Recept: zuurkool met spekreepjes, druiven en beenham

recept zuurkool met druiven en spekreepjesZuurkool. Ik vond het vroeger als kind heel vies en mijn kinderen lusten het ook niet. Toch heb ik tegenwoordig een recept wat ik zelf wel lekker vind. Ook de kinderen eten het met deze versie wel. Het recept: zuurkool met spekreepjes, druiven en beenham maakt het geheel minder zuur. Er zit genoeg lekkers erbij om hapjes zuurkool mee te combineren, waardoor er toch wat naar binnen gaat.

Wat is zuurkool eigenlijk?

Zuurkool wordt gemaakt van witte kool. Deze kool wordt door de inwerking van melkzuurbacteriën geconserveerd. Hoe dat precies gaat, moet je maar op internet opzoeken. Het gevolg van dit proces is, dat de zuurkool zuur gaat smaken. In Duitsland noemen ze het Sauerkraut of Sauerkohl. Zuurkool is gezond en bevat veel vitamine C en B. In Nederland wordt het traditioneel als stamppot gegeten met rookworst. Wie zuurkool te zuur vindt, kan het afspoelen onder de kraan of een beetje honing meekoken.

Recept: zuurkool met spekreepjes, druiven en beenham

Ik ben zuurkool pas gaan waarderen toen ik dit recept ontdekte. Van pure zuurkool ben ik nog steeds geen fan, maar omdat hier zoveel lekkere producten bij zitten kan ik het nu toch af en toe eten. Meestal maak ik het in de herfst en de winter. Het is echt een gerecht voor bij koud weer vind ik. Hoewel dit zuurkool recept wel een stamppot is, kun je het bord mooi opmaken met de verschillende ingrediënten. Zo ziet het er heel aantrekkelijk uit. Dat is natuurlijk al je eerste winst!

Wat heb je nodig?

  • zuurkool
  • kruimige aardappelen
  • creme fraiche
  • pitloze witte druiven
  • spekreepjes
  • plakjes beenham
  • witte wijn
  • honing

Hoe maak je het?

De hoeveelheden kun je een beetje zelf bepalen. Wij zijn met z’n zessen, maar de kinderen zijn geen grote eters. Ik hou altijd zo’n 100-150 aardappelen per persoon aan, 1 pakje zuurkool, voor iedereen 1 of 2 plakjes beenham, wat spekreepjes en wat druiven. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Kook de aardappelen gaar en datzelfde geldt voor de zuurkool. Maak in een grote kom puree met creme fraiche, eventueel een beetje melk. Voeg de zuurkool toe en meng goed door elkaar. Was de druiven en halveer ze. Bak de spekreepjes en laat ze uitlekken op een stukje keukenrol. Rol de plakken beenham op, leg in een ovenschaal, beschenk met een scheut witte wijn en wat honing en doe ze 5 a 10 minuten in de oven op 180 graden.

Borden opmaken

Doe op ieder bord een hoeveelheid zuurkoolpuree. Strooi de druiven er rondom en doe datzelfde met de spekreepjes. Haal de hamrolletjes uit de oven en leg ze bovenop de puree. Direct serveren. Een glaasje riesling is hier heerlijk bij! Smakelijk eten!

Meer makkelijke en lekkere recepten vind je hier.

 

Beoordeling
recipe image
Naam recept
zuurkool met spekreepjes, druiven en beenham
Naam beoordeler
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Vorig artikelMet deze outfit is je zoon klaar voor de kerst
Volgend artikelHier heb je 5 toffe gadgets voor mannen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in