De voordelen van een inductiekookplaat

In 2000 kocht ik mijn allereerste inductiekookplaat. Ik was toen nog niet overtuigd: de jaren ervoor kookte ik op gas en eigenlijk zwoor ik daar toen bij. In het nieuwe appartement dat ik kocht zat geen gas meer, dus het was of keramisch koken of inductie. Ik koos, op goed geluk, voor inductie en daar heb ik tot op de dag van vandaag nooit spijt van gehad. De voordelen van een inductiekookplaat zijn namelijk groot en in deze blog vertel ik je waarom een kookplaat het beste een inductiekookplaat kan zijn.

Lees ook: De kookstudioweek

De geschiedenis van de inductiekookplaat

Hoewel ik mijn eerste inductiekookplaat pas kocht in het jaar 2000, is deze al op de markt sinds de jaren zeventig. In het begin waarschijnlijk nog bizar duur, een reden waarom nog niet veel mensen er voor kozen. Ik kan me niet herinneren of mijn eerste kookplaat extreem duur was, maar ik kon het in ieder geval betalen.

Hoe werkt koken op inductie?

In een inductiekookplaat zijn elektrische spoelen geplaatst. Die zorgen voor een magnetisch veld met een frequentie van 25 tot 100 kilohertz. Door dit magnetisch veld gaat er een wervelstroom (een natuurkundig verschijnsel) door de panbodem lopen die wordt omgezet wordt in warmte. De warmte zit alleen in de pan, niet in de kookplaat zoals bij elektrisch koken. De plaat wordt wel warm, maar niet heet. Hierdoor kunnen ook niet alle pannen op inductie. Je pan moet magnetisch zijn, anders kan deze niet verwarmd worden.

Welke pannen kunnen op inductie?

De pan en de inductiekookplaat werken dus in feite samen om het eten te verwarmen. Pannen die magnetiseerbaar zijn kun je gebruiken op een inductiekookplaat. Dat zijn meestal pannen met een dikke bodem, zodat de warmte die wordt opgewekt goed verdeeld kan worden. Ook pannen van meerdere lagen materiaal zijn zeer geschikt voor koken op inductie. Zij geleiden de warmte goed over de gehele pan. Gietijzer kan ook prima op inductie. Je kunt pannen die geschikt zijn voor inductie herkennen aan een speciaal logo. Misschien vind je het vervelend om nieuwe pannen te moeten kopen, maar geloof me, die kosten wegen echt op tegen de voordelen van koken op inductie.

Voordelen van koken op inductie

Waarom is inductie nou zou fijn? Daar zijn meerdere redenen voor. Als eerste de reden die hierboven beschreven staat: de pan wordt warm, niet de kookplaat. Zodra de pan er vanaf is, stopt het verwarmingsproces en kun je de kookplaat gewoon aanraken. Dat maakt het dus veiliger dan gas (want vuur) en elektrisch koken, want daar kun je je handen aan branden als je een keer niet oplet. Verder is de plaat van glas, waardoor deze vlak is en heel goed is schoon te maken. Sowieso hecht vuil veel minder aan een inductiekookplaat. Een ander groot voordeel vind ik dat het net als gas snel verwarmt in plaats van traag zoals bijvoorbeeld bij elektrisch koken. Ook kun je snel even overkokende aardappels van het vuur afhalen en het laag zetten, bij elektrisch koken koelt de plaat langzaam af, waardoor je dan echt meteen een andere plaat moet gebruiken (die dan vervolgens eerst weer langzaam opwarmt).

Er gaat geen energie verloren

We zijn nog niet door de voordelen van een inductiekookplaat heen. Door de manier waarop inductie werkt, wordt een groter deel van de verbruikte energie omgezet in warmte dan bij andere vormen van koken. Bovendien verwarmt de inductiekookplaat alleen het gedeelte waar de pan op staat en gaat er dus geen energie verloren. Daardoor is het dus beter voor het milieu èn beter voor je portemonnee!

Waar koop je een inductiekookplaat

Uiteraard kun je een inductie kookplaat kopen via je keukenleverancier. Het loont echter ook wel de moeite om daar alleen je keuken te kopen, en voor je apparatuur online te zoeken. Wij hebben zo duizenden euro’s kunnen besparen! Voor een eenvoudige AEG inductiekookplaat koop je via de keukenleverancier vaak zo’n €750, maar online kun je die al scoren voor €400. Dat scheelt nogal wat. Hoe duurder je kookplaat kost, hoe voordeliger je uit bent als je deze online koop. Houdt dat dus zeker in de gaten!

Wil je weten wat je allemaal kunt koken op inductie? Kijk dan ook eens bij mijn recepten

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #212
Volgend artikelStrijkvrij overhemd met een knipoog
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in