Zoutdeeg kerst figuurtjes

zoutdeeg kerst figuurtjesZoutdeeg kerst figuurtjes zijn leuk om te maken met de kinderen in de kersttijd. Sowieso is zoutdeeg leuk om mee te knutselen. Ik schreef al eerder een blog met het zoutdeeg recept en een heleboel tips rondom het werken met zoutdeeg. Als je dus niet weet hoe je zoutdeeg maakt, of je wil weten hoe lang het in de oven moet, raad ik je aan even door te klikken. In deze blog laat ik zien hoe je zoutdeeg kerstfiguurtjes maakt, zodat de kinderen zich heerlijk kunnen uitleven met knutselen rondom het thema kerst.

Lees ook: kerstfiguurtjes voor in de boom van zoutdeeg

Zoutdeeg kerst figuurtjes

Zoutdeeg kerst figuurtjes kun je met of zonder kaarsje maken. Wij hebben gekozen voor kerstfiguurtjes met theelichtje, omdat het zo’n grappig effect geeft. Het theelichtje is namelijk bij sommige kerst figuurtjes de neus, wat het extra leuk maakt. We kozen voor Rudolph the Rednosed reindeer en voor de kerstman met een grote rode neus. Lenthe maakte ook nog een kerstlichtje in de vorm van een ster van zoutdeeg.

zoutdeeg lichtjes kerstmis

Hoe maak je een rendier van zoutdeeg?

Het eerste zoutdeeg kerst figuurtje dat we maakten was Rudolph the Rednosed Reindeer. Pak daarvoor een flinke bol zoutdeeg en maak dat plat. Zorg dat het niet te dun is, want dan breekt het snel na het bakken. Maak een mooi rondje, waarbij de bovenkant iets smaller is dan de onderkant. Maak aan de bovenkant twee oortjes en een gewei (zie voorbeeld). Maak twee putjes bij de ogen en zet een theelichtje in het deeg als neus (even aandrukken). Je kunt, als er ruimte is, ook een mond maken onder de neus. Haal daarna het theelichtje er weer uit, want dit kun je niet meebakken.

zoutdeeg kerst rendier

Zo maak je een kerstman van zoutdeeg

De kerstman is het tweede zoutdeeg kerst figuurtje dat we maakten. Ook hiervoor heb je weer een bol zoutdeeg nodig dat je plat maakt. Maak het gezicht, met ogen en de neus met het theelicht op dezelfde manier als het rendier. Maak ook weer twee putjes voor de ogen, een inkeping voor de mond en vergeet de muts met pompoen niet. Eventueel kun je met een satéprikker nog wat streepjes maken bij de baard, alsof het haartjes zijn. Haal het theelichtje weg als je de kerstman gaat bakken. Als je zoutdeeg kerstman gebakken is, kun je ‘m gaan verven. Zet daarna het theelichtje terug op de plek van de neus. Je kunt het theelichtje ook licht rood verven, maar je kunt ook kant en klare rode theelichtjes kopen. Klaar is je kerstman!

zoutdeeg kerstman

Andere zoutdeeg kerst knutselwerkjes

Natuurlijk kun je nog veel meer zoutdeeg kerst figuren maken. Zo maakte Lenthe een kerstbal met een lichtje, en Yuren een kerstboom met een theelichtje als kerstbal. Een vriendinnetje van Lenthe maakte een kerstster met een theelichtje er in die ze geel verfde. Het kaarsje is dan geen neus, maar het is nog steeds heel leuk. Eventueel kun je na het verven ook nog vernissen en daar dan wat glitter doorheen gooien voor een extra feestelijk effect.

Tip: handige verf voor zoutdeeg
Tip: boek kerst met brooddeeg

Zoutdeeg is zo gemaakt!

Zoutdeeg is super makkelijk te maken met wat bloem, water, zout en olie. Daarom is het een ideale tip voor de kerstvakantie om deze zoutdeeg kerst knutselwerkjes te maken. Je hebt waarschijnlijk alles wel in huis en in een handomdraai gemaakt. Het kost je hooguit 10 minuten. Kinderen vinden werken met zoutdeeg ook altijd leuk.

zoutdeeg recept aan tafel maken

Vorig artikelLeuke campings in Frankrijk
Volgend artikelPannenkoeken recept; creatief met zoet of hartig
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in