Recept voor Luikse wafels

belgische wafelsIedereen kent ze wel: Belgische wafels. Wist je dat er verschil zit tussen Brusselse wafels en Luikse wafels? Door Luikse wafels gaat parelsuiker, bovendien zijn we wat steviger. Brusselse wafels zijn luchtiger en er gaan geen suikerparels door het deeg heen, maar er gaat poedersuiker overheen. Ik heb recent een wafelijzer gekocht (dit is best een dure, je kunt ook een goedkoop wafelijzer kopen hoor, werkt volgens mij net zo goed) en ging aan de slag met een recept voor Luikse wafels. Ze waren zo ontzettend lekker, dat ik besloot het recept direct online te zetten. Ik ben bang dat ik deze nog veel vaker ga maken!

Lees ook: Fluweelzachte citroencake met courgette en avocado

Recept voor Luikse wafels

Eigenlijk kwam ik op het idee door de buurvrouw. Zij gaan altijd op vakantie naar België en eten dan Belgische wafels. Door Corona kon dat helaas niet doorgaan en ze misten de wafels dit jaar. Dus ging ze zelf aan de slag. Ze maakte een enorme hoeveelheid en deelde de helft met ons. Wij waren meteen om. Dit wilden we thuis ook kunnen maken! Alleen…we hadden dus geen wafelijzer. Gelukkig was die snel gekocht 🙂

Recept voor luikse wafels

Dit heb je nodig

Dit is dus een recept voor Luikse wafels. Ik ga de Brusselse wafels ook nog een keer proberen te maken hoor. Dit recept is voor ongeveer 6 wafels. Maak de dubbele hoeveelheid als je er meer wenst.

  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 ei
  • 40 gram witte basterdsuiker
  • 80 ml lauwarm water
  • 1 theelepel vanille extract
  • 15 gram gesmolten boter
  • 80 gram parelsuiker

Deeg luikse wafels met parelsuiker

Zo maak je het

Meng alle ingrediënten, behalve de parelsuiker en de 15 gram gesmolten boter, door elkaar met een mixer met deeghaken. Vorm er met je handen een bol van en leg deze gedurende een uur afgedekt onder een natte doek, op een warme plek om te rijzen. Als het deeg klaar is, laat je de boter smelten en meng je de suikerparels er doorheen nadat je de kookplaat hebt uitgezet. Meng dit door het beslag heen. Vorm nu bolletjes van het beslag ter grootte van ongeveer een kindervuist en leg op een bord. Verwarm het wafelijzer en vet in met wat bakspray of olijfolie. De meeste wafelijzers kunnen twee wafels tegelijk bakken. Leg twee bolletjes op het wafelijzer en maak met lepels plat in de vorm van een wafel. Doe het wafelijzer dicht en laat ongeveer 5 minuten bakken. Haal de wafel er uit met een spatel of een kaasschaaf en leg op een bord. Maak de volgende wafels.

wafels in wafelijzer

Luikse wafels serveren

Laat de wafels een klein beetje afkoelen, maar het allerlekkerst zijn ze als ze nog een beetje warm zijn. Je kunt ze ook koud eten, dan worden ze wel iets harder. Bestrooi eventueel nog met wat poedersuiker, of serveer met een bolletje ijs en vers fruit. Er zijn genoeg overheerlijke combinaties te bedenken, dus wees creatief en maak er iets lekkers van!

luikse wafels zelf maken

Vorig artikelTomaten tarte tatin
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #299
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in