Waarom een autoverzekering zo belangrijk is

Mazda elektrische auto MX-30Je auto verzekeren is ontzettend belangrijk, zo heb ik in mijn leven al meerdere keren gemerkt. Natuurlijk wil je geen ongelukken veroorzaken, dat wil niemand. Evenals dat je niet wenst dat je auto vernield wordt of je te maken krijgt met inbraak. Helaas is het wel de realiteit. Het aantal mensen dat op 70 jarige leeftijd nooit gebruik heeft hoeven maken van de autoverzekering is echt heel klein. Waarom een autoverzekering zo belangrijk is ga ik in deze blog uitleggen. 
 

Een autoverzekering is verplicht

Gelukkig is het afsluiten van een autoverzekering als autobezitter verplicht in Nederland. Welke verzekering, dat mag je zelf bepalen. Het zal afhangen van de leeftijd van de auto of je voor een all-risk verzekering gaat of alleen voor de minimaal wettelijk verplichte WA verzekering kiest. Hoe je die keuze maakt, is heel persoonlijk en hangt van allerlei zaken af die ik hieronder verder zal bespreken. Zelf ben ik lang all-risk verzekerd geweest, maar heb ik een paar jaar geleden toch gekozen voor alleen WA. Onze auto is inmiddels niet meer zoveel waard, waardoor de kosten van een all-risk verzekering niet meer opwegen tegen de waarde van de auto.  

Wanneer kies je voor een all-risk verzekering?

Zoals ik al aangaf is de keuze voor all-risk of WA persoonlijk. Bij een nieuwe auto kies je eigenlijk altijd voor all-risk, omdat je de auto dan vergoed krijgt als hij total loss wordt verklaard. Stel je koopt een auto van €30.000 en na een jaar krijg je een botsing waarbij hij zo beschadigd is, dat het wel €10.000 kost om hem op te lappen, dan is een all-risk verzekering een goede investering geweest. Zelfs als je het eigen schuld is. Is je auto 10 jaar oud en de dagwaarde nog maar €1000, dan zijn de extra kosten voor je verzekering zo hoog ten opzichte van het verzekerde bedrag, dat het onverstandig is om een all-risk verzekering te nemen. Is je auto nog €7000 waard, dan is het goed om te bedenken of je bij een ernstig ongeval je die €7000 ook zelf zou kunnen betalen om je auto te laten maken of een nieuwe te kunnen kopen. Vandaar de persoonlijke afweging. 

Waarom een autoverzekering zo belangrijk is

Zoals je hebt kunnen lezen is het dus enorm belangrijk dat je auto verzekerd is. Gelukkig is dat in Nederland ook bij wet geregeld. Zo weet je dat als je zelf een ongeluk veroorzaakt, of juist slachtoffer bent, er altijd een verzekering is die de meeste schade dekt, zonder dat je daar persoonlijk aan failliet gaat. Dat is wel zo’n veilig idee. Ik heb namelijk een keer meegemaakt dat ik als slachtoffer betrokken raakte bij een ongeluk en die persoon dus niet verzekerd was (ondanks dat dit dus verplicht is). Wel waren er een heleboel kosten en dat werd via het waarborgfonds motorverkeer uiteindelijk toch verhaald op de onverzekerde eigenaar. Ik kan je vertellen: als je alle kosten van een slachtoffer moet betalen, dan ben je nog jaren aan het aflossen. Niet doen dus. Kies een goede verzekering!

ijsland view auto
Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #356
Volgend artikelEen maatje meer is ook hip
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in