19 geheime tips voor moeders

Fee baby's onlyIk had me toch echt goed voorbereid op het moederschap. Een kast vol opvoedboeken en babyboeken. Ik verslond ze toen ik zwanger was van de eerste. Was ik echt goed voorbereid? Ik geloof het niet.

Tuurlijk, ik had alles aangeschaft wat was aangeraden. Ik wist dat baby’s ‘s nachts wakker konden worden, om de drie uur wilden drinken en geheel afhankelijk van me zouden zijn. Maar wist ik ook hoe ik me zou voelen na 3 maanden amper slapen? Hoe dwars peuters kunnen zijn, juist als het niet uitkomt? Hoe moeilijk het soms is om nee tegen je EIGEN kind te zeggen? Dat kinderen de hele dag je aandacht vragen? Nee. Ik wist niet hoe dat echt zou zijn. Jij?

Ik heb in elk geval 19 tips die je niet in de opvoedboeken vindt. Doe er je voordeel mee…

 1. Je màg echt af en toe huilen. Als je moe bent, het niet meer weet, het even niet meer ziet zitten, je er doorheen zit of wat dan ook. Huilen lucht op.
 2. Je bent niet ongeschikt als moeder als je ze soms bij je ouders brengt om bij te tanken.
 3. duur speelgoed kopen is absoluut niet nodig. Jouw kinderen spelen het liefst met jòuw spullen. Je make-up, de inhoud van je keukenla, je kleding, enz.
 4. je bent geen slechte moeder als het je niet lukt om van iedere minuut dat ze klein zijn te genieten. Geloof me. Dat doet geen enkele moeder.
 5. je bezorgt je kind heus geen trauma als je een keer nee zegt. Sterker nog: het is juist belangrijk voor kinderen om grenzen aan te geven.
 6. je kind even op zijn kamer sturen zetten veroorzaakt geen verlatingsangst. Ook al huilt ie nog zo hard. Kinderen kunnen nu eenmaal heel hard huilen en ze doen dat vooral om te kijken welk effect dat heeft.
 7. je hoeft niet perfect te zijn waar je kinderen bij zijn. Dus maak je niet druk als er een keer iets mis gaat. Kinderen mogen best weten dat volwassenen ook wel eens foutjes maken.
 8. het is geen probleem als je af en toe even een time out neemt. Sluit jezelf op in de wc met je iPhone en geniet een paar minuten van de rust. Vergeet dan niet om de deur op slot te doen.
 9. alle boeken zeggen dat je je rust moet nemen als je baby slaapt. Maar dat huishouden gebeurt niet vanzelf. Mijn tip: doe dat eerst en ga dan pas slapen als het nog lukt. Anders wordt het een regelrechte zooi en dan kun je daar ‘s nachts weer niet van slapen
 10. wees gewaarschuwd: je peuter kan de meest schattige gezichten trekken en de meest grappige dingen zeggen, terwijl je heel kwaad bent. Zorg dat je ten alle tijde snel achter een muurtje kunt wegduiken om je lachen te verbergen, anders kom je niet meer geloofwaardig over.
 11. als je kind lief en rustig zit te spelen, bedenk dan niet dat je wel even kunt bellen. Ze hebben je dan altijd net nodig!
 12. je mag ècht af en toe een avondje samen met je man weg, daar krijgt je kind niks van. Geniet daar ook van!
 13. wees voorbereid dat je kind vanaf de kleuterleeftijd truien wil met spiderman, hello kitty en figuren uit Disneyfilms. Ja, òòk jouw kind. Ga voor 1 zo’n trui per seizoen of nog beter, koop er een pyjama van die hij of zij elke dag aan mag. In bed welteverstaan.
 14. je kleren zijn vaak al vies voor je je ontbijt op hebt, dus zorg voor voldoende kleding in je kast om je af en toe te verkleden
 15. je zult gesprekken met je man voeren over de kleur en samenstelling van poep. Echt. Bereid je daar vast op voor.
 16. je kunt je huis nog zo kidsproof maken, jouw kleintje vindt op zeker iets niet-kidsproofs waar je nog niet aan gedacht had.
 17. meer dan 6 uur slaap aan een stuk zul je de komende 5 jaar niet hebben. Maak je daar niet druk over, it’s just a way of life en je gaat het echt volhouden. Ook al voel je je af en toe net een vaatdoek. En het gaat over. Ooit.
 18. werk voelt niet meer als werk, maar als een mini-vakantie. Je hebt even geen kinderen om je heen.
 19. verwacht niet dat je het eerste levensjaar van je baby ‘s avonds nog wat kunt werken. Baby’s zijn ‘s avonds altijd wakker. En tegen de tijd dat ze eindelijk slapen, ben jij zo moe dat je nog maar 1 ding wilt: naar bed!

Welke tip herken jij het meest?

baby-opvoedboeken

Vorig artikelThe best of Pinterest: herfst 2015
Volgend artikel14 leuke jurkjes voor de herfst van 2015
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

 1. Leuk artikel! ik ben het alleen niet met alle punten eens.
  Onze zoon is nu 7,5 maand en we hebben het geluk dat we bijna iedere dag wel minstens 7,5 uur kunnen slapen… ons mannetje is een doorslapertje en dat zal vast niet de enige zijn 😉

  En ‘s avonds werken… we doen haast niet anders! We hebben een eigen bedrijf en juist overdag als ons mannetje in de buurt is komt er niks van, waardoor het werk snel naar de avond verschuift. De werkdag begint hier dan ook vaak pas écht om 8 uur ‘s avonds, als ons prinsje op bed ligt en het huis weer fris en schoon is!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in