Valley of the Nuns Madeira

Valley of the Nuns Madeira uitzichtCurral das Freiras, Valley of the Nun’s of ook wel de Nonnenvallei, vind je in het binnenland van Madeira. Een beetje links boven Funchal. Dit is een bergdorpje met een magnifiek uitzicht. Echt waanzinnig. Wanneer je Madeira bezoekt is dit een absolute must see. Vergeet ook zeker niet het dorpje te bezoeken dat beneden in het dal ligt. Hier kun je eveneens genieten van het uitzicht, maar ook van een heerlijk drankje in de zon. Tips voor een bezoek aan deze vallei vind je in deze blog. 

Lees ook: Fotograferen in het spannende Fanal Forest op Madeira

Valley of the Nun’s Madeira

Hoe komt Valley of the Nun’s eigenlijk aan haar naam? Dat vroeg ik me af toen ik genoot van het bijzondere uitzicht. Het blijkt dat de naam verwijst naar een gebeurtenis in 1566. De nonnen van het Santa Clara-klooster in Funchal zochten hun toevlucht op deze afgelegen plek tussen de bergen, terwijl Franse piraten hun stad aanvielen en plunderden. Daarna hebben ze zich hier gevestigd en is er uiteindelijk dus een dorp gebouwd. Veel plekken in deze omgeving verwijzen nog steeds naar de nonnen. Toen we ‘s avonds in de buurt uit eten gingen, kon ik zelfs als dessert een “cheesecake of the nun’s” bestellen!

valley of the nuns bergtop met curral das freiras

Hoe kom je bij Valley of the Nuns?

Via Funchal rijd je in de richting van de R107. Bij de tunnel wordt de weg de VE6. Vlak voor de tunnel begint pak je het beste de weg naar rechts, richting het uitkijkpunt Miradouro do Serrado. Dit ligt bij het hotel Estalagem Eira do Serrado. Vanaf hier heb je een fanastisch uitzicht op de vallei en het dorpje. Je kunt vanaf dit punt ook een hike maken naar beneden, naar het dorpje zelf. Via een zigzag weggetje kom je dan zo beneden. Terug naar boven lijkt me pittig, maar er gaan ook bussen terug naar het hotel. Er staat een groot bord bij het hotel met daarop: Eira do Serrado (Path of the Nuns), dat is waar de wandeling  naar het dorpje begint. 

Miradouro do Serrado

Eira do serrado

Andere uitzichtpunten bij Valley of the Nuns

Er zijn in de buurt nog meer uitzichtpunten te vinden. Zo heb je Miradouro da Malhada, wat bij helder weer ook mooi zicht heeft op de bergen. Verder heb je Miradouro do Paredao en Fraga do Paredao. Beide uitkijkpunten met zicht op het dorpje, het dal en de bergen. Dan is er nog Miradouro da Naja Negra. Het is wel belangrijk om het weer te checken, als het mistig is zie je soms helemaal niks. Dit kan vooraf ook goed via deze webcam. Maar je kunt ook een mooi beeld hebben met laaghangende wolken. Als je de namen van de uitkijkpunten intypt op Google Maps navigeer je er zo heen. Sommige wegen zijn trouwens afgesloten, houd daar rekening mee. 

dorpje in valley of the nuns

Wandelen rondom Valley of the Nuns

Er zijn een drietal wandelingen die je kunt maken rondom Valley of the Nuns. De eerste heb ik hierboven al beschreven. Dit is Eira do Serrado (het pad van de nonnen) en deze start bij het hotel Eira do Serrado. Dan kun je ook nog de Pico Grande beklimmen. Deze wandeling duurt ongeveer 3,5 uur heen en terug en schijnt het laatste stuk wel even klimmen te zijn. Deze wandeling start bij Curral das Freiras en is ongeveer 7 km lang. Niet aan te raden met regen heb ik begrepen. Verder kun je de PR 2 Vereda do Urzal wandelen en is er ook een wandeling richting Pico Ruivo. Genoeg opties dus! 

Wandelen rondom Valley of the Nuns zigzag pad
Het zigzagpad van Eira do serredo naar Curral da Freira

Zwemmen!

Rondom Valley of the Nuns zijn ook plekken om te zwemmen, als je er hoogzomer bent. Zo is er de Nun’s Bathing Area. Hier kun je lopend komen, maar of dit goed te doen is weet ik niet. Heb het zelf niet gedaan en de ervaringen op Google Maps zijn wisselend. Het ziet er op de foto’s wel mooi uit. Ribeira do Cidrao is ook een mooie plek met uitzicht waar je kunt zwemmen. Er is zelfs een kleine waterval. Vanuit het dorpje is het slechts 4 minuten met de auto, maar dan moet je nog wel een stukje lopen. Het schijnt wel dat je moet afdalen via een touw, dus waarschijnlijk minder geschikt met kinderen. Er is ook een kleine waterval. 

Lunchen en genieten van de zon in Curral das Freiras

Op een mooie dag in het voorjaar is het een aanrader om op het terras van La Perla te genieten van de zon en het uitzicht. Je hebt er al vanaf ‘s morgens zon tot ver in de middag. De frituurlucht moet je maar een beetje negeren, de warme chocolademelk en koffie zijn heerlijk en de bolo met kruidenboter is superlekker daar. Wijntje erbij en niks maar aan doen op zo’n dag. Wij hebben er uren van de zon genoten. De bediening was trouwens ook erg vriendelijk en de Portugese gerechten die we voorbij zagen komen bij andere gasten zagen er prima uit. 

La Perla in curral das Freiras

Wil je ook naar Madeira? 

Ik boekte mijn vlucht met Transavia, buiten de vakanties om kun je relatief goedkope tickets vinden. Huur ook zeker een auto, want dan kun je ook echt iets zien van het eiland. Ik huur altijd via Sunny Cars, omdat zij een fijne all-in formule hebben, waarbij je ook nooit voor verrassingen kan komen te staan. Voor hotels kan ik Quinta do Furao of hotel Casa dos Reis (allebei aanraders!) aanbevelen. Last bus not least: geniet van Madeira! 

Sunny cars madeira

Vorig artikelMadeira tips en bezienswaardigheden
Volgend artikelFotograferen in het spannende Fanal Forest op Madeira
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in