Wandelen naar de Grunas waterval in Theth

Juut springen waterval grunasWandelen naar de Grunas waterval in Theth. Hoe lang doe je daar over? Hoeveel kilometer is het? Wat kun je verwachten qua moeilijkheid van de wandeling? Kun je naar de Grunas Waterval in Theth wandelen met jonge kinderen? Dat waren ook vragen die ik had voor ik er aan begon en aangezien ik niet precies de antwoorden kon vinden besloot ik na het maken van deze hike in Theth meteen op te schrijven hoe het was, zodat lezers die ook met deze vragen zitten de antwoorden wèl kunnen vinden. 

Lees ook: Route door Albanië in 4 dagen

Wandelen naar de Grunas waterval in Theth

Theth is een bergdorpje in het Noorden van Albanië. Je komt er met een tour of een twee uur durende autorit vanuit Shkrodër. Sinds 2022 is de weg goed begaanbaar en geasfalteerd, hiervoor kon je Theth alleen bezoeken met een 4wd. De route is overigens prachtig, wij hebben er langer over gedaan dan 2 uur, omdat ik zowat elke bocht wilde stoppen om foto’s te maken. Wij maakten de rit eind april 2023 en toen lag er zelfs nog sneeuw! Dat maakte de uitzichten misschien nog wel mooier dan in de zomer, die besneeuwde bergtoppen zijn zo mooi. Eenmaal in Theth maakten wij dus de wandeling naar de Grunas waterval en ik ga je daar alles over vertellen. 

Uitzicht Wandelen naar de Grunas waterval in Theth

Waar slaap je in Theth?

Het beste boek je minstens 1 overnachting, zo heb je ook echt de tijd om het klein dorpje goed te ervaren en wat wandelingen te maken. Er zijn allerlei accommodaties te boeken, maar eind april waren veel accommodaties nog dicht. Het seizoen start pas in mei, omdat de hike van Theth naar Valbone pas in mei open gaat (afhankelijk van hoeveel sneeuw er ligt). Wij boekte bij de accommodatie Thethi Paradise. Een vrij basic kamer, maar prima. Een fijn bed, eigen douche en toilet en een prachtig uitzicht over het dal en op de bergen. Alleen daarom vonden wij het al top. Een (Albanees) ontbijt is inbegrepen. Ook ‘s avonds kun je hier eten, verwacht geen culinaire hoogstandjes, maar de frietjes, gegrilde groenten en de pasta zijn prima. Ook de koffie is lekker. 

Accommodatie Thethi Paradise Uitzicht

 

kamer thethi paradise

Hoe is het pad naar de Grunas waterval in Theth?

Vanaf onze accommodatie zijn we eerst met de auto naar de brug in Theth gereden. De brug over naar rechts zijn er parkeerplekken, daar hebben wij de auto neergezet. Vanaf dat punt was het nog 3 km lopen tot de waterval. Hier deden we precies een uur over, mede doordat we tussendoor veel foto’s maakten en het ook wat minder snel ging op sommige stukken vanwege de steile weg of wat klim- en klauterwerk. Het eerste stuk is vrij vlak, het is een niet geasfalteerde weg, maar nog wel vrij vlak. Na ongeveer 20 minuten begint het wat heuvelachtiger te worden. Dit is nog prima te doen. Ongeveer halverwege is het eerste pittige obstakel. Je kunt hier via een krakkemikkige brug met gaten de rivier oversteken en dan vrij steil omhoog klimmen. Wij vonden de brug er eng uitzien en durfden er niet overheen. Dus staken we de rivier over bij een kleine waterval. Dit was best pittig, want de stroming was sterk en het water zo diep dat je schoenen vol water liepen. Soppend in onze schoenen vervolgden wij dus onze weg. 

rivier oversteken grunasenge brug richting grunas waterval

 

natte voeten thethGeitjes onderweg naar de Grunas waterval

steil omhoog grunas watervalkids lopen naar waterval theth

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De laatste kilometer

Na dit punt wordt de weg wat pittiger. Losliggende stenen en soms wat smalle paadjes waar je echt moet klimmen en klauteren. Je moet hier je aandacht er wel bij houden en voor echt jonge kinderen is dit niet geschikt. Ik zou zeggen dat het vanaf een jaar of 7 wel te doen is. Trek in elk geval goede wandelschoenen aan! Deze wandeling kun je echt niet op je slippertjes of gewone schoenen doen. Je hebt echt grip nodig. Ook een fijne wandelrugzak is handig om bijvoorbeeld je camera, een powerbank en een flesje water in mee te nemen. Ik heb er zelf eentje van Deuter die heel fijn is, de Future van 25L. Je komt ook nog langs een soort boerderijtje. Daar werd flink geblaft door honden, gelukkig zaten ze vast. Onderweg kom je ook nog een cafeetje tegen, maar dit is gesloten buiten het seizoen. Wij kwamen op een punt, zo’n 200 meter voor de waterval, dat we twijfelden om verder te gaan, omdat het wel heel erg klimmen werd. Toch hebben we doorgezet en uiteindelijk was het best te doen. 

Juut maakt foto deuter rugtas

pad laatste 200 meter klimmen waterval Grunasklimmen en klauteren pad naar grunas waterval

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Grunas Waterval: zo mooi!

De beloning was het zeker waard! Het is best een grote waterval en je kunt vrij dichtbij komen. In de zomer met je voeten in het water, dat was nu een beetje koud. Wel hebben we veel foto’s gemaakt. Er is trouwens onderweg weinig verbinding met je telefoon, maar bij de waterval is ineens een wifi-punt. Overigens werkte dat niet toen wij er waren, dus we hadden er alsnog niks aan. Na ongeveer een kwartier begonnen we aan de terugweg. Deze duurde net zo lang als de heenweg: ook 59 minuten en was 3,10 km. Onze jongste van 8 begon de laatste meters behoorlijk te mopperen, ze was heel moe. 

onderweg deuter rugzak theth

onderweg theth

theth

 

Onze ervaring met de wandeling naar de Grunas waterval in Theth

Uiteindelijk vonden wij de wandeling naar de Grunas waterval een echt avontuur. Het was ook prima te doen, 6 km in 2 uur tijd is net leuk. De dag erna hebben we de wandeling naar Syri Kalter Theth (het blauwe oog) gedaan. Je kunt na de waterval ook doorlopen naar dit punt, maar dan ben je in totaal 6 uur onderweg. Dat vonden we voor de kinderen te heftig, dus hebben wij het opgesplitst en in 2 dagen gedaan. 

uitzicht theth waterval

pad naar de grunas waterval

boerderij grunas

Vorig artikelDe landschapskubussen van Herne
Volgend artikelEen goede wandelrugzak
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in