Slaapkamer op zolder

Wanneer je net bent verhuisd naar een nieuwe woning lijkt het huis vaak enorm groot. Je hebt alle ruimte die je je kunt wensen en je hebt een goede selectie gemaakt van je inboedel, waardoor je een schone start maakt. Helaas is dit gevoel vaak van korte duur. Al snel kom je kamers tekort en zit je woning vol met spullen, waardoor die ruime zolder nu is veranderd in een stoffige rommelkamer. Zonde, je kan deze ruimte namelijk ook omtoveren tot de beste slaapkamer in huis. Lees hier hoe.

Basis

Een goede basis is belangrijk voor iedere leefruimte. Heeft jouw zolder al een tijd geen opfrisbeurt gehad? Misschien wordt het tijd. Kijk eens om je heen. Zijn de muren egaal wit of kunnen ze wel een nieuwe lik verf gebruiken? Ook een nieuwe vloer doet wonderen. Ligt er nog vloerbedekking? Vervang deze door een harde vloer, zoals hout of laminaat. Deze vloer ziet er strak uit en is makkelijk schoon te maken. Kies het liefst voor een lichte kleur op de muren, plafond en vloer. Dit laat de zolder groter ogen.

Daglicht

Door de schuine muren lijkt een zolder vaak kleiner en donkerder dan dat hij daadwerkelijk is. Zorg voor voldoende daglicht door extra dakramen te plaatsen. Heb je een plat dak? Dan is een lichtkoepel ook een goede optie. Kom je naast daglicht ook ruimte tekort? Overweeg dan om een dakkapel te plaatsen. Een dakkapel zorgt voor extra ruimte én daglicht. Hierdoor oogt de zolder meteen een stuk groter en wordt de ruime leefbaarder.

Isolatie

Een slecht geïsoleerde zolder is niet geschikt als slaapkamer. In de winter hangen de ijspegels aan het plafond en in de zomer verandert de zolder juist in een sauna. Om de zolder comfortabel te maken en de temperatuur aangenaam te houden is dakisolatie een must. Naast wooncomfort zorgt isolatie ook voor een daling van de energiekosten. De meeste warmte in huis verdwijnt namelijk door een ongeïsoleerd dak. Zorg voor optimale isolatie ook voor kunststof kozijnen en hr++ glas in je ramen.

Tussenwand

Een tussenwand is ideaal om het slaapgedeelte af te zonderen van het trappengat en een eventuele cv-ketel die op zolder hangt. De tussenwand maakt de slaapkamer iets kleiner, maar het voordeel is dat je een extra rechte wand erbij hebt, waar je meubels tegenaan kunt plaatsen. Daarnaast wordt je nachtrust niet verstoord door eventueel licht of geluid dat door het trappengat naar zolder komt.

Inrichting

Typerend aan zolderkamers zijn de schuine muren. Karakteristiek, maar ook uitdagend als je de kamer gaat inrichten. Je bent hierdoor genoodzaakt om efficiënt om te gaan met de ruimte die je hebt. Hoge kasten tegen de muur aan zetten is bijvoorbeeld geen optie. Om toch voor genoeg opbergruimte te zorgen kun je schuifdeurkasten te maken onder de schuine wanden. Kleding, beddengoed en schoenen kunnen netjes opgeborgen worden in deze kasten.

Gaat één van je kinderen op zolder slapen? Dan is een bedstee een prima oplossing voor een schuine muur. Kinderen vinden een bedstee vaak geweldig én het is een perfecte manier om de loze ruimte onder de schuine muren een nuttige invulling te geven. Koop een bedstee kant en klaar of laat er één op maat maken.

 

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #140
Volgend artikelGratis extra korting online
Vrouw, 44, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here