Zonder antibiotica van je blaasontsteking afkomen

Gelukkig heb ik het bijna nooit, blaasontsteking. Wie het wel eens heeft gehad, weet hoe vreselijk het is. Zo pijnlijk, zo naar. Je weet eigenlijk niet waar je het moet zoeken. Soms voel je het aankomen. Dan kun je soms door snel te handelen voorkomen dat het erger wordt en je antibiotica nodig hebt. Ik hoor je denken: zonder antibiotica van je blaasontsteking afkomen, kan dat? Ik heb ervaren van wel, maar dan moet je wel echt direct handelen. In deze blog vertel ik hoe je dat doet.

Allereerste keer blaasontsteking

Ik weet nog goed de allereerste keer dat ik blaasontsteking had. Maik was die ochtend vertrokken voor een 4 daagse snowboardtrip met vrienden en ik was alleen met 3 kinderen (Fee was nog niet geboren). Hij was nog geen 2 uur weg toen ik naar de wc ging en een enorme pijn voelde bij het plassen. Ik had nog nooit blaasontsteking gehad, maar ik voelde wel dat het niet goed was. Ik wachtte nog even af, maar het werd niet minder, alleen erger. Om 7 uur ‘s avonds belde ik de buurvrouw of ze even kon oppassen, zodat ik naar de avondapotheek kon rijden om medicijnen te halen. Het duurde nog zeker 24 uur voor die aansloegen. Vreselijk!

Antibiotica

Jaren heb ik er gelukkig geen last van gehad. Ik weet dat er vrouwen zijn die zeer regelmatig geplaagd worden door blaasontsteking, dat lijkt me heel naar. Bovendien is het gebruik van antibiotica niet echt goed voor je. Je hele darmstelsel wordt erdoor aangetast en er is bovendien een risico dat je er resistent tegen raakt. Geen fijn vooruitzicht. Ik slik het liefst zo min mogelijk antibiotica.

Cranberrysap

Op internet vind je allerlei tips om van je blaasontsteking af te komen. Zo lees je over cranberrysap en sowieso veel drinken. Om eerlijk te zijn heeft dat bij mij nog nooit geholpen. Ik zocht laatst naar wetenschappelijke onderzoeken en las dat er eigenlijk ook geen wetenschappelijk bewijs is dat dit echt helpt.

Zonder antibiotica van je blaasontsteking afkomen

Wat helpt dan wel? Ik had recent een beginnende blaasontsteking. Natuurlijk begon het precies ‘s avonds. Ik baalde ontzettend en had geen zin in dokters en antibiotica, waardoor ik probeerde of ik toch iets kon vinden wat zou kunnen helpen. Op internet vond ik op een forum dat iemand Sodium Bicarbonaat (andere naam hiervoor is baking soda) tipte. Ik besloot dit eens uit te proberen en tot mijn verbazing werkte het! Al direct de volgende ochtend was het minder. Helaas werd ik overmoedig en stopte ik met de baking soda, waardoor het ‘s avonds erger werd. Toen ben ik opnieuw begonnen en heb ik het langer volgehouden.

Hoe gebruik je de sodium bicarbonaat?

Wat ik deed was het volgende. Ik nam zowel ‘s morgens als ‘s avonds een glas lauw water waar ik een theelepel met sodium bicarbonaat in oploste. Vervolgens dronk ik dit op. De rest van de dag probeerde ik veel water en thee te drinken. Ik moest natuurlijk ook veel plassen, maar de sodium bicarbonaat schijnt het klimaat in je blaas te neutraliseren, waardoor de bacteriën verdwijnen. Ik hield dit 3 dagen vol en daarna was ik er helemaal vanaf.

Waar koop je sodium bicarbonaat

Sommige supermarkten verkopen sodium bicarbonaat, maar ik heb het zelf gekocht bij Holland & Barrett (voorheen de Tuinen). Ik heb de versie van Jacob Hoor en die bevalt goed. De prijs is ongeveer 6 euro voor een flinke pot.

Waar kun je baking soda nog meer voor gebruiken?

Het is sowieso handig om sodium bicarbonaat in huis te hebben. Zonder antibiotica van je blaasontsteking afkomen is één van de handige toepassingen, maar je kunt het nog voor veel meer dingen gebruiken. Zo gebruik ik het ook altijd als ik buikgriep heb of dreig te krijgen. Een paar glazen hiermee (niet meer dan 2 per dag) helpt tegen de misselijkheid en ook tegen brandend maagzuur. Daarnaast kun je het gebruiken om mee te bakken, je tanden poetsen, luchtjes mee te verdrijven en nog veel meer. Google maar eens!

PS: Voor de duidelijkheid: ik ben geen arts, deze blog is gebaseerd op mijn eigen ervaring. Als je ook maar enigszins twijfelt of het bij jou werkt, neem dan altijd contact op met een arts.

Vorig artikelOp de fiets naar Zeeland
Volgend artikelRecept: Arretjescake
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in