3 x vuurwerk kunstwerken maken met kinderen

Zo’n oudejaarsdag duurt voor kinderen vaak lang. Ze weten dat er allerlei festiviteiten zijn of dat er visite komt, maar de dag duurt lang… Buiten horen ze knallen van vuurwerk. Dat mag officieel pas na 18.00 uur, maar daar merken wij weinig van. Hoe houd je de kinderen dan bezig? Hoe houd je het thuis gezellig en zorg je dat ze uit verveling niet elkaar gaan lopen uitdagen? Dan maak je vuurwerk kunstwerken met de kinderen! Dat vinden ze geweldig om te doen. In plaats van vuurwerk afsteken, vuurwerk knutselen dus.

Vuurwerk kunstwerken maken met kinderen

Hoe kun je eigenlijk vuurwerk kunstwerken maken met de kinderen? Dat is redelijk eenvoudig, ik heb het al regelmatig met oudjaar gedaan. Op drie verschillende manieren maakten wij dan een mooi kunstwerk van papier, stift, waterverf, acrylverf, vetkrijt, zout en patéprikkers. Misschien vind je het leuk om het ook met jouw kinderen te maken? Ik zet voor je op een rij hoe je vuurwerk knutselen kunt doen.

Uiteengespat vuurwerk met viltstift op wit papier

De eerste manier van vuurwerk knutselen gaat als volgt. Je hebt een wit vel papier en stiften nodig. Het kan trouwens ook met kleurpotlood, maar stift is mooier. Begin met een gekleurde stip op een wit vel papier. Maak daarna rondjes met streepjes rondom deze stip, steeds in een andere kleur. Zie ook de afbeelding hier onder voor inspiratie. Het is een geduldig en precies werkje, wat meteen de concentratie van kinderen bevordert. Na verloop van tijd krijgen ze er steeds meer plezier in, want met elke cirkel wordt de tekening mooier. Ze worden er helemaal zen van en ze zijn er ook echt een tijdje mee bezig. Het wordt natuurlijk extra leuk als je voor elk kind een wissellijst hebt (bijvoorbeeld een Articulate Gallery) om ze in te doen. Zo ziet het er helemaal prachtig uit!

vuurwerk kunstwerken maken met kinderen

Gekleurd vuurwerk van zout en waterverf op zwart papier

De volgende opdracht van het vuurwerk knutselen. Voor deze verftekening heb je een vel zwart papier nodig, maar het kan ook op donkerblauw of eventueel zelfs wit papier. Laat je kind met lijm de vorm van het vuurwerk op het papier maken. Bestrooi direct daarna met wit zout. Als de lijm een beetje droog wordt, kun je het zout eraf gieten in de prullenbak. Vervolgens pak je waterverf en laat je kinderen het zout met verschillende kleuren verven. Vertel erbij dat zwart niet zichtbaar is en dus niet gebruikt moet worden. Voor een extra mooi resultaat kunnen ze er op het laatst nog wat glitters doorheen strooien. Het resultaat zie je hier onder. Kinderen vinden dit erg leuk om te doen!

Voor jonge kinderen is dit nog te moeilijk, zij kunnen op zwart papier ook gewoon met pastelkrijt kleuren (krassen) en zullen dat al helemaal te gek vinden om te doen. Dan is het ook net vuurwerk! Desnoods doe je er na afloop zelf nog wat glitters overheen.

vuurwerk kunstwerken maken met kinderen zout waterverf

Vuurwerk tevoorschijn toveren in de zwarte lucht

Tot slot deze opdracht van vuurwerk knutselen. Dit kennen de meeste mensen nog wel van vroeger. Je kleurt een wit vel helemaal vol met allemaal vakjes gekleurd met vetkrijt. Gebruik alleen lichte kleuren. Daarna verf je met plakkaat of acrylverf het hele vel zwart. Je mag de kleurtjes niet meer zien. Laat het drogen. Eventueel kun je dit al een dag van te voren doen. Als de zwarte verf droog is, kras je met een satéprikker de kleurtjes tevoorschijn in de vorm van vuurwerk. Kinderen vinden dit altijd magisch!

vuurwerk kunstwerken maken met kinderen verven

Zoek je nog meer to do tips voor oudejaarsdag? Ik schreef er in deze blog hier ook al een aantal.

Vorig artikelJaaroverzicht 2015
Volgend artikelHappy Newyear 2016!
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in