Mijn ervaring met een zuurdesem starter maken

Mijn ervaring met een zuurdesem starter makenHet is natuurlijk een ware hype, zuurdesembrood zelf bakken. Je kunt zuurdesem starters van vriendinnen gebruiken, maar het is ook leuk om het helemaal zelf te maken. Het stond altijd nog op mijn bucketlist, maar het leek me ingewikkeld. Daardoor was ik er nooit eerder aan begonnen. Tot ik Mariëtte van Overetengesproken trof bij een evenement en ze regen me zei dat ze inmiddels expert was en mij er doorheen kon helpen. Dat leek me leuk! Ik kreeg dagelijkse instructies en support via de app. Dat was heel handig. Vooral ook, omdat ze mij waarschuwde dat je starter na een paar dagen ineens helemaal kan doodvallen. Veel mensen gooien het dan weg, maar als je geduld hebt komt hij later weer tot leven. In deze blog vertel ik je alles over mijn ervaring met een zuurdesem starter maken en natuurlijk deel ik het recept. 

Lees ook: Koolhydraatarm bananenbrood

Voor je begint…

Het begin van de zuurdesem starter is vrij simpel. Je kunt een glazen pot gebruiken van ongeveer 200-300 ml. Mij werd een weckpotje geadviseerd van de Xenos, helaas was het bij de start ineens spoorloos verdwenen. Daardoor ben ik alsnog in een ander potje begonnen. Een schoon jampotje gebruiken kan ook. Schoon is wel heel belangrijk, als er resten jam of afwasmiddel in zitten gaat je starter niet lukken. Zorg dus dat alles goed afgewassen, nagespoeld en afgedroogd is.

Zuurdesem starter: het recept

Voor je begint heb je een schoon potje, een schone lepel, roggemeel, lauwwarm water en een betrouwbare digitale keukenweegschaal nodig. Kies een tijdstip waarop je makkelijk iedere dag de starter kunt voeden. Ik koos voor 21.00 uur ’s avonds, vlak voor ik meestal naar boven ga. Als eerste doe je 20 gram roggemeel in het potje en je vermengd dat met 20 gram lauwwarm water. Zorg dat het goed vermengd. Het wordt een soort klei-achtige massa, dat is normaal. Schraap zoveel mogelijk deeg van de wanden af. Zet de pot met het deksel los erop in een keukenkastje. De temperatuur moet ongeveer 20 graden zijn. 

zuurdesem starter maken

Dag 2 van je zuurdesemstarter

Precies na 24 uur schep je 20 gram van het klei-achtige deeg uit de pot. Gooi het niet door de gootsteen, die kan verstoppen, maar doe het in de prullenbak. Doe er vervolgens opnieuw 20 gram roggemeel en 20 gram lauwwarm water bij en roer het goed door elkaar. Zet daarna terug op dezelfde plek. Er is waarschijnlijk nog niet zoveel gebeurd, maar dat is normaal. 

Mijn ervaring met een zuurdesem starter maken: dag 3

Op dag 3 spiekte ik ’s morgens even bij het potje. Ik zag dat er bubbeltjes waren ontstaan en dat is een goed teken! Ook was het deeg wat gaan rijzen. En het begon iets anders te ruiken. Allemaal signalen dat er iets gaande was in het potje. Die avond om 21.00 uur haalde ik 40 gram deeg uit het potje en vulde aan met opnieuw 20 gram roggemeel en 20 gram lauwwarm water. Ik roerde alles goed door en zetten het met losse deksel terug in de kast. 

Zuurdesem starter dag 3

Dag 4 van de zuurdesemstarter kweken

Op dag 4 zag ik bubbeltjes en begon de starter behoorlijk zuur te ruiken. ’s Avonds voedde ik het weer: 40 gram eruit, 20 gram lauwwarm water en 20 gram roggemeel erin. Goed doorroeren en in de kast.

Dag 5 en dag 6

Op dag 5 was er weinig verandering te zien, op dag 6 leek mijn starter een beetje in slaap. Geen bubbeltjes meer. Hij rook nog steeds zurig. Ik herhaalde het ritueel: 40 gram eruit, 40 gram (20 gr roggemeel en 20 gram lauwwarm water) erin. 

Dag 7

Op dag 7 begon er iets te veranderen. De substantie rook niet meer zo zuur en had behoorlijk bellen. Ook begon het flink te rijzen, de hoeveelheid verdubbelde zo’n beetje. Een actieve starter dus. Volgens de berichten kun je starten met bakken als de hoeveelheid gaat verdubbelen, maar ik heb toch nog even gewacht om de starter wat stabieler te maken. 

Mijn zuurdesemstarter lijkt dood: hoe kan dat?

Na ongeveer een week (of iets eerder, of iets later) kan het zijn dat er geen activiteit meer te zien is aan je starter. Op dit punt stoppen veel mensen omdat het niet lukt. Ze denken dat de starter mislukt is en beginnen opnieuw. Alleen, elke volgende poging gebeurt hetzelfde. Conclusie: niet stoppen dus! Geduld hebben, het komt weer goed. 

Wat is er namelijk aan de hand? Er zitten meerdere culturen in de starter. De rijs en activiteit die je eerst zag is niet van de gist. De gist wordt langzaam sterker en de culturen raken in een strijd om de sterkste. De starter lijkt te slapen en maar echt, er is mega veel strijd aan de gang. Soms is de strijd na 1 dag gestreden soms duurt het langer. Stug elke 24 uur voeden en je komt er doorheen. Hou vol!

Dag 7-12

De dagen hierna zag ik steeds hetzelfde patroon: binnen een uur of 4 na het voeden begon mijn starter te verdubbelen om vervolgens weer in te zakken. Ik maakte een tweede starter door de helft van mijn eerste starter in een apart potje te doen en deze ook te gaan voeden en ik ging van 1 keer per dag voeden naar 2 keer per dag en zelfs 3 keer per dag! Doordat het bij ons in huis zo’n 22 graden is, gaat de starter heel snel. Op dag 12 bakte ik mijn eerste brood, een volkoren brood. Hij was goed gelukt qua smaak, maar ik vond ‘m niet zo goed gerezen en ook wat compact. Eigenlijk was mijn starter al over de top heen toen ik ermee ging bakken, wat niet zo handig is. Dezelfde dag maakte ik nog een keer deeg, dit keer met witte T65 bloem (ik koop mijn bloem hier) en een zeer actieve starter. Dit brood lukte al veel beter! Inmiddels bak ik regelmatig broodjes en ik vind het heel leuk om te doen! Ze lukken ook steeds beter. Mijn recept voor het bakken van desembrood vind je hier

zuurdesem broodjes

Vorig artikelZo maak je je kerstboom stijlvol en feestelijk!
Volgend artikelRecept desembrood bakken
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in