Rondreis door Tsjechië met kinderen

Tsjechie onderwegAls het zomervakantie is, houden wij ervan om een rondreis te maken in een bepaald land. Deze zomer was dat Tsjechië. Behalve in Praag, was niemand van ons daar ooit geweest, dus we waren heel benieuwd naar Tsjechië. In deze blog vertel ik alles over onze rondreis door Tsjechië met kinderen. Wat was de route door Tsjechië, waar hebben we overnacht (we hadden bijna niets van tevoren geregeld) en wat hebben we gedaan?

Naar Tsjechië rijden

Het voordeel van Tsjechië is, dat het aan te rijden is in één dag. Tot Cheb is het, vanaf Den Haag gerekend, ongeveer 8 uur rijden. Wij vertrokken pas ‘s middags, dus hebben we de eerste dag 6 uur gereden en overnacht in Weimar. Daarna was het nog 2 uurtjes tot Cheb, waar onze vakantie begon. Tsjechië is dus een prima bestemming voor een week of langer. Zeker West-Bohemen is leuk om te ontdekken in bijvoorbeeld de herfst-of de voorjaarsvakantie, als je maar 1 week hebt. Wij hadden drie weken, en zijn in Cheb begonnen met onze rondreis door Tsjechië met kinderen.

plein weimar

Rondreis door Tsjechië met kinderen

Wij houden wel van een beetje avontuur, zelfs met 4 kinderen, dus we hadden van te voren alleen de eerste drie nachten geboekt. Verder lieten we het een beetje afhangen van het moment. Via Booking.com kun je last-minute altijd nog wel iets vinden. Niet altijd met z’n zessen op één kamer, niet altijd goedkoop of iets wat er leuk uit ziet, maar dat geeft niet. Meestal slapen we ergens alleen, we zijn de hele dag op pad. Bij een rondreis door Tsjechië met kinderen hoort ook een beetje avontuur, vinden wij. We hebben steeds een fijne plek gevonden. Hieronder zie je de route die wij hebben gereden tijdens onze rondreis door Tsjechië met kinderen.

Cheb

Onze eerste stop over de grens was Cheb. Vooraf hadden we gehoord over prostitutie dat daar nogal opvallend aanwezig was, maar hier hebben wij helemaal niets van gemerkt. Het is een gemoedelijk plaatsje, met veel vrolijk gekleurde huisjes. Er zijn veel vakwerkshuizen ook. Er is een groot stadsplein met volop terrasjes. Wij parkeerden vlakbij de St. Nicolaaskerk, een Romaanse kerk met neogotische stijlkenmerken. Er is een retromuseum en op het marktplein staat de Rolandfontein, waar de kinderen met hun voetjes in het water hebben gezeten. Verder kun je er leuk winkelen, maar niet in het weekend, dan zijn de winkels dicht.

cheb overzicht

cheb kathedraal

Karlovy Vary

Daarna reden we door naar Karlovy Vary (Karlsbad), een rit van zo’n 30 minuten. Dit is een veel grotere stad, een kuurbadplaats. Al minstens duizend jaar is deze plaats bekend vanwege zijn heilzame mineraal water. Het ligt prachtig in een smalle vallei. Overal op de berg zie je gekleurde huisjes, er loopt een riviertje door de stad, de Tepla en er is een schitterend park wat je langs de bekendste bronnen leidt. Onderweg vind je stalletjes waar je souvenirs kunt kopen, waaronder een speciale porseleinen beker die er uit ziet als een platgeslagen theekop. Er zit een soort “rietje” aan, waardoor je kunt drinken. Deze kost ongeveer €5 (je hebt ook duurdere varianten) en je kunt ‘m vullen bij de bronnen. Svoboda is een bron die je een beetje aan het begin vindt. Hij is 62,5 graden heet. Het water smaakt een beetje ziltig. Wij proefden het minerale water daar, en eentje verder ook nog, maar we vonden het niet echt lekker. De bekendste bron is Vridlo, die je vlakbij de St Maria-Magdalena kerk vindt. Het wijst zich allemaal vanzelf, je wandelt langs de rivier aan beide kanten en komt dan alles tegen. Je bent hier toch zeker wel een uur of 3 a 4 zoet als je rustig wil rondkijken en af en toe op een terrasje wil zitten.

fee drinkt uit de bron in Karlovy Vary

Loket kasteel

Na Karlovy Vary reden we terug naar Loket. Dit is ook een klein dorpje met een bekend kasteel. Je moet parkeren aan het begin en dan zelf de brug overlopen richting het plaatsje. Daar mogen geen auto’s komen. Het kasteel kun je bezoeken als je de tijd hebt, anders maak je, net als wij, gewoon een foto vanaf de brug.

Loket kasteel Tsjechie

Marianske Lazne

In Marianske Lazne, wat in de winter een wintersportgebied is, kun je de zingende fontein Zpivajlici fontana bezoeken. Ik kon nergens online vinden op welk tijdstip hij zou zingen, dus we kwamen net te laat. Het bleek elke twee uur te zijn, vanaf 9 uur. Om 5 uur ‘s middags was het dus ook, maar wij waren er pas om kwart over 5 helaas. Desondanks hebben de kinderen heel leuk gespeeld in de fontein, die steeds verandert. Ik denk dat hij ‘s avonds ook mooi is, want hij wordt verlicht.

fontein mariana lanzke

Overnachten in West-Bohemen

Wij hebben overnacht in Penzion Stybar. Niet goedkoop, maar wel een heel mooi plekje met voor ons een familiekamer en prima ontbijt. Je kunt voor de deur parkeren. Ontbijten doen je in de tuin of in het huisje in de tuin. Het ligt in een klein dorpje, Stribo, wat een prima uitvalsbasis  is voor een bezoek aan Pilsen.

Pilsen

Wij zijn niet van die bierdrinkers, maar toch wilden we Pilsen wel gezien hebben. Op korte afstand van het centrum vind je de brouwerij. Hier kun je rondleidingen krijgen. Wij hebben ‘m overgeslagen en alleen het biermuseum in de stad bezocht. Daarna speelden de kinderen op het stadsplein met één van de drie grote fonteinen. De moderne gouden fonteinen stellen een kameel, hazewindhond en engel voor, die ook in de vlag van Pilzen voorkomen. Heel fotogeniek ook. Je kunt de kerktoren beklimmen voor een waanzinnig uitzicht.

fontein pilsen

gekleurde huisjes pilsen

Domazlice

In Domazlice rijd je door de stadspoort zo het plein op, Namesti Miru, wat eigenlijk het leukste stuk van het stadje is. Je kunt er parkeren, wat ook weer jammer is, want al die auto’s verpesten het uitzicht wel een beetje. De gekleurde huisjes langs het langwerpige plein zijn zo leuk! Er zijn allerlei terrasjes waar je kunt lunchen of een ijsje eten. Wij kozen voor restaurant Sokolsky Dum, en dat bleek een prima keuze. De salade met zalm was heerlijk, de pizza’s enorm en ook lekker. En heel betaalbaar ook, een wijntje was slechts €1,50. Tevergeefs waren we op zoek naar de lekkernij Kolac, specialiteit van dit plaatsje. Op zondag dus nergens verkrijgbaar. Helaas…

Domazlice

Lom Rabi

Deze geheime hotspot vind je niet terug in de reisgidsen. Lom Rabi is een meer in een oude steengroeve. Het ligt in de buurt van het plaatje Rabi. Langs de weg is een kleine parkeerplaats. Er staat nergens iets aangegeven, dus je moet het echt invoeren op Google Maps. Volg het pad rechts tot je bij het meer komt. Je moet hiervoor langs een hek, waar links een opening is. Zwemmen is, uiteraard, op eigen risico, maar ik zag wel mensen die dat deden. Wij hebben er gewoon lekker gezeten en genoten van het uitzicht.

lom rabi meer steengroeve

Prachatice

Wie niet van de drukte rondom het toeristische Lipnomeer houdt, kan het beste overnachten in Prachatice. Wij zaten in hotel Koruna, in een klein steegje bij het stadsplein. Een heel fijn hotel. In Prachatrice, dat zijn oorsprong vindt in de Middeleeuwen, werd vroeger zout verhandeld. Op de huizen rondom het stadsplein zie je vele tekeningen die strijdtaferelen uitbeelden. Er zijn terrasjes waar je heerlijk koffie kunt drinken in de zon. De kinderen spelen rondom de fontein.

prachatice terras

Areal Lesnich Her

Vlakbij Prachatice is een bos met allerlei activiteiten voor kinderen: Areal Lesnich Her. Het is een korte wandeling, van nog geen kilometer. Onderweg zijn er allerlei klim en klauterdingen van hout te vinden. Er staat ook wat informatie bij, in het Tsjechisch, maar google translate hielp ons dat te vertalen. De kinderen vonden dit geweldig, ze hebben zich er prima vermaakt. Het regende zelfs even, waar we amper iets van merkten doordat de bomen de druppels tegenhielden.

bos bij prachatice

areal lesnich her

Holasovice UNESCO

Holasovice is een uniek dorpje met 27 boerderijhuisjes. Het is UNESCO werelderfgoed sinds 1998, en ik snap wel waarom. Er heerste een rustige sfeer, het is heel fotogreniek door de gekleurde huisjes en je kunt de Stonehenge bezoeken. Eten doe je bij het restaurant Hospoda Holasovicka, wat je al meteen ziet als je rondloopt. Het heeft een roze gevel en een fijn terras in de zon.

hospoda holasovice

Cerna V Postumavi Lipnomeer

Het Lipnomeer is heel druk en toeristisch. Een beetje hysterisch soms, zelfs. Bij Cerna V Postumavi kun je in de avonduren wel heerlijk genieten op het gras van de zonsondergang, zonder al teveel mensen. De kinderen spelen in het water. Haal bij de supermarkt wat broodjes en een fles wijn, want dit is een perfecte picknickspot.

sunset lipnomeer

avond kinderen spelen in het lipnomeer

maik en juut lipnomeer

Lipno Treetop walkway

In Lipno, wat vrij toeristisch is als plaatsje trouwens, staat bovenop een berg een toren die je kunt beklimmen om een waanzinnig uitzicht over de toppen van de bomen te hebben. Het pad, wat rolstoelvriendelijk is, heeft een lengte van 2,5 km. Het gaat om half 10 open en het beste ben je er dan al, want als je later gaat staat tot ver in het straatje naar boven alles vol met auto’s en moet je dus een flinke klim maken naar boven. Je kunt sowieso niet tot boven rijden, parkeren doe je zo’n km vooraf. Met goed weer kun je kijken tot de Oostenrijkste Alpen.

Certova Stena-Luc

De Devill’s Wall of in het Tsjechisch “Certova Stena-Luc” is een grote rotswand zo’n 4 km bij Vyssi Brod vandaan. Je kunt vlakbij parkeren en het is een korte wandeling aan de overkant van de weg. Je kijkt uit over een diepe vallei waar je de rivier beneden hoort ruisen. Het uitzicht is mooi.

Devills wall

Vodopady Svateho Wolfganga

Ook vlakbij Vyssi Brod is de waterval Wolfganga. Het is nogal een zoektocht om deze te vinden. De wandeling begint bij het Vissy Brod klooster en voert dan 1,5 km De kleine Vltava stroomopwaarts door het bos. Er staan gele tekens op de bomen. Als het geregend heeft, kan het pad erg modderig zijn, doe dus doe geen goede schoenen aan. Verwacht geen spectaculaire waterval, maar het is wel een mooi stuk lopen door het bos en een leuk klein watervalletje.

Waterval vyssi brod

Vodopady Svateho Wolfganga waterval

Rozmberk

De familie Rozmber was een belangrijke familie in de 17e eeuw. Zij hebben onder andere dit dorp gesticht. Wij vonden het een ontzettend leuk dorpje, met een aantal toffe restaurantjes waarvan wij Hotel Ruze (Roos) op het pleintje kunnen aanraden. Er is een binnentuin waar je overdag heerlijk in de zon zit (of onder een parasol) en een speeltuintje voor de kinderen. Het eten was ook goed, toast met ei was superlekker en verfijnd en ook de salades zijn aan te raden. Je kunt er ook overnachten. In Rozmberk kun je heel goed een boot huren om de Vltava af te peddelen. Een tocht van zo’n 12 km, waar je ongeveer 1,5 uur over doet als je niet stopt tussendoor. Vraag voor een boot bij cafe Lar, tegenover hotel Ruze. Een zespersoonboot kost ongeveer €50. Na afloop bel je een telefoonnummer en word je netjes opgehaald. De rivier is zo rustig dat dit prima te doen is met kleine kinderen.

Hotel Ruze Rozmberk

Lar cafe boot huren Rozmberk

Peddelen rozmberk

varen over de vltava rozmberkkasteel Rozmberk

Ceske Budejovice

Deze stad is vooral bekend vanwege de Budvar Brouwerij, waar je rondleidingen kunt krijgen en bier kunt proeven. Helaas was de brouwerij gesloten toen wij er waren vanwege corona, dus wij moesten dit aan ons voorbij laten gaan. We hebben wel het stadje bezocht, wat ook zeker de moeite waard is. Het grote plein schijnt een van de grootste van heel Tsjechië te zijn en ziet er gezellig uit met de gekleurde huisjes. Parkeren kan hier maar een half uur, dus is niet aan te raden. Rijd gewoon meteen naar een parkeergarage. De fontein in het midden van het plein is een aanrader met kinderen. De zwarte toren kun je beklimmen en geeft een mooi uitzicht over de stad. Wij hebben fantastisch gegeten in Boutique hotel restaurant U Solne Brany. Voor Tsjechische begrippen behoorlijk aan de prijs, voor ons valt dat wel mee. Wij waren €100 kwijt voor 4 voorgerechten, 4 hoofdgerechten en aardig wat drankjes.

ceske budejovice fontein

plein ceske budejovice

u solnce brany restaurant

Cesky Krumlov

Iedereen die in Tsjechië is geweest zegt wanneer je gaat: je moet zéker even langs Cesky Krumov! Dat is natuurlijk niet voor niets. Dit pittoreske stadje, dat helaas wel ten prooi is gevallen aan het toerisme, is heel fotogeniek. Er zijn leuke winkeltjes, restaurantjes en huisjes. Spectaculair is het stuk rivier waar alle bootjes de een klein watervalletjes af moeten. Je kunt hier zelf ook een bootje huren om de Vltava af te varen. Vanaf parkeerplek 1 loop je zo door de poort de stad in. Via een korte wandeling kun je ook het kasteel en de kasteeltuinen bezoeken. Je hebt er een prachtig zicht over de stad.

rivier cesky krumlov

poort naar kasteel cesky krumlov boven

plein cesky krumlov

toren cesky krumlovbrug en poort cesky krumlov

Overnachten in Zuid-Bohemen

Wij boekten via Airbnb Apartman Sara. Het was een prima appartement met voor 3 kinderen een éénpersoonsbed, een slaapbank in de woonkamer en een aparte kamer met tweepersoonsbed voor ons. Dat het heel goedkoop was (€200 voor 3 dagen) kwam waarschijnlijk, omdat het appartement aan de buitenkant niet zo mooi is en er ook andere mensen in het appartement wonen. De omgeving is prachtig, je kunt er wandelen naar het meer en ook hardlopen (wel pittig met al die heuvels!). Rond zonsondergang zie je overal hertjes in de omgeving, erg leuk.

bed airbnb kyslov

Nové Hrady

Vandaag vertrekken we uit Vyssi Brod en rijden we richting Znojmo, het wijngebied in Tsjechië. Onderweg bezoeken we Nove Hrady. Dit is een aangelegd landgoed met op ongeveer 1,8 km een (aangelegde, maar mooie) waterval, Tercino Udoli. Je kunt een rondwandeling maken, maar je kunt ook heen en terug naar de waterval. Daar kozen wij voor, vanwege de tijd. Gratis tip: doe een lange broek aan. Het is er namelijk vergeven van de muggen. Ik werd er gek van. Je kon niet stil blijven staan, want dan had je zo 5 muggenbulten erbij. De waterval was wel heel mooi en verfrissend. De kinderen gingen natuurlijk met de voetjes in het water. Leuke plek om aan te doen als je in de buurt bent!

waterval Tercino udoli

Trebon

Trebon is voornamelijk bekend vanwege het kweken van de karpers in de omliggende waters. Je kunt er ook heel goed karper eten bij de diverse restaurants. Wij kwamen, vanwege problemen met wegafsluitingen, nooit in het centrum terecht, maar zagen wel de mooie natuur rondom het stadje. We aten in een soort biertuin, U Sumecka, wat best een aanrader is. Er was een speeltuin voor de kinderen, je kon er in de schaduw en in de zon zitten en het eten was afhaal, maar wel vers en ontzettend lekker. Mijn gegrilde visje van de barbecue was echt to die for. In deze omgeving vind je ook genoeg leuke campings en huisjes.

u sumeacke trebon

Jindrichuv Hadrec

In Jindirchuv Hadrec hebben we alleen het centrum en kasteel bezocht. Het kasteel is prachtig en groot. Het centrum is juist schattig en klein. De gekleurde huisjes zie je al van ver en er zijn leuke terrasjes op het plein.

Jindrichuv Hradec kasteel

Telc

Wij vonden Telc echt fantastisch. Het is autovrij, dus je parkeert bij één van de parkeerterreinen aan de rand. Dit staat allemaal goed aangegeven. Dan loop je de trappen op naar boven, waar het dorpje zit. Dit is echt een topplek om te overnachten, mocht je die kans hebben, doen! Wij hadden het graag gewild, maar konden niets vinden voor 6 personen in het hoogseizoen. Telc heeft een geweldig mooi plein met fonteinen, terrasjes en heel veel toffe gekleurde huisjes. In de straatjes rondom het plein vind je ook leuke huisjes en winkeltjes. Achter het plein is een grote vijver met zwanen, hier kun je heerlijk rustig zitten.

telc plein

Telc vijver

Znojmo

Doordat wij niet in Telc konden overnachten, boekten we iets in Znojmo. Het was een Pension net buiten de stad. Voor een hardloper als ik ideaal, want ik liep zo de natuur in ‘s morgens. De stad zelf is ook leuk. Parkeren is wel een dingetje, we zijn best lang bezig geweest met zoeken naar een goede parkeerplek. Uiteindelijk vonden we die bij het theater. Van daaruit loop je dan in 10 minuutjes het centrum in. Je kunt in Znojmo leuk winkelen en eten. Voor het avondeten kwamen wij terecht bij HoZpoda, met een leuke binnentuin, maar ook binnen kun je prima zitten. De burgers waren groot en lekker, echt een aanrader. Voor het ontbijt is Coffee Balance een goeie tip. Heerlijk tentje in een klein straatje, met vegan gerechtjes en de allerlekkerste taartjes, chai latte en koffie.

Wijnhuizen bezoeken

Znojmo staat bekend als de wijnstreek van Zuid-Moravië. In de nabije omgeving kun je diverse wijnhuizen bezoeken. Ik heb hier een aparte blog over geschreven, dus als je daar meer over wil weten, kun je hier alles lezen over wijnhuizen bezoeken in Zuid-Moravië.  Alle adresjes en onze ervaringen met de wijnhuizen staan er precies in vermeld. We zijn onder andere in Vlatice, Pavlov en de omgeving van Znojmo bij wijngaarden geweest.

sonberk wijn en borrelplank

Brno

Na het wijngebied streken wij voor een paar dagen neer in Brno. We hadden een fantastisch appartement op loopafstand van het kasteel Spilburg, Boutique City Apartment. Geweldig leuk ingericht. Er zijn 3 kamers, dus wij hadden er 2 en er was nog 1 kamer waar een ander stel in zit. Je deelt de badkamer en het toilet, maar eigenlijk merk je daar niks van. Die andere mensen waren al vroeg weg en kwamen pas terug als wij al op bed lagen. Er is ook een grote keuken als je zelf wil koken, maar ik weet nu al dat je dat niet wil, want Brno heeft zoveel hippe restaurantjes dat je er vast uit eten wil. Ik ga nog een uitgebreide blog over Brno schrijven met alle tips voor leuke adresjes en bezienswaardigheden, want we hebben ons er prima vermaakt. Heel eerlijk gezegd vond ik Brno stiekem leuker dan Praag… Het is alleen jammer dat er vanuit Nederland nog niet rechtstreeks op gevlogen wordt, anders zou het vast een heel populaire bestemming voor een stedentrip worden. Nu moet je naar Wenen met het vliegtuig en dan met de trein of een auto nog 2 uur rijden naar Brno. Maar absoluut een aanrader, deze stad moet je echt niet overslaan.

slaapkamer boutique appartement b

plein van de vrijheid brno

Zlin

Op een uur en twintig minuten rijden zit Zlin. Dit is qua stad niet zo heel bijzonder, al vonden wij het park in het centrum wel heel leuk voor de kinderen. Er is een speeltuin, vlakbij zitten allerlei ijskraampjes, dus je kunt je er zo een uur vermaken als je wilt. Waarom we naar Zlin reden, was vooral vanwege de Bata schoenenfabriek en museum. Bata is natuurlijk bij iedereen bekend als schoenenmerk en meneer Bata komt uit Tsjechië. Er zitten nog steeds veel Bata winkels en in het museum zie je de hele geschiedenis van de opstart tot nu. Er zijn ook wat interactieve dingen voor de kinderen en er staan ruim 400 schoenen opgesteld van de afgelopen 100 jaar uit verschillende delen van de wereld. Echt heel leuk om te zien.

schoenenfabriek zlin

ijsje park zlini

Olomouc

Doordat het Bata museum zo leuk was, vonden we het niet erg dat we daarna nog 1 uur en een kwartier moesten rijden naar het stadje Olomouc. Daar hadden we een overnachting geboekt in een klein dorpje vlakbij Apartmany Moravsky Grunt. Niets bijzonders, twee kamers met houten bedden voor weinig geld eigenlijk. Er was een klein speeltuintje bij voor de kinderen met geitjes, dat vonden ze leuk. Olomouc is een tof stadje. Parkeren kan alleen buiten het centrum, ook al lijkt dat van niet. Maar alle auto’s die er staan hebben een speciale vergunning. Gok het niet, want wij hebben meerdere auto’s met wielklemmen gezien. Net buiten het centrum zijn genoeg parkeerplekken (zoals Parkovise U Terezske Brany) en je loopt zo de stad in. Daar vind je op het grote plein de kathedraal met een astronomische klok (die helaas in de steigers stond), leuke restaurantjes en koffietentjes en ook leuke winkels. Wij aten geweldige spareribs bij Hanacka Hospoda en een heerlijk ontbijt bij Cafe de Fee. In de buurt zit ook nog een leuk meertje, Podebrady. Hier kun je goed parkeren en kunnen de kinderen even lekker zwemmen.

fontein olomouc

cafe la fee olomouc

Boskovice

Na Olomouc reden we naar Boskovice. Dit ligt 45 minuten rijden van Brno, dus je kunt dat ook prima als uitvalsbasis gebruiken als je geen zin hebt om in de stad zelf te logeren. Wij waren hier 3 nachten op uitnodiging van CzechTourism en mochten overnachten in de familiekamer van Hotel Slavia. Boskovice vonden wij heel leuk, ik zal er dan ook nog een aparte blog over gaan schrijven, want er is vanalles te doen. We hebben er leuke koffietentjes en restaurantjes ontdekt, de klim naar het oude kasteel gemaakt, het Westernpark bezocht en het klimpark Vlenka Dohoda, wat de kinderen geweldig vonden. Ook het buitenzwembad Cervenka was top, mooie ligging en toffe glijbanen alsmede een peuterbadje en een speeltuin. Boskovice is ook op rijafstand van de Moravische Karst, waar je grotten kunt bezoeken en kunt wandelen. Het is handig om voor de bekendste grot te reserveren, want toen wij aankwamen was er geen plek meer voor die dag. We hebben nabij gelegen grotten Katherina bezocht, die ook mooi waren.

boskovice western park yuren boogschieten

kasteelruine boskovice

Zwembad cervenka boskovice

grot moravische karst

Novo Mesto na Morave

Dit schattige kleine dorpje vond ik niet in de reisgidsen terug, maar ik zag het zelf op de route liggen en ik ontdekte via TripAdvisor wat leuke koffietentjes. Het leek ons vanuit Boskovice een leuke plek voor koffie met een taartje, en dat deden we dan ook bij M&A Bu cafe . Dit ligt een beetje raar, op een industrieterrein. Als je aan komt rijden zie je het eerst niet, maar het ligt helemaal achter de benzinepomp en is zeker de moeite waard. Je hebt er namelijk een fantastisch uitzicht. Koffie met een view!

Kutna Hora

Ik las vooraf wisselende verhalen over Kutna Hora, maar wij vonden het een geweldig leuk stadje. Ik had er best wat langer willen blijven. Ons hotel zat op het plein, een parkeerplek was geregeld om de hoek. Kutna Hora heeft een hoop te bieden, ook voor de kinderen. Zo zit er een lego museum, een bottenkapel, een piepklein chocolademuseum, een fantastisch mooie kathedraal, een ijswinkel met bizarre smaken zoals pindakaas en duindoornijs, kun je er die  lekkere Tjeschische limonade kopen, een geweldig creatief koffietentje op het plein, goede restaurants en als je er wil hardlopen ren je heel leuk langs het water. Het hotel was ook top. Ik ga hier ook nog een aparte blog over schrijven, want het is teveel om in dit overzicht te verwerken.

kutna hora st barbara

uitzicht plein kutna hora vanafhotel

Praag

In Praag zijn wij drie dagen geweest. We hebben daar een heleboel gezien en gedaan, maar dat ga ik in een aparte blog beschrijven. Praag is een hippe stad, met geweldige eettentjes, mooie bezienswaardigheden en een gezellige sfeer. Ons appartement was ideaal: midden in het centrum en op loopafstand van het allerleukste ontbijtplekje van heel Praag, cafe Chloé. Een absolute must go als je in de buurt bent. Alles over onze stedentrip naar Praag kun je dus lezen in een aparte blog. Dat geldt ook voor de uitstapjes vanuit Praag, zoals Theresiënstad en de wijngebieden Melnik, het stadje Litomerice en nog veel meer.

Liberec en omgeving

Vanuit Praag trokken wij naar Liberec, waar wij 4 nachten sliepen. In de omgeving is genoeg te doen, zeker ook met kinderen. Wij hadden grotendeels prachtig weer, maar als je regen hebt, maak je misschien andere keuzes en doe je meer binnendingen. Zo zijn wij ook 1 middag naar het binnenzwembad Bazen geweest. Over Liberec en omgeving ga ik ook nog apart een blog schrijven. Wij logeerden in de bergen nabij Liberec in een pension Pod Vlekem. Was eenvoudig, maar prima.

Harrachov en de Mumla watervallen

Vanuit Liberec bezochten we Harrachov, op ongeveer 40 minuutjes rijden. Hier kun je mooi wandelen. Wij deden een wandeling die startte bij de kabelbaan. Daar kun je parkeren en je gaat in ongeveer 30 minuten naar boven met een stoeltjeslift. Van daaruit wandel je dan naar beneden. Het beste haal je even een kaart bij het VVV van Harrachov, dat hebben wij in elk geval gedaan. De watervallen waren mooi, maar wel vrij toeristisch. De wandeling was uiteindelijk zo’n 7 km.

Kuks & Betlem

Op een aardig eindje rijden van Liberec kun je Kuks bezoeken. Dit was vroeger een aangelegd kuuroord, met een thermale bron. Na het overstromen van de rivier was de bron echter vervaagd en werd het kuuroord nooit meer opgebouwd. Het oude hospitaal is nog bewaard gebleven en dat kun je bezoeken. Wij deden een rondleiding, die eigenlijk wel wat tegenviel. We hadden wel een Nederlandse tekst op papier erbij, maar de mevrouw die ons rondleidde praatte heel irritant en was ook traag, waardoor we onze Nederlandse tekst allang gelezen hadden, en zij in het Tsjechisch maar doorging. Niet per se een aanrader dus, al was de apotheek wel heel mooi om van binnen te zien.

Stezka Korunami Stromu Krkonose

Als je van mooie uitzichten houdt is Stezka Korunami Stromu Krkonos treetopwalk wel een aanrader. Ook geschikt voor rolstoelers, want je kunt de hele tocht maken over een groot pad. Zelfs ik, met mijn hoogtevrees, durfde het aan. Dat had ik met een trap niet gedaan. Tip: ga een beetje aan het einde van de dag, of heel vroeg in de ochtend, anders is het er loeidruk.

Naar de top van de Snezka

Bij het dorpje Pec Pod Jezkou kun je de kabelbaan nemen naar de top van de Snezka. Ondanks dat het een mooie dag was, zagen wij boven toch vooral mist. Desondanks was het leuk om daar op de landsgrenzen te staan van Tsjechië en Polen. Je kunt de wandeling naar beneden maken, maar wij hebben dat niet gedaan, omdat de kinderen al heel moe waren.

Autorit door Ceske Svycarsko

Het laatste dat wij tijdens onze rondreis door Tsjechië met kinderen deden was een autorit door Ceske Svycarsko. Ook dit werk ik nog uit in een aparte blog, maar ik kan alvast vertellen dat Panska Skala, Pravcicka Brana en Tiske Steny aanraders zijn. Wij hadden eigenlijk te weinig tijd, want we wilden alles in 1 dag proppen, maar 2 dagen zijn toch wel fijner.

 

 

 

 

 

Vorig artikelStox sokken voor hardlopen en wandelen
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #289
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in