Velka Dohoda, een klimpark en zipline in Tsjechië

Fee klaar met parcoursWie met kinderen op vakantie gaat naar Tsjechië zoekt waarschijnlijk ook toffe activiteiten, zeker als je met wat oudere kinderen gaat. Zij willen niet meer eindeloos aan het zwembad hangen of stadjes bezoeken. Een beetje actie voor de afwisseling is dan welkom, daarom is het een goed idee om een middag klimmen en avontuur zoeken in te plannen. In Zuid-Moravië, vlakbij Boskovice, vind je een klimpark en zipline in Tsjechië: Velka Dohoda. Het ligt ietwat verscholen, maar prachtig, in een oude steengroeve. Wij hebben dit park bezocht met onze 4 kinderen van 5 jaar, 8 jaar, 10 jaar en 13 jaar en in deze blog ga ik vertellen hoe onze ervaring was met Velka Dohoda.

Lees ook: Rondreis door Tsjechië met kinderen
Lees ook: Western Park Boskovice: het Wilde Westen in Tsjechië

Klimpark en zipline in Tsjechië: Velka Dohoda

Het park ligt een beetje verstopt, maar als je de bordjes goed volgt kom je vanzelf bij een klein parkeerterrein waar je de auto kunt zetten. Het laatste stukje is een smalle, onverharde weg, laat je daar niet door afschrikken. Vanaf de parkeerplaats volg je de borden naar de oude steengroeve. Van bovenaf zie je het klimpark al liggen, het ziet er prachtig uit. Eenmaal beneden heb je aan je linkerhand een houten gebouwtje. Daar kun je je melden bij één van de mensen van het personeel. Vraag daar gewoon even naar achter de balie, ze zijn enorm behulpzaam en spreken gelukkig een aardig woordje Engels.

Velka dohoda een klimpark in tsjech

Kiezen wat je wil doen

Er zin verschillende activiteiten in Velka Dohoda te doen. Zo is er een klein klimparkje voor de kinderen vanaf drie jaar, een groter klimpark voor kinderen vanaf 4 jaar en een zipline voor kinderen vanaf ongeveer 30 kilo. De klimwand langs de rots is ook tof, maar wat meer voor de grote kinderen, omdat ze zichzelf moeten zekeren. De prijzen per activiteit zijn vanaf €7,50 per keer per persoon. Hiervoor krijg je uitgebreide uitleg, begeleiding (indien nodig) en een helm en andere veiligheidskleding.

Tip: reisgids Moravië

spullen aan velka dohoda

Aan de slag!

Mijn kinderen begonnen met het klimpark. Alle vier tegelijk, het plan was dat de oudste de jongste twee zou helpen. Yuren, van 10, ging als een speer. In het begin was het even wat aftasten, maar hij had al snel de smaak te pakken en was zijn zussen ver vooruit. Sterre, de oudste, ging ook vlot. Haar zusjes waren echter na het eerste stuk bang en durfden niet meer verder, waardoor ze terug moest komen om te helpen. Fee (5) ging uiteindelijk huilen en bevroor, waardoor ik iemand moest gaan halen om haar te helpen. Iemand van het personeel pakte een ladder en ging zo naar haar toe. Hij haalde haar niet naar beneden, maar begeleidde haar het hele parcours. Dat vond ik heel goed, want hierdoor overwon ze haar angst en wilde ze uiteindelijk nog een keer. Lenthe heeft het uiteindelijk zelf gedaan, met behulp van Sterre, maar ook een paar keer onderweg gehuild. Tot ze door had dat ze echt niet kon vallen en ook snapte hoe ze verder kon als het even lastig werd.

uitleg klimpark tsjechie

Velka dohoda klimmen

Was de taal een barrière?

Het personeel van het klimpark spreekt allemaal Engels. De kleintjes snappen dat natuurlijk nog niet, maar met gebaren komen ze een heel eind. Toch is het handig om er als ouder bij te zijn om te kunnen vertalen af en toe. Als kinderen vastlopen in het klimpark, heeft het personeel ook goeie tips om weer verder te komen. Dit klimpark in Tsjechië is heel professioneel opgezet en dat merk je aan alles. De taal is dus niet echt een barrière, maar als ouder moet je wel in de buurt zijn om af en toe te helpen als een kind de gebaren niet begrijpt.

Velka dohoda klimpark tsjechie

sterre klimpark velka dohoda

tsjechisch klimpark boskoviche

Zipline

Na het klimpark wilden de oudste drie de zipline gaan doen. Die bestaat uit 4 stukken. Als eerste krijg je uitleg, daarna ga je via een trap in de rots naar boven. Het laatste stukje, tot het plateau vanwaar je vertrekt, staat er een ladder. Volgens mijn kinderen was op die ladder klimmen het engste van alles haha. Boven gaat dan eerst iemand van het personeel vooruit, om iedereen bij het volgende punt op te vangen. Er blijf ook een personeelslid achter om iedereen veilig te laten vertrekken. Zo ga je alle 4 de ziplines af, tot je weer bij het beginpunt bent. Vandaar kun je weer met de trap in de rots naar beneden.

zipline velka dohoda

zipline lenthe

Wat vonden onze kinderen ervan?

Mijn kinderen, van kleuter tot puber, vonden het echt te gek. Ze hadden een geweldig leuke middag gehad en werden steeds enthousiaster. Ik had veel filmpjes en foto’s gemaakt, die ik allemaal naar vriendjes en vriendinnen moest sturen en natuurlijk werd er ook het nodige op Instagram gezet. Ze vonden het echt superstoer dat ze het gedaan hadden, en als moeder was ik apetrots op mijn klimhelden! Ik heb zelf hoogtevrees, dus ik ben niet gegaan, maar dat ze alle vier alles deden en er zo’n plezier in hadden, bezorgde mij ook een leuke middag. Bovendien waren ze lekker moe ‘s avonds en sliepen ze als roosjes.

Zuidmoravie velka dohoda klimpark

Praktische informatie

De website van Velka Dohoda, een klimpark in Tsjechië, is geheel in het Tsjechisch. Met google translate kom je natuurlijk een heel eind, maar ter plekke kunnen ze je ook alles uitleggen. De meeste vragen die je hebt staan hopelijk in deze blog, en anders kun je even op de website kijken of jouw vraag er tussen staat. De prijzen staan er wanneer je een activiteit aanklikt in kronen. Je kunt ook precies zien welke activiteiten er te doen zijn. Het klimpark Velka Dohoda is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur.

klimpark tsjechie kids

Fee klimmen

Hoe lang ben je er bezig?

Wij zijn er een middag geweest, maar je kunt je er prima een hele dag vermaken als je alles gaat doen. Mijn kinderen wilden sowieso het klimpark al 2 keer doen, en als we langer waren gebleven misschien wel 4 x. De zipline hebben ze maar 1 x gedaan, maar dat vonden ze zo gaaf dat ik zeker weet dat ze dit best nog een paar keer hadden willen doen. Wij zijn niet toegekomen aan de andere activiteiten, zoals het wandklemmen. Wel hebben ze nog geschommeld op de grote schommel in het klimpark.

fee wordt geholpen door personeel klimpark

Stevige schoenen zijn een must

Stop voor je naar Velka Dohoda gaat stevige schoenen in je tas. Goeie gympen en sokken zijn een must. Wandelschoenen kunnen ook fijn zijn. De kinderen gaan namelijk over touwen lopen enzo, dat gaat niet op slippertjes of sandalen. Fijn zittende kleding is ook prettig. Denk aan sportkleding. Ik zag mensen met een joggingbroek of legging en een sportshirt. Onze kinderen hadden gewoon een korte broek aan met een t-shirt. Tot slot kan anti-muggenspul ook handig zijn, want er zaten in deze bosrijke omgeving best wel wat muggen, zeker zo aan het einde van de middag.

sterre klimpark

Eten en drinken

Je kunt wat eenvoudige versnaperingen kopen in Velka Dohoda. Denk aan frietjes, aardappelpannenkoekjes, een ijsje. Er is ook water, frisdrank en dat soort dingen. Wil je liever zelf wat meenemen vanuit de supermarkt, dan is dat ook geen probleem. Er zijn picknickplekken genoeg, ook in de schaduw, om te eten en drinken.

Tip: een fijn leesboek voor kinderen over avonturen in een klimpark

mooi klimpark tsjechie

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #289
Volgend artikelZo goedkoop mogelijk lenen, hoe doe je dat?
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in