Mechelen tips en bezienswaardigheden

Mechelen tips en bezienswaardighedenMechelen is een verrassend leuke stad in België. De relatief kleine afstand vanuit Nederland maakt het een perfecte bestemming voor een weekendje weg. Een dagje Mechelen is zeker de moeite waard, maar eigenlijk net iets te kort, omdat er zoveel te zien en te doen is. Mechelen is dus ook zeer geschikt als stedentrip. Net een beetje kleiner dan Antwerpen, maar net zo gezellig. Een blog vol Mechelen tips en bezienswaardigheden, zodat ook jij een geweldige tijd beleeft in deze sfeervolle plaats.

Lees ook: Verrassend Hasselt

Hoe lang rijden naar Mechelen?

Wij vertrekken op vrijdagmiddag, nadat de kinderen uit school zijn vertrekken we vanuit de Randstad. Onze navigatie zegt dat het slechts 1,5 uur rijden is en we hopen net voor de files uit te rijden. Helaas pakken we hier en daar toch wat langzaam rijdend verkeer mee, dus doen we er ruim 2 uur over. Desondanks zijn we om half 6 in Mechelen, waar we de koffers uitladen bij het Novotel in het centrum en de auto wat verderop parkeren, om de parkeerkosten te drukken. In de buurt van de Nekker, het Douaneplein, staan we het hele weekend gratis. Het is zo’n twintig minuutjes lopen vanaf het hotel.

Mechelen tips en bezienswaardigheden stadszicht

Novotel Mechelen

Het Novotel in Mechelen zit aan de Beethovenstraat. De roots van Beethoven liggen in Mechelen, zijn grootvader groeide er op. Vandaar dat de straat zo heet en er vlakbij ook een standbeeld van Beethoven op de Haverwerf staat. Het is een fijn hotel. We hebben geschakelde kamers, zodat de kinderen een eigen plek hebben, maar wel via een binnendeur bij ons kunnen komen. De bedden liggen heel lekker en er is airco! Als wij gaan is het namelijk ruim 30 graden, dus een koele hotelkamer is heel fijn. We hebben ook een bad op onze kamers en een fijne douche. De locatie is ook erg prettig, want het ligt erg centraal. Op loopafstand van de gezellige Vismarkt met z’n terrassen, maar eigenlijk zijn alle bezienswaardigheden in Mechelen op maximaal 15 minuten te bereiken. 

kamer novotel Mechelen

Visit Mechelen

We hebben ontzettend veel gedaan in Mechelen! Visit Mechelen heeft een app die je kunt downloaden. In deze app staan allerlei tips, wandelingen en shopping routes. Bij Visit Mechelen zelf kun je ook leuke folders vinden met tips en boekjes kopen voor een paar euro met leuke routes en informatie. Zo hadden wij bijvoorbeeld de Zomerbrochure over Zomeren in Mechelen. Deze kun je hier downloaden. Dit is wel echt een tip, want we hebben hier veel aan gehad tijdens ons bezoek aan de stad Mechelen.

Zomerbrochure visit mechelen

Welke activiteiten kun je doen in Mechelen?

Mechelen heeft voor ieder wat wils. Zo zijn er leuke musea, toffe wandelingen, heerlijke horeca en spannende puzzeltochten. Ook kun je een klim maken naar een plek met veel uitzicht en natuurlijk valt er ook genoeg te shoppen. Er zijn ontzettend veel leuke winkels in Mechelen te vinden! Wij kwamen met een gezin van 6, met kinderen in de leeftijd van 8-16 jaar, dus hebben voor activiteiten gekozen die voor iedereen leuk waren. Met jonge kinderen doe je waarschijnlijk weer andere dingen en als je met z’n tweeën bent misschien ook wel. 

geel poppetje prikkelen mechelen

Hof van Busleyden

Als eerste zijn we naar een museum gegaan: Hof van Busleyden. Hier vind je enkele verborgen pareltjes die Mechelen rijk is, zoals bijvoorbeeld schilderijen van Rubens. Veel kwam uit de Baroktijd, wat onze puber leuk vond, want zij leert daar nu net over op school. Ontzettend leuk was het koffertje met de speurtocht die we kregen bij de start. Hier zaten allerlei opdrachtjes in voor de kinderen om beter te leren kijken naar de schilderijen en objecten. Ik vond het zelf ook erg leuk! Als je van musea houdt, maar twijfelt of de kinderen er voor te porren zijn: met deze speurtocht wordt het een zeker een succes!

Hof van Busleyden speurtocht Hof van Busleyden museum mechelen

Sint-Romboutstoren beklimmen

Een andere activiteit die wij in Mechelen hebben gedaan is het beklimmen van de Sint-Romboutstoren. Vanaf boven heb je een waanzinnig mooi uitzicht over de stad en nog veel verder dan dat. Wij hadden het geluk dat het een heldere dag was en we dus superver konden kijken. Vooraf had ik me een beetje druk gemaakt over de klim: het zijn 538 treden. Heb ik genoeg conditie daarvoor? Hoe gaat dat met tegenliggers op de trap? Is het druk en benauwd? Is het smal en krijg je snel last van claustrofobie? Dit alles bleek ontzettend mee te vallen. Je gaat met een stenen wenteltrap naar boven, die helemaal niet zo smal is. Er zijn geen tegenliggers, want je gaat via een andere trap naar beneden. Tussendoor zijn er kamers die je kunt bekijken en waar je ook even kunt uitrusten. We deden er 30 minuten over in totaal om boven te komen en het was een geweldige ervaring! 

Sint-Romboutstoren beklimmen view uitzicht Sint-Romboutstoren beklimmen

Boottocht op de binnendijle in Mechelen

De Dijle is een rivier die door de stad Mechelen stroomt. Vlakbij het Novotel, op de Haverwerf, is de opstapplaats van Rederij Malinska. Hier hebben wij de boot gepakt voor een rondvaart. Eigenlijk is het geen echte rondvaart, maar vaar je eerst de ene kant op en later de andere kant. Het is heel leuk om Mechelen vanaf het water te bekijken en te fotograferen. Zeker op zo’n hete dag die wij hadden. Er was veel vertier op het water, zwemmende mensen, bootjes, mensen die aan het suppen waren. Dat suppen had ik ook heel leuk gevonden! 

Boottocht op de binnendijle Uitzicht op de dijle

 

 

 

 

 

 

 

 

Escape wandeling door de stad

De Gouden Kooi biedt in Mechelen Escape experiences aan. In de Gerechtstraat zitten heuse Escape Rooms die je kunt boeken. Dit is bij minder weer erg leuk, maar wij hadden een prachtige dag dus gingen we voor een Escape-wandeling door de stad. Deze wandeling vertrekt vanaf de locatie Haverwerf. Vooraf krijg je een mail met informatie over de moord die je gaat oplossen. Bij de start heb je een gesprek met de Inspecteur Moordzaken, die alles uitlegt in zijn kantoor.

Op zoek naar kistjes

Daarna ga je op zoek naar kistjes in de stad. Dat was af en toe heel goed zoeken! In elk kistje, dat je kon openen met een sleutel die we hadden meegekregen, zat eerst een puzzel die we moesten oplossen. Als dat gelukt was, ontvingen we een cijfercode om het cijferslot van de kluis mee te openen. Daarin lag dan bewijsmateriaal met aanwijzingen over de dader. Het waren allemaal hele leuke puzzels en bovendien kwamen we op bijzondere plekken in de stad, zoals de Kruidentuin en mooie straatjes her en der. Uiteindelijk waren we net op tijd binnen om de oplossing, die we gelukkig wel hadden, aan de inspecteur te geven. De kinderen vonden deze Escape wandeling echt het allerleukste van het hele weekend! 

Escape wandeling door de stad mechelen

Mechelen Muurt

Mechelen heeft bijna 20 prachtige kunstwerken op de muren. Deze street art wandeling kun je vinden in de app van Visit Mechelen en heet Mechelen Muurt. Bij elk kunstwerk staat een uitleg en verhaal, zodat je er meer over te weten komt. Ik had deze wandeling heel graag gedaan, maar het was er helaas te heet voor op zondag. Gelukkig heb ik wel een aantal van de street art gezien tijdens andere wandelingen door de stad. Als ik terug ga, doe ik ‘m zeker nog eens! 

Tip: Streetart in Bodø

Mechelen muurt streetart

Restaurants in Mechelen

Ook culinaire liefhebbers kunnen hun hart ophalen in Mechelen. Er zitten ontzettend veel goede restaurants, je kunt er zelfs bij een sterrenrestaurant eten als je wil. Helaas is een weekend te kort om alles uit te proberen, maar wij hebben gegeten bij: 

  • La Vigna, een Italiaan net buiten het centrum. Qua locatie iets minder sfeervol, maar we hebben er geweldig lekker gegeten en de bediening is erg aardig. Het is wel een vrij duur restaurant, dus dat is goed om je te realiseren. 
  • NOEN, een leuk lunch tentje in een zijstraat van de Botermarkt. Superleuk ingericht, een fijn terras en een mooie binnentuin. We hadden er brood met allerlei dipjes, heerlijke chai latte en homemade limonade. 
  • De Vleeshalle, een enorme hal waar vroeger de slagers hun koopwaar aanbieden zit nu een Food Court. Hier kan iedereen kiezen wat hij of zij wil en het zelf gaan halen bij een van de kleine tentjes. Je kunt er ook buiten zitten, of lekker binnen, daar zijn de stoelen wat comfortabeler. Wij hebben wat gehaald bij de Italiaan en bij Avocado, waar mijn oudste dochter een Pokebowl nam. Ook werden er smoothies en ijs gehaald. Bovenin zitten ook leuke winkeltjes, maar daar heb ik alleen de etalages van bekeken, want die waren dicht toen we er ‘s avonds gingen eten. Het was er gezellig druk trouwens, er hingen een goede sfeer. 
  • Brasserie Den Beer, hier hebben we geluncht vlak voor we weer naar huis gingen. Er was veel dicht op zondag, dat was jammer, want ik had onderweg allerlei leuke lunchtentjes gezien die niet open waren. We kwamen dus hier terecht en dat was geen verkeerde keuze. Op de grote markt zit je sowieso leuk en het eten was erg goed. 
  • Trommelhoeve, hier haal je het lekkerste ijs! Bijzondere smaken zoals rozen-witte chocola, duindoorn, rabarber en lavendel. Het zit op de vismarkt, waar je ook prima een drankje kunt doen! 

La Vigna Mechelen restaurant

Tot zover: Mechelen tips en bezienswaardigheden. Natuurlijk is er nog veel meer te doen en te zien. Informatie over de zomer in Mechelen? Klik dan hier. Ook Luik is trouwens een toffe stad voor een stedentrip!

Mechelen 3 oudste huisjes

Dit artikel is een samenwerking met Visit Mechelen

Vorig artikelStockbridge, een instagrammable wijk in Edinburgh
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #438
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in