Zelf een visum voor Rusland aanvragen

rusland europaparkEr staat een reisje naar Rusland gepland. Moskou en de gouden driehoek. De tickets waren zo geboekt, de huurauto ook. So far, so good. Toen ontdekten we dat er ook een visum voor nodig was. Leek ons ook niet direct een probleem, tot we gingen uitzoeken wat je daar allemaal voor moest doen. De moed zonk me in de schoenen. Zelf een visum voor Rusland aanvragen, het bleek een enorm werk. Toch is het gelukt. In deze blog ga ik precies vertellen wat je moet doen om zelf een visum voor Rusland aan te vragen. Je kunt het ook uitbesteden, maar dat is veel duurder. Wat voor jou het meest gunstige is, weet je na het lezen van dit artikel.

Lees ook: Voorbereidingen op je trip naar Australië

Zelf een visum voor Rusland aanvragen

Een visum voor Rusland aanvragen gaat niet zomaar. Daar moet je wel wat voor doen 🙂 In het begin lijkt het echt een hele toestand. Althans, dat vonden wij. Via google zag ik dat je hebt met de ANWB kon regelen. Al snel bleek, dat dat behoorlijk kostbaar was. Je betaalt namelijk de ANWB bemiddelingskosten, je paspoort moet verzekerd worden opgestuurd en natuurlijk de visumkosten. Bij elkaar kwamen we uit op zo’n €250. Duurder dan de tickets! Er zijn ook andere aanbieders waar je het kunt uitbesteden, maar ook zij vragen daar best wel wat geld voor.

Afweging: uitbesteden of zelf regelen?

Het is natuurlijk een afweging. Ga je het toch uitbesteden, of besluit je zelf een visum voor Rusland aan te vragen. Als je in Groningen of Zeeland woont, moet je de reiskosten en tijd natuurlijk bij de kosten voor het visum optellen. Het kan zijn, dat je dan toch dicht in de buurt van die €250 komt en uitbesteden voor jou een stuk handiger is. Woon je net als ik in de buurt van Den Haag, waar de Russische Ambassade zit, dan is het waarschijnlijk goedkoper om het zelf te regelen.

Wat heb je nodig voor een Russisch Visum?

Om een visum voor Rusland aan te vragen heb je verschillende dingen nodig. Hieronder zal ik de stappen zetten die je moet volgen, zodat je dit precies kunt doen.

  • Bel je ziektekosten verzekering en vraag om een bewijs van verzekering voor een Russisch visum. Zij weten dan wat ze moeten aanleveren. Dit bewijs moet je per post ontvangen, het moet namelijk origineel zijn. Een kopie of een uitgeprinte versie via de mail wordt niet geaccepteerd. Het schijnt ook je reisverzekering te mogen zijn als je daar ook voor medische kosten verzekerd bent, maar ik heb mijn gewone ziektekostenverzekering gekozen.
  • Ga naar de website visa.kdmid.ru en vul in Nederland en als taal Engels. Accepteer de voorwaarden door het vinkje aan te kruisen en open een nieuw formulier. Je krijgt een wachtwoord, zodat je op een later moment ook nog kunt inloggen. Zorg dat het nummer van je verzekering dat je hier invult correspondeert met het nummer van het formulier dat je van je verzekering ontvangt. Vul dit formulier helemaal naar waarheid in en print het dan uit.
  • Laat pasfoto’s maken. Hier zijn ook regels aan verbonden. Ze mogen niet ouder zijn dan 3 maanden (neem het bonnetje mee waar de datum op staat van maken), ze moeten een witte achtergrond hebben en je moet contrasterende kleding aan hebben. Trek dus iets zwarts of donkerblauws aan, dan zit je altijd goed. Je mag niet lachen op de foto, het moet een kleurenfoto zijn je moet van vooraf gefotografeerd zijn. Een hoofddoek of hoofddeksel mag niet. De meeste fotografen weten precies wat nodig is voor een Russische visum, maar je kunt het nalezen op deze website.
  • Je moet vooraf al vastleggen waar je gaat slapen. Wij hadden heel impulsief via Booking.com onze overnachtingen geboekt, maar dat is best tricky, want je hebt een uitnodigingsbrief nodig van het hotel. Niet alle hotels mogen zo’n brief verstrekken, dus kies in ieder geval één hotel waar dat wel mag. Wij boekten via Booking.com en vonden toen Custos Hotel Lubyansky, die dat mag regelen. Dit hotel zit bijna op het Rode Plein en heeft parkeerplekken beschikbaar, ideaal dus. De uitnodigingsbrief voor je visa kun je online aanvragen via hun website en kost €13,50 (afhankelijk van de koers) Je moet dan aangeven waar je overnacht, betalen met je creditcard en dan kun je de brief downloaden en uitprinten.
  • Ga met al deze spullen plus je paspoort (die nog minimaal een half jaar geldig moet zijn voor je vertrekt) naar de Russia Visa Centre op de Parkstraat 99, tweede verdieping. Online kun je hier een afspraak maken, dan hoef je niet zo lang te wachten. Als alle spullen in orde zijn, betaal je €65 en kun je ongeveer een week later je paspoort met visum ophalen. Je kunt je paspoort ook naar je huis laten sturen, maar daar betaal je weer extra voor. Dat hebben wij dus niet gedaan.

Toeristenvisum op zak

Als je deze stappen volgt, kun je dus prima zelf een visum voor Rusland aanvragen. Een toeristenvisum is trouwens 3 maanden geldig, let er dus op dat je niet te vroeg gaat. Wij gingen half maart voor onze reis in mei. Ga ook niet te laat, want dan kom je misschien in de knel met je reis als het onverhoopt iets langer zou duren dan een week. Of als je ontdekt dat je paspoort niet meer lang genoeg geldig is en die moet je ook vernieuwen. Klinkt ingewikkeld, maar is dus eigenlijk prima te doen. Bij ons is het zo in ieder geval gelukt!

Zelf een visum voor Rusland aanvragen Moskou

Vorig artikelTelefoonhoesje met ruimte voor pasjes
Volgend artikelPaaskoekjes bakken
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in