De magie van een houten tafel poppenkast

tafel poppenkastDe magie van de houten tafel poppenkast is niet meer zo levend als vroeger. Ik herinner me nog hoe we op de kleuterschool iedere vrijdagmiddag getrakteerd werden op een poppenkastspel door de kleuterjuffen. Geweldig vond ik dat, ik keek er de hele week naar uit! Zelf wilde ik ook altijd graag een poppenkast met poppenkastpoppen hebben. Helaas hadden we er geen thuis, want dat ding nam zoveel plek in. Mijn overbuurmeisje had er wel eentje, dus daar kon ik als kind mijn hart ophalen.

Waarom is een poppenkast zo leuk voor kinderen?

Kinderen zijn spontaan en vol fantasie. Teken 2 ogen op een pollepel en het is een pop. Praat vervolgens met een gek stemmetje en ze gaan er helemaal in op. Voor een kind leeft zo’n figuur meteen. Ze praten er tegen en luisteren er naar. Zelfs verlegen kinderen willen juist tegen fictieve vriendjes soms ineens wel praten. Kinderen vinden het poppenkastspel magisch. Ze leren er bovendien een heleboel van. Denk maar eens aan de woordenschat, taalontwikkeling, expressie, sociaal emotionele ontwikkeling, samenwerken, creativiteit. Luisteren en kijken naar poppenkastspel is heel leerzaam, maar het zelf doen ook!

Poppenkastpoppen zelf maken

Een poppenkastpop is zo gemaakt. Er zijn zoveel manieren om iets te maken. Van supersimpel tot vrij ingewikkeld voor de wat oudere kinderen. Zoals ik net al aangaf is een pollepel met 2 met stift getekende ogen voor veel kinderen al een wezentje. Bindt er vervolgens nog wat lappen omheen, lijm er wollen draden op en je hebt een popje met kleren en haren. Ook van papier, wc rollen of vilt kunnen eenvoudige poppenkastpoppen gemaakt worden. Denk ook aan sokoppen, vingerpoppetjes, doosjespoppen en stokpoppen. Niets leuker dan eerst creatief aan de slag gaan met knutselmateriaal en daarna je eigen poppenkastspel inoefenen. Er is een leuk boekje beschikbaar om poppenkastpoppen zelf te maken. Tot slot moeten er natuurlijk echte kaartjes worden gemaakt en verkocht voor de voorstelling en mogen alle grote mensen komen kijken!

mama-speelt-poppenkast

Pret met de houten tafel poppenkast

Een grote poppenkast neemt vaak teveel ruimte in. Mensen met kinderen zijn niet altijd groot behuisd en dan is zo’n enorme poppenkast een sta-in-de-weg. Daarom is deze houten tafelpoppenkast ideaal. Hij neemt maar weinig plek in, omdat hij niet groot is en je ‘m ook kunt invouwen. Voor kinderen is dit formaat heel handzaam. Zet de poppenkast op tafel en ze kunnen er achter gaan zitten. Eventueel kunnen ze op een groot vel papier een achtergrond schilderen, die ze eenvoudig kunne ophangen. Maar ook de seizoensdoeken kunnen als achtergrond worden gebruikt. Soms moet je kinderen een beetje op gang helpen. Het is best moeilijk om een verhaaltje te maken. Door vragen te stellen kun je ze ondersteunen en komen ze vaak tot een goed verhaal. Poppenkast spelen kun je leren, ook kinderen. Het is ook leuk om als ouder een keer een poppenkastvoorstelling voor te bereiden, zodat de kinderen leren van voor- en nadoen. Kinderen zullen enorm genieten als papa en mama samen een voorstelling even. Daarna zijn ze geïnspireerd en willen ze zelf ook aan de slag. Of als ouder samen met 1 kind een voorstelling maken voor papa en de broertjes of zusjes kan leuk zijn.

Houten tafelpoppenkast kopen

In een wereld vol electronica en schermpjes is de houten tafelpoppenkast belangrijk speelgoed om kinderen te helpen bij hun ontwikkeling. Het sluit aan bij de rijke fantasie die kinderen van nature hebben en helpt ze bij allerlei ontwikkelingsgebieden.

Je kunt de houten tafel poppenkast kopen in onze eigen webwinkel. Het is speelgoed waar ik helemaal achter kan staan. Mijn kinderen pakken de poppenkast regelmatig, maar ik heb ‘m ook zo weer in de kast liggen. Naast zelf poppenkastpoppen maken, gebruiken we ook vaak de Ostheimer dieren voor het poppenspel.

poppenkast-spelen-met-de-ostheimer-dieren

Vorig artikelOnline panty’s kopen
Volgend artikel3 x een stijlvolle overkapping
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in