Rheinfall bezoeken, de grootste waterval van Europa

Rheinfall 2022De grootste waterval van Europa vind je dichtbij het stadje Schaffhausen, in Zwitserland. De Rheinfall is overigens niet de hoogste waterval, maar de breedste. Hij is maarliefst 150 meter breed en 23 meter hoog. Hij deed me denken aan de Niagra Falls in Canada, die ik lang geleden ook eens bezocht. De enorme kracht van het water is bizar om te zien. Ik vind de Rheinfall bezoeken zeker de moeite waard. In deze blog vertel ik je er alles over. Waar je kunt parkeren, welke boot het handigst is en wat je er kunt doen. 

Lees ook: Het leukste uitje over de grens: Europapark

Rheinfall bezoeken, de grootste waterval van Europa

Als je de Rheinfall voor het eerst gaat bezoeken, wil je natuurlijk van alles weten. Ik vroeg me zelf bijvoorbeeld af wat de mooiste plekken zijn om de Rheinfall te fotograferen, of het de moeite waard is om met zo’n bootje te gaan, waar je het beste kunt parkeren en waar je allemaal aan moet denken of op moet letten. De Rheinfall is de grootste waterval van Europa en daardoor een populaire bezienswaardigheid. Hoogzomer kan het er behoorlijk druk zijn, daarom zijn wij in de meivakantie gedaan. De meeste horeca was toen dicht, maar verder was het heerlijk rustig en hoefden we niet lang in de rij te staan voor de bootjes bijvoorbeeld. Het is dus aan te raden om op een rustige dag te gaan. Dus het hoogseizoen vermijden, of als er minder goed weer voorspeld is, of gewoon vroeg in de ochtend te gaan. 

geweld rheinfall

Waar kun je parkeren bij de Rheinfall Schaffhausen?

Er zijn bij de Rheinfall 4 parkeerplaatsen, waarbij parkeerplaats 1 het meest gunstig is. Deze is namelijk het dichtst bij de waterval. Je moet voor het parkeren wel betalen. Dit kan met bankpas of Zwitserse Franken. Vanaf parkeerplaats 1 loop je terug naar de plek waar je het parkeerterrein op ging, en dan kun je een pad naar beneden nemen. Eigenlijk spreekt het voor zich, want je ziet de waterval al van ver en je ziet ook de bedrijvigheid beneden. Kan niet missen. Van veraf is de Rheinfall al mooi, maar doordat hij zich bevindt in een wat industriële omgeving, maak je mooiere foto’s van dichterbij. Daarom kan ik je aanraden om een van de bootjes te nemen. Je komt dan namelijk heel dichtbij de waterval of je kunt naar de rots Rheinfallfelsen varen en deze via een vrij stijle trap beklimmen. Dit is wel echt een aanrader als je mooie foto’s wil. 

Rheinfall slotjes

Met één van de boten langs de Rheinfall varen

Er waren vier verschillende bootjes bij Rheinfall Schaffhausen. De boten hebben allemaal hun eigen kleur: geel, rood, blauw en roze. Bij de ticketverkoop staat een bord waarop precies uitgelegd staat welke boot waar naartoe vaart. Ik heb een foto gemaakt van het bord, zodat je precies kunt zien wat de prijzen zijn. Soms zijn er combinaties mogelijk. Wij hadden bijvoorbeeld de gele boot in combinatie met de rode boot. Dan was je net even iets goedkoper uit. Je moet dan voor de gele boot wel een tijd vastleggen. Wij namen eerst de gele boot naar het rotseiland Rheinfallfelsen. Deze hebben we beklommen en boven veel foto’s gemaakt. Na ongeveer 20 minuten kwam er een nieuwe boot aan, waar we konden opstappen. Deze voer dan heel dicht langs de waterval (waarbij we door de nevel wat vochtig werden) en dat was echt spectaculair. Heel tof om te filmen en dat later nog eens terug te kijken. Vervolgens gingen we terug en meteen weer door naar de overkant, waar je nog wat uitkijkpunten hebt en naar het slot kan. Daarover later meer. Kort samengevat werken de boten zo:

  • Geel: 30 minuten: hierbij word je eerst afgezet bij de rots Rheinfallfelsen (kosten CHF 20,00, kinderen 50% korting) en vaar je daarna langs de waterval. Die 30 minuten is inclusief de klim naar de top. 
  • Rood: 3 minuten: deze lijndienst brengt je naar de overkant en weer terug (kosten CHF 3,00)
  • Blauw: 15 minuten: een korte rondvaart langs de waterval (kosten CHF 7,00)
  • Roze: 30 minuten: hiermee maak je een uitgebreide rondvaart over de Rijn (kosten CHF 11,00)

informatie boten Rheinfall

Rode boot Rheinfall

Waar maak je de beste foto’s bij de Rheinfall?

Persoonlijk vind ik dat je de allermooiste foto’s kunt maken bovenop de rots Rheinfallfelsen en vanuit de boot voor de waterval. Je ziet dan echt wat een kracht het water geeft, wat een natuurgeweld het is. Bovendien heb je van bovenop de rots een waanzinnig uitzicht op de waterval, maar ook het gebied er omheen. Dus de Rijn waar deze naar beneden stort en het stuk verder, waar de boten varen.

rots vanaf rots rheinfall

trap op de rots Rheinfallfelsen

Aan de overkant

Aan de overkant (dus als je met de rode boot gaat) kun je nog naar een aantal uitkijkpunten lopen vanwaar je ook een prachtig zicht hebt op de waterval. Zowel van bovenaf (je kunt de berg omhoog klimmen) als juist heel dicht bij de waterval beneden, waar je de kracht van het water ziet. Let op: als je aan de overkant aankomt en naar boven loopt, moet je nog wel 5 CHF betalen om door een poortje te gaan. Anders kun je niet bij de uitkijkpunten komen. Je kunt uiteindelijk met een lift naar Schloss Laufen, maar ook dit moet je apart betalen. Wij hebben dat niet gedaan. 

rheinfall overkant uitzichtpunt

Bij het Mühleradhaus

Je kunt ook naar links lopen, via een mooi aangelegd wandelpad de Rheinfallquai af naar het Mühleradhaus. Dit loopt omhoog, dus het is best wel een klim, maar je staat dan wel mooi boven de waterval en dichtbij het neerstortende water. Heel gaaf! De omgeving is wat minder mooi, omdat er veel lelijke gebouwen staan en hijskranen, maar het uitzicht op de Rheinfall en de Rijn is prachtig. 

Mulherrad

Wat kost een bezoek aan de Rheinfall?

Het bezoeken van de Rheinfall zelf is gratis. Je betaalt wel voor het parkeren (5 CHF voor het eerste uur en daarna nog 2 CHF per uur), de bootjes (prijzen zie boven), het bezoeken van de uitkijkpunten aan de overkant en het kasteel (5 CHF). Als je er iets gaat eten en drinken moet je ook aardig diep in de buidel tasten. De prijzen zijn bizar hoog. Als ik je dus een tip mag geven: neem gewoon lekker zelf wat te eten en drinken mee. Zo’n 40 euro voor een hoofdgerecht bij het panorama restaurant tikt namelijk behoorlijk aan!

Rheinfall aanlegstijger rots

Rheinfallfelsen

Welke restaurants zitten bij de Rheinfall?

Er zitten in de omgeving meerdere restaurants. Als je beneden komt vanaf de parkeerplaats vind je meteen Spice Bistro. Als je wat verder door loopt, langs de ticketverkoop van de boten, dan kom je bij een tweetal restaurants. Eentje heeft een waanzinnig panoramisch uitzicht op de waterval, dat is Rheinfall Gastronomie. Daarnaast zit een soort snackbar, waar ze vooral braadworsten, frietjes en kibbeling verkopen. En wat taartjes. Aan de overkant vind je Schloss Laufen en aan de linkerkant Mühlerrad Bistro. Alle restaurants zijn heel prijzig! 

Schloss Laufen

Hoe lang ben je ongeveer bezig?

Wij zijn er in totaal zo’n 3 uur geweest. We hebben in die tijd kort iets gegeten, de gele en de rode boot genomen, we zijn de rots op geweest en aan de overkant hebben we de uitzichtpunten gedaan. Je kunt je nog veel langer vermaken, want er zijn bijvoorbeeld ook wandelpaden aangelegd die je kunt lopen en je kunt natuurlijk lekker ergens gaan zitten en genieten van het uitzicht en het natuurgeweld. Neem een lekker wijntje mee en als het zonnetje schijnt zit je er prima! Ook als je een langere boottocht doet ben je natuurlijk langer bezig. 

rijn stort naar beneden rheinfall

Meer informatie

Ik hoop dat deze blog informatief was en je helpt om je bezoek aan de Rheinfall goed te plannen. Mocht je nog iets missen, dan hoor ik het graag. Wil je nog meer weten, of gewoon mooie foto’s kijken, dan raad ik je aan een kijkje te nemen op de website van de Rheinfall zelf. Ook via de hashtags #Rheinfall #Rhinefalls kun je mooie plaatjes zien en inspiratie opdoen. 

rheinfall zwitserse vlag

Is het bezoeken van de Rheinfall de moeite waard?

Ja! Wij vinden van wel. Het is vanuit Nederland wel een heel eind rijden (zo’n 8 uur vanuit de Randstad), dus wellicht is een combinatie met het Zwarte Woud een goed idee. Verder is het leuk om het stadje Schaffhausen na de waterval te bezoeken. Dit is een gezellig stadje met leuke winkels, restaurantjes en ook een aantal interessante bezienswaardigheden. Wij hebben er een lekker taartje gegeten bij Noordlicht en een stadswandeling gemaakt. De gekleurde huisjes, vakwerkershuizen en vrolijke pleinen geven dit plaatsje veel sfeer. 

Schaffhausen plein

Overnachten in de buurt van Rheinfall

Zoals alles daar duur is, geldt dat ook voor overnachtingen. Je kunt uiteraard genoeg hotels vinden vlakbij de watervallen, maar daar betaal je dus ook een heleboel voor. Ook in Schaffhausen zitten leuke plekjes, maar ook daar is het vrij prijzig. Wij zijn zelf uitgeweken naar Lausheim in Duitsland. Gastenhaus Kranz bleek een prima appartement met een hele wijdse tuin voor de kinderen om lekker te spelen. 

gasthaus kranz lausheim Tuin gasthaus kranz lausheim

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #380
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #381
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in