Waar kun je echt authentiek Albanië zien?

Waar kun je echt authentiek Albanië zien vrouwen thermal poolWie Albanië bezoekt zal waarschijnlijk de toeristische highlights als eerste bezoeken. Zo is Ksamil als strand met wit zand en blauwe zee populair, en trekken veel mensen naar Butrint en Gjirokaster vanwege het UNESCO werelderfgoed. Ook het natuurfenomeen The Blue Eye is in trek. Tirana is de drukste bezochte stad en heeft goede restaurants en musea. In het hoogseizoen is het hier vaak druk (en warm!) en zul je merken dat de prijzen hoger liggen dan in de minder toeristische streken. Gelukkig zijn er ook plekken te vinden waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Waar kun je echt authentiek Albanië zien? In deze blog vertel ik het.

Lees ook: De Thermal Pools van Peshkopi

Waar kun je echt authentiek Albanië zien?

Wat mij betreft zijn er 4 plekken waar je echt authentiek Albanië kunt zien. In het Noorden zijn dat Valbone en Theth (al kan het daar vanwege de wandelingen in het hoogseizoen ook best toeristisch zijn) en in het Oosten zijn dat Peshkopi en Lin. Ik vind het zelf ontzettend leuk om op zulke plekken rond te lopen en te zien hoe deze mensen daadwerkelijk leven. Hun gewoontes en gebruiken, hoe ze de dag doorbrengen en waar ze hun geld mee verdienen. Albanezen zijn trouwens ontzettend warme mensen, enorm behulpzaam. Wat ook authentiek is, helaas, is dat ze op het platteland vaak het afval gewoon in de bergen of de rivier dumpen. Daarom ligt er her en der best veel troep en plastic.

zitten huisje peshkopi met bergen

 

 

 

 

 

 

 

wasgoed peshkopi

 

 

 

 

 

 

 

 

Peshkopi huisjespelen kind peshkopi albanie

 

 

 

 

 

 

 

Peshkopi

Voor mij staat Peshkopi met stip op één als het gaat om authenticiteit. Loop hier door de hoofdstraat met alle winkels en je kijkt je ogen uit. Er is een verborgen bazaar, die totaal niet toeristisch is en waar ze werkelijk alles verkopen: van groente en fruit tot wasmachines en panty’s. Overal op straat zie je oude mannetjes en vrouwtjes die aan het wandelen zijn of boodschappen doen. Er lopen dieren op straat en er zijn allerlei vage cafeetjes. Het ziet er ook allemaal niet erg hygiënisch uit, maar dit dorpje heeft echt zijn charme. Pak een vaag terrasje en kijk je ogen uit. Sommige mensen vinden het trouwens erg leuk om op de foto te gaan en stoppen je zelfs hazelnoten en bloemen toe, anderen worden heel boos en beginnen te schreeuwen. Ga je bij de moskee naar boven, dan kom je op de wandelpromenade. Hier zitten vooral veel restaurantjes, vaak op de 2eetage. Restaurant Qendra is een aanrader. Als je daar op het terras zit, kun je de pantoffelparade zien. Dit zijn de oude mannetjes die heen en weer lopen elke dag. Dit heeft een sociale functie, ze controleren of iedereen er loopt. Als er iemand ontbreekt, dan gaan ze thuis kijken of er iets aan de hand is. Mooie traditie!

Accommodatietip: Hotel Braxton

Waar kun je echt authentiek Albanië zien peshkopi

streetlife albanie

man met kippen albanie authentiekpaard en wagen albanie

Lin

Lin ligt aan het meer van Ohrid en is een heel klein dorpje dat gebouwd is om een rots. Het is eigenlijk een lange hoofdstraat met allemaal smalle zijstraatjes die uitkomen op het meer. Hier zie je vaak bootjes liggen en op het meer zijn er vissers bezig. ’s Morgens vroeg is het leuk om rond te lopen. Je ziet mensen boodschappen doen, in het zonnetje zitten of werken. Soms liggen er zelfs oude mensen te slapen op de grond. Sommige bewoners hebben een sleutel van de orthodoxe kerk en laten je die graag zien. Hier is een uniek en rustiek dorpje en zeker weten echt authentiek Albanië.

Accommodatietip: House 1960

vrouw slaapt in lin

Lin bootje

visser lin

mensen zitten in lin

Theth

Het bergdorpje Theth wordt wel bezocht door toeristen vanwege de populaire wandelingen naar de waterval, Valbone of the blue eye, maar verder is het heel authentiek. Winkels zijn er bijna niet te vinden, restaurantjes zijn alleen hoogzomer geopend en er is eigenlijk geen echte straat. Het centrum bevindt zich bij de brug en daar kun je met de auto niet meer verder, tenzij je een 4wd hebt. Het is namelijk geen geasfalteerde weg. Struin wat rond door de straatjes, loop naar het bekende kerkje van Theth. Geef je ogen te kost en maak foto’s van het echt authentieke Albanië.

Accommodatietip: Thethi Paradise

Vallei Theth

Theth straat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valbone

In Valbone moet je er niet van opkijken als er paarden of koeien door de straten rennen. De eerste keer vond ik dat best schrikken, maar je raakt eraan gewend. Ook ezels komen voorbij. Dit dorpje ligt zo afgelegen dat er bijna niets te krijgen is. Behalve prachtig uitzicht. In de vroege ochtend of in het begin van de avond zie je de locale bevolking op straat. Ze lopen wat rond, praten met elkaar en kijken naar de toeristen. Maar sowieso ga je naar Valbone voor de waanzinnig mooie natuur en het zicht op de bergen. Ik vond het een geweldig stukje van Albanië. Zo mooi! 

Accommodatietip: Guesthouse Drinos Valbone

Valbone paarden op straat

Valbone huisjes

Vorig artikelHoe je kinderen kunt motiveren om te leren typen
Volgend artikelTwee verzekeringen die je nooit moet vergeten af te sluiten
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in