Maak een tuinafscheiding met haagplanten

beukenhaagHet wordt steeds duidelijker: vergroening in steden en dorpen is niet alleen mooier, het is ook noodzakelijk. We hebben bomen, planten, struiken en bloemen nodig om hitte tegen te gaan en insecten te helpen. Natuurlijk kun je een schutting of een muur plaatsen, maar waarom zou je niet gewoon kiezen voor een tuinafscheiding met haagplanten? Veel beter voor de warmte en de dieren in je tuin. In deze blog vertel ik je alles over de mogelijkheden.

Maak een tuinafscheiding met haagplanten

Wij wonen in een duurzame wijk en hier is het verplicht om een beukenhaag te gebruiken als afscheiding van je voortuin. Een beukenhaag heeft flink wat voordelen, daarom is daar voor gekozen. Zo is het een relatief goedkope struik, is hij is makkelijk in onderhoud en door het jaar heen geeft hij verschillende kleuren. Dat hij ook in de winter zijn blad houdt, is voor veel mensen een pre. Geen kale struik dus, maar het hele jaar door een volle haag om je tuin mee af te scheiden. 

Waar koop je haagplanten?

Natuurlijk is de beukenhaag niet de enige haag die je in je tuin kunt neerzetten. Via Haag-planten.nl zijn er maarliefst 12 soorten beschikbaar die je kunt gebruiken. Zo kun je op je gemak lezen welke soort struik het beste bij jou of je tuin past. Check dus wel altijd goed of er in de wijk al afspraken over gemaakt zijn. Dit is soms zo, omdat de gemeente graag wil dat een wijk dezelfde look & feel heeft. 

Waar moet je op letten bij je keuze?

Zoals eerder al gemeld, check altijd welke afspraken er in de wijk zijn. Het kan sowieso gunstig zijn, zeker in een nieuwbouwwijk, om met een hele straat afspraken te maken over het soort haag dat je gaat planten. Daarnaast is het goed je te realiseren of je voor een bladverliezende haag wil gaan of een bladhoudende haag. Daarnaast is het van belang om je te realiseren dat sommige hagen enorm snel groeien en dus hoog worden. Kijk dus of dat de bedoeling is, aangezien het soms zon kan wegnemen. 

Ongedierte

Sommige hagen zijn gevoeliger voor ongedierte dan andere. Zo is een buxus prachtig, maar kan deze soms wel buxusziekte en buxusrups krijgen. Daar heb je weer veel gedoe van, dus als je niet graag bezig bent met je tuin is zoiets misschien wat minder geschikt voor jouw tuin. Een haag moet je trouwens sowieso wel onderhouden en snoeien, dus helemaal vrij van onderhoud is het niet. 

Zon of schaduw?

Tot slot is ook de ligging van je tuin natuurlijk belangrijk. Niet alle hagen hebben zon nodig, maar sommige gedijen nou eenmaal beter in de schaduw en andere in het licht. Ook dit is handig om vooraf uit te zoeken, zodat je niet in het eerste jaar ontdekt dat jouw gekozen haag het niet gaat redden, omdat er onvoldoende lichtval is of de zon juist te fel is en jouw haag hier niet tegen kan. Genoeg tips dus om op te letten!

ligusterhaag

Vorig artikelPuglia, de mooiste plekken, stranden en dorpjes
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #385
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in