in de natuur zaten. Dat werd Tyrifjord hotel in Vikersund. Een heerlijk hotel met een waanzinnig mooi uitzicht. Je kunt er zwemmen in het fjord en er zijn diverse uitstapjes te maken in de omgeving. 

kleine groene mannetjes oslo

Wandelen in de buurt van Oslo

Op slechts 50 minuutjes rijden van Oslo vind je Mørkgonga Naturreservat, een natuurgebied in de Noorse gemeente Ringerike, provincie Vike. Wie zin heeft om na zijn bezoek aan Oslo nog iets actiefs te doen, kan hier een waanzinnig toffe wandeling maken. De route van de Mørgkonga hike heb ik helemaal uitgeschreven in een blog, want het was nogal een avontuur (maar zeker de moeite waard!) Voor de wandeling naar Mørkgonga (betekenis: donkere gang) kun je wel een dag uittrekken, want je bent zeker 6 uur onderweg, maar het is zeer de moeite waard qua views en beleving. Hier lees je alles over de Mørkgonga wandeling in de buurt van Oslo. En op de foto hieronder zie je de beloning als je er bent!

Mørkgonga zonder mist

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #404
Volgend artikelWandelen naar Mørkgonga in Noorwegen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in