Waarom whisky zo’n populaire verwennerij is geworden

Waarom whisky zo'n populaire verwennerij is gewordenWhisky is voor veel mensen allang niet meer alleen een lekker drankje. Whisky is een hobby geworden. De sterke drank met Schotse roots verovert de harten van veel liefhebbers en hobbyisten, ook in Nederland. Maar wat verklaart de populariteit van deze drank en sinds wanneer is whisky uitgevonden?

Whisky is niet uitgevonden in Schotland

De drank whisky is een destillaat dat bestaat uit graan, gist en water. Whisky wordt gedestilleerd in vaten en rijpt, waardoor er aroma’s vrijkomen. Deze geur en smaak zijn kenmerkend voor whisky en komen bijvoorbeeld niet voor in een drank als wodka. Whisky is bovendien bruin omdat het hout van de vaten de kleur van de alcohol kleurt.

Hoewel je bij whisky al snel aan Schotland denkt, zijn het in principe niet de Schotten die de drank uitgevonden hebben. Whisky is, net als veel andere dranken, al in de oudheid bedacht. De Arabieren gebruikten destillatie voor de geur. Deze techniek kwam al snel ook in Europa terecht.

De reden dat we bij whisky aan Schotland denken komt, doordat het land vanaf de vijftiende eeuw volop whisky gaat produceren. Boeren brouwen overal in het land deze drank, en al snel rijst de ster van whisky in het hoogland van het tegenwoordige Groot-Brittannië. Whisky verspreidt zich ook snel naar Engeland en Ierland en komt daardoor vanaf de negentiende eeuw in de Verenigde Staten terecht, omdat veel Ieren emigreren naar dat land.

On the rocks, neat of in de cocktail?

Whisky verovert vanaf dat moment de wereld. In de Verenigde Staten wordt vanaf de negentiende eeuw in de staat Tennessee Jack Daniels whiskey geproduceerd; deze whisky wordt al snel een fenomeen om zowel puur te drinken voor beginners als een ideale whiskey om andere dranken mee te maken.

Puur whisky drinken wordt ook wel whisky neat genoemd. Met ijsklontjes is de whisky ‘on the rocks’. Sommige drinkers vinden whisky wel lekker, maar verkiezen de sterke smaak liever in de mix, bijvoorbeeld als whisky sour met onder andere bourbon, siroop en citroensap, of in de bekende whisky-cola.

Bekende merken en dure flessen

Er zijn malts, blends en single malt whisky’s. Een single malt whisky is de crème de la crème onder de whisky’s en mag alleen afkomstig zijn van één bepaalde maker, ook wel distilleerderij genoemd. Dit zijn dure flessen die whiskyliefhebbers graag verzamelen. Een Schotse single malt uit 1926 ging afgelopen jaar voor 2,4 miljoen euro onder de hamer op een whiskyveiling. Toch houden de meeste hobbyisten het liever bij betaalbaardere flessen.

Vorig artikelWat is voor dit jaar de beste zorgverzekering?
Volgend artikelSnickerdoodle cookies recept
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in