Recept: Arretjescake

Arretjescake, wie kent dat al? Ik kende het eerlijk gezegd niet, maar voor Maik was het nostalgie en hij wilde het dus eens zelf maken. Zo geschiedde. Het bleek helemaal niet moeilijk en ook nog eens superlekker. Ik heb maar niet gekeken hoeveel calorieën er in zitten, maar ik had nog wat ruimte voor deze dag, dus een klein stukje bij de thee leek me geen kwaad kunnen. Omdat ik het echt heel lekker vind, besloot ik het recept met jullie te delen. Dus hier komt het recept: Arretjescake!

Waar komt arretjescake vandaan?

Arretjescake is hartstikke Nederlands. Het recept stamt uit 1930, toen Arretje Nof, een stripfiguurtje werd gebruikt in reclamecampagnes van de Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) in Delft – het huidige Calvé. De Nederlandse Oliefabrieken is in 1883 opgericht. Zij maakten olie uit aardnoten (pinda’s) en waren vooral bekend vanwege de Delftsche slaolie. Ze maakten daarnaast ook Delfia, een soort frituurvet en een soort margarine die Delfrite heette. Om deze producten te promoten bracht de fabriek een gratis receptenboekje uit. Een van de recepten was cake van Arretje Nof oftewel ‘Arretjescake’, dat met zowel Delfia als Delfrite gemaakt kon worden.

Ideaal recept

Waarom dit recept handig is, is vooral omdat het bestaat uit ingrediënten die je altijd in huis kunt hebben en het snel en makkelijk te maken is. Stel er belt ‘s morgens een vriendin die even langskomt en je hebt niks bij de koffie, dan is Arretjescake zo gemaakt. Bovendien ziet het er feestelijk uit, terwijl het hooguit een half uurtje kost om te maken.

Recept: Arretjescake

Je hebt op internet veel recepten waar een rauw ei in gaat, maar ik heb een recept waarbij dit niet nodig is. Het is dan wel ietsje droger, maar het voordeel is dat je dus geen rauw ei zit weg te knagen. Ik vind dat toch altijd een beetje tricky met salmonella gevaar enzo en zeker als er iemand komt die zwanger is wil je het gewoon kunnen serveren zonder gedoe.

Wat heb je nodig?

Zoals gezegd zijn er niet veel ingrediënten nodig om Arretjescake te maken. Bij het originele recept stond dan ook: in een wip te maken zonder oven.

  • 250 gram roomboter
  • 200 gram (bruine) basterdsuiker
  • 50 gram cacao
  • 200 gram biscuitjes (bijvoorbeeld Maria kaakjes)
  • 3 eetlepels melk (in het originele recept staat 1 a 2 eieren, maar dit kun je dus vervangen door melk)

Zo maak je het

Smelt de boter op zacht vuur tot het helemaal gesmolten is. Roer de cacao en de suiker door elkaar. Voeg de 3 eetlepels melk toe en doe alles bij de boter. Roer goed door tot het een gelijkmatige massa is geworden. Breek de biscuitjes in kleine stukjes (of vermaal tot kruimels in de keukenmachine, maar dit ziet er iets minder mooi uit). Doe de biscuitjes door de massa en giet in een cakevorm of een kleine taartvorm. Zet het geheel in de koelkast en laat gedurende 2 uur opstijven. Daarna kun je de cake uit het cake- of kaartblik halen. Dit doe je zoals je dat ook zou doen met een pudding: even onder de warme kraan houden.

Opdienen

Het hangt er vanaf of je een cakevorm hebt gebruikt of een taartvorm. Wij hadden een taartvorm en sneden er puntjes van. Bij een cakevorm kun je er plakjes van snijden. De stukjes biscuit zie je in de bruine cake zitten, wat een leuk gemarmerd effect geeft. En het is heerlijk! Oh ja, in 1 plak cake zitten ongeveer 166 calorieën. Dus je moet daarna wel even een minuut of 20 de hardloopschoenen aan trekken 🙂 Maar geloof me, dat heb je er voor over!

Beoordeling
recipe image
Naam recept
Arretjescake
Naam beoordeler
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Aantal sterren
0.51stargraygraygraygray Based on 2 Review(s)
Vorig artikelZonder antibiotica van je blaasontsteking afkomen
Volgend artikelPreisoep met mosterd, een recept
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in