Waar moet je op letten als je in Marrakech bent?

Wij zijn in september 2019 in Marrakech geweest en hebben een heleboel meegemaakt. Vooropgesteld dat Marokko een fantastisch land is, met prachtige natuur, lieve mensen en je er zeker naartoe moet gaan, zoals je ook kunt lezen in mijn blog over dagtrips vanuit Marrakech, wil ik je ook waarschuwen voor een aantal zaken, zodat jouw reis naar Marrakech vanaf het eerste moment prettig verloopt. Het is namelijk zo dat vooral in de oude stad van Marrakech iedereen probeert van het toerisme te profiteren. Dat doen ze door je op slinkse wijze continue geld afhandig te maken. Daarnaast zijn we aangehouden door de politie wegens verkeersovertredingen en hebben we bij zogenaamde hippe restaurants gegeten waar je veel te veel betaalt en het eten niet eens lekker is. Hieronder zal ik vertellen wat onze ervaringen zijn, zodat jij het hopelijk kunt voorkomen. Waar moet je op letten als je in Marrakech bent?

Waar moet je op letten als je in Marrakech bent?

Uiteraard is het leven totaal anders in een land als Marokko. Het is er warm, de meeste mensen zijn er moslim en ze gaan regelmatig naar de moskee. Daarnaast zijn de meeste vrouwen bedekt en zijn ze het dus niet gewend om westerse vrouwen in weinig kleding te zien rondlopen. Overigens is dat geen probleem, wij zijn er niet op aangesproken, maar ze zijn het gewoon niet gewend. Wees daar dus op bedacht. Verder is er veel armoede, waardoor ze altijd uit zijn op geld. Dat doen ze vooral door je te willen helpen, en dan vervolgens geld te vragen voor hun diensten. Als je dat weet, kun je vooraf een prijs afspreken en dat kan een hoop leed voorkomen. Of zeg gewoon nee, als je niet wil dat je schoenen gepoetst worden bijvoorbeeld! Hieronder vertel ik wat wij hebben meegemaakt. Doe er je voordeel mee.

Laat nooit je koffers dragen!

Al op de eerste avond werden we flink afgezet door een stel Marokkaanse mannen. Misschien waren we heel naïef, maar geloof me, wij zijn de agressieve manier waarop ze continue geld af proberen te troggelen niet gewend en ook in de reisgidsen heb ik het niet gelezen. We vonden een parkeerplek in de buurt van de Riad waar we zouden slapen. Binnen twee tellen stonden er twee mannen bij onze auto en moesten we €5 betalen om te parkeren. Oke, prima. Daarna vroegen ze waar we naartoe moesten en boden ze aan ons te helpen. Onze koffers gingen ongevraagd in een kar en ze zouden ons wel even brengen. Eenmaal daar, bedankten we ze voor de hulp en gaven we ze 50 dirham (dat is ongeveer €5). Ineens werd de sfeer heel grimmig: dat was veel te weinig en we moesten €50 betalen. Belachelijk bedrag natuurlijk, voor een paar meter koffers sjouwen, dus we weigerden. Maar de sfeer werd steeds grimmiger en er kwam nog iemand bij die beweerde dat hij van de riad was en het hier echt zo ging. Uiteindelijk betaalden we €35 en gingen snel naar binnen, waar we van de eigenaar hoorden dat we veel te veel betaald hadden en we gewoon hadden moeten aankloppen zonder te betalen. Tja, daar leer je weer van he. Waar moet je op letten als je in Marrakech bent? Laat niemand je koffers dragen 🙂

koffers marrakech

De weg vragen

Als je de weg niet kunt vinden, kost dat geld. Zo simpel is het. Zodra iemand je helpt om de juiste route te vinden, houden ze daarna hun hand op en moet je betalen. De politie helpt je niet, zij geven gewoon geen antwoord als je de weg vraagt. Onze tip: spreek vooraf een acceptabel bedrag af. Wij zijn bijvoorbeeld een keer met de auto verdwaald in de medina en kwamen er echt niet meer uit. We werden voortdurend achtervolgd door scootertjes en hebben er uiteindelijk eentje gevraagd voor ons uit te rijden naar de riad waar we heen moesten voor €5. Dus altijd vooraf afspraken maken!

marokko tower

Autorijden in de medina van Marrakech

Waar moet je op letten als je in Marrakech bent als je er gaat autorijden? Dit is simpelweg een gekkenhuis, wat je het beste probeert te vermijden. Overal rijden auto’s, scooters, er lopen mensen en ezels met karretjes. In de medina heb je smalle straatjes en vaak opeens eenrichtingsverkeer waardoor je niet de kant op kunt die je gepland had. Je verdwaalt gemakkelijk en kom er dan nog maar eens uit! Aan de andere kant: wij hebben het gewoon gedaan en zijn er ook weer heelhuids uitgekomen, dus waarom ook eigenlijk niet 🙂 Er zijn op een paar plekken parkeerterreinen, vaak bewaakt. Betaal niet meer dan €5 daarvoor. Soms moet je je sleutels afgeven, wij hebben dit vanwege onze huurauto niet gedaan. Het is niet altijd makkelijk om ze daarvan te overtuigen, maar de eigenaar van je riad kan je daar goed bij helpen.

straatbeeld marokkostraat marokko

Verkeersovertredingen

Wij zijn twee keer aangehouden door de politie. De eerste keer, omdat we te hard reden. We kregen de keuze: of direct 15€ betalen, of de bekeuring op laten sturen en dan €30 betalen. Wij hebben ter plekke betaald. Later hoorden we dat je dat eigenlijk niet hoeft te doen, omdat zo’n bekeuring nooit meer je huisadres bereikt, maar wij durfden dat niet aan. De tweede keer reden we over een ondoorbroken streep, maar uiteindelijk kwamen we er toen met een waarschuwing vanaf. Let dus goed op je snelheid en de verkeersregels en zorg dat je altijd je paspoort en rijbewijs bij je hebt.

Ongeschreven regels in de medina

In de medina is het heerlijk om in de winkeltjes rond te struinen. Je kunt er vanalles kopen: kruiden, rugzakken, make up, servies, snuisterijen. Vaak ook voor mooie prijzen. Afdingen is heel normaal. Ik kocht bijvoorbeeld voor Yuren een nep-Ajax shirt en broekje, voor €16, voor de meisjes kocht ik hele leuke portemonneetjes voor €1 en voor mezelf een tajine voor €2,50. Let wel op, ze proberen je constant iets aan te smeren. Neem geen thee aan die zogenaamd om te proeven voor je neus gezet wordt, want je moet het betalen als je het niet koopt, voor een idioot hoge prijs. Laat je ook niet verleiden tot het meenemen naar een geheime bezienswaardigheid, want ook daar moet je voor betalen. Wat wij vaak deden was vooraf zeggen dat we echt niks gingen betalen, en als ze dan toch meeliepen vroegen ze er ook niet meer om. Maar het beste is om ze gewoon af te wimpelen en zelf op pad te gaan. Zeker in Marrakech. Buiten Marrakech zijn de mensen vaak wel vriendelijk zonder dat ze er iets voor hoeven te hebben.

djem el fnaa plein

Veiligheid in Marrakech

Hebben we ons dan onveilig gevoeld in Marrakech en raad ik het af om met twee vrouwen te gaan? Volmondig nee! Wij vonden Marrakech en Marokko een prachtig land en we hebben ons geen moment echt onveilig gevoeld. Wel werden we gek van het steeds weer proberen je geld afhandig te maken door je zogenaamd uit vriendelijkheid te willen helpen en dan heel brutaal je hand op te houden of een bedrag te noemen. Wij zeiden op een bepaald moment tegen iedereen die ons aansprak: dat kost 20 dirham, als je met ons wil praten. Dan dropen ze meestal snel af. Ze weten namelijk zelf heel goed wat ze doen. Wat betreft kleding hebben wij gewoon in onze jurkjes gelopen, maar uiteraard niet al te kort. We zijn hier verder niet mee lastig gevallen ofzo. Het antwoord op de vraag “Waar moet je op letten als je in Marrakech bent?” Deze dingen! Marokko kun je dus prima heen, zeker als je gewaarschuwd bent voor bovenstaande situaties en dus weet waar je op moet letten als je in Marrakech bent. Wil je meer weten over het reisadvies naar Marokko, kijk dan hier.

juut djem el fnaa

Vorig artikelWat kun je doen op de trampoline?
Volgend artikelDagtrips vanuit Marrakech
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in