Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

QuookerAl geruime tijd zijn wij ons aan het oriënteren op een waterontharder. Dat is nog niet zo eenvoudig. Er is veel aanbod en uiteraard zeggen ze allemaal dat ze de beste hebben. Er zijn hier en daar wat onderlinge verschillen en natuurlijk is er ook een groot verschil in prijzen. Daarbij is het de vraag of een waterontharder ook daadwerkelijk doet wat er gezegd wordt, want de reviews zijn wisselend. 

Lees ook: Je huis beter isoleren

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Als je in een gebied woont met zacht water, is een waterontharder niet per se nodig. Toch zijn er ook dan wel voordelen, want er zit nog steeds kalk in het water, maar wel veel minder. Woon je in een gebied met hard water, dan is een waterontharder eigenlijk een must. Ik zie het bij ons zelf, er zit overal aanslag. Op zichtbare plekken, zoals in de badkamer, het toilet, maar ook op niet-zichtbare plekken, zoals in apparaten. Zo was laatst onze Quooker stuk. De reparateur gaf aan dat het binnenwerk verkalkt was. Tja… Dat deed ons besluiten eens op zoek te gaan naar een waterontharder.

Wat doet een waterontharder?

Een waterontharder is een machine die calciumwaterstofcarbonaat (en magnesiumzouten)  uit het water verwijdert voor uit je kraan en douche stroomt. Dit betekent dat je dus kalkvrij water krijgt, wat weer bevorderlijk is voor de levensduur van apparaten, een gezonde huid, zachter haar en ook lekkerder smaakt. 

Verschillende soorten waterontharders

Er zijn diverse soorten waterontharders, maar de waterontharder die werkt op zoutblokken is verreweg het eest effectief. Uiteraard is dat ook meteen de duurste versie, maar uiteindelijk valt dat ook weer mee, omdat je er lang mee doet. Je kunt ongeveer uit gaan van een levensduur van 15 jaar. Veel aanbieders geven bovendien jarenlange garantie op hun product. Je hebt natuurlijk ook onderhoudskosten en je moet jaarlijks zout kopen. Het is goed om dat per waterontharder te vergelijken, want er zit wel verschil in hoe ze dat geregeld hebben. De ene partij werkt met een onderhoudscontract, de andere is op afroep. De ene partij levert zelf het zout, de andere partij geeft aan dat je ook zout van de bouwmarkt kunt kopen. Ook zit er verschil in capaciteit, wij hebben als groot gezin een ruimer waterverbruik, waardoor wij een grotere waterontharder nodig hebben. Belangrijk om te vermelden: magneet waterontharders werken niet!

inbouw koffiezetapparaat

Financiële voordelen van een waterontharder

Wat zijn de voordelen van een waterontharder gaat niet alleen over het praktische voordeel. Veel mensen denken er niet over na dat er ook een financieel voordeel zit. Doordat je minder last hebt van kalkaanslag, kun je gedurende 15 jaar minder schoonmaakmiddelen, shampoo en zeep gebruiken. Bovendien gaan apparaten waar water doorheen stroomt, zoals een wasmachine, vaatwasser en koffiezetapparaat langer mee. Al met al zeggen ze dat je een waterontharder in zo’n 10 jaar terugverdient. Dan wordt het ineens een stuk interessanter he? De waterontharder prijs valt dan dus best mee, als je het uitspreid over 10 jaar. 

Waar plaats je een waterontharder?

Waar de waterontharder geplaatst wordt hangt af van jouw situatie en gaat altijd in overleg. De meeste mensen plaatsen hem in de meterkast. In de kelder, een washok, het keukenkastje of een andere plek in huis is ook altijd mogelijk. Vraag de leverancier om een afspraak te maken, zodat jullie samen kunnen kijken wat het beste past. 

badkamer spiegel hink

Vorig artikelHalloween decoratie
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #351
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in