De thermal pools van Peshkopi

thermal pool peshkopi albanieToen ik de vorige keer in Albanië was, had ik de thermal pools van Benje bezocht. Deze liggen helemaal in het Zuiden, bij Permet. Een prachtige plek. Nu had ik gelezen dat er o meer plekken in Albanië van die hot pools zijn, waaronder in Peshkopi. Daar wilde ik naartoe. Helaas is het heel moeilijk om er informatie over te vinden online. Uiteindelijk konden we het toch vinden, met dank aan de mensen in het dorpje die ons hielpen. In deze blog vertel ik alles over de thermal pools van Peshkopi.

Lees ook: De wandeling naar Syri Kalter Theth

De thermal pools van Peshkopi

In Peshkopi vind je een groot aantal hotels die wellness aanbieden. Zij maken ook gebruik van het geneeskrachtige water, maar daar betaal je er voor. Veel mensen vinden dat prima, zij boeken juist een hotel voor het comfort. Dan krijg je dus meer een zwembad idee in plaats van een natural pool. Zelf houd ik van avontuur, dus toen ik hoorde dat er ook een natuurlijke hot pool was, wilde ik die uitproberen. We konden deze zelf niet vinden, maar met wat hulp van de lokale bevolking kwamen we op het juiste spoor. 

Met een albanese vrouw peshkopi

Hoe kom je bij de natural pool van Peshkopi?

Als je naar Peshkopi gaat moet je op de hoofdweg waarop je binnenkomst, de Rruga  Vehbi Dibra een afslag nemen die naar boven gaat: de Rruga e Llixhave. Deze rijd je uit tot je bij een soort parkeerterreintje komt vlakbij hotel Manga. Rijd het parkeerterreintje voorbij en ga naar links. Rijd door tot hotel Modena. Daar parkeer je de auto. Vanaf daar vervolg je lopend je weg naar boven, tot ongeveer bij Hotel Termal. Dit is hooguit 300 meter hoor. Neem een handdoek en badpak mee! Aan je rechterhand zie je nu het natuurlijke warmwaterbad opdoemen. 

hotel modena peshkopijuut warmwaterbron peshkopi

Hoe werkt het?

Het water van de hot pool is ongeveer 39 graden, lekker warm dus, maar niet te heet. Het water is ondiep, zodra je er in bent kun je gewoon op de bodem zitten. Hier liggen steentjes. Let op: vooraf doe je al je zilveren sierraden uit, want deze worden zwart door het zwavelhoudende water. Het water stinkt trouwens echt: je ruikt een echte zwavelgeur. Het blijft ook de hele dag in je huid zitten, ik rook het ‘s avonds toen ik onder de douchte ging nog steeds. Er zijn geen kleedhokjes, dus je moet je ter plekke omkleden. Ik had gelukkig een rokje aan, waardoor dat prima ging zonder dat de Albanese mannetjes iets zagen 🙂 Je kleding leg je gewoon aan de rand, evenals je handdoek en je slippers. Daarna stap je in het bad en blijf je hier een poosje inzitten. Ze zeggen dat je voor de heilzame werking een half uur per dag minimaal moet badderen. 

De thermal pools van Peshkopi juut

hot pool peshkopiOvernachten in (de buurt van) Peshkopi

Ik heb twee tips om te overnachten. De eerste accommodatie ligt dichtbij Peshkopi en is wat meer traditioneel, maar heel goed, het heet: Nëna Dashuri Agroturizëm. De andere ligt een half uur rijden verderop, daar sliepen wij zelf: hotel BRAXTON. Een hotel dat gerund wordt door twee Italianen die geen woord Engels spreken, maar er alles aan doen om het je naar de zin te maken. Dit hotel is wat minder traditioneel, heeft moderne kamers met uitzicht op het dal en een fantastische kok (ga ‘s avonds eten in het restaurant, echt heerlijk!)

Vergeet ook zeker niet om Peshkopi zelf in te gaan, dit is een heel authentiek dorpje waar je het echte Albanië kunt zien. Lekker eten kan bij restaurant Piceri Qendra aan de Bulevardi Elez Isufi, waar je ook de pantoffelparade kunt zien. Meer informatie over De thermal pools van Peshkopi en de rest van Albanië vind je in deze reisgids

Tip: Ook in Bosnië & Herzegovina vind je hotpools, namelijk de hotpsprings van Banja Luka

Hotel Braxton Bulqizë kamer

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #432
Volgend artikelLeuke accommodaties in Albanië
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in