Letterplezier met de letterspelmat

letterspeelmat in gebruikDe kindjes mochten dit weekend een tof nieuw “twister-achtig” spel uitproberen! De letterspelmat is een actief spel waarbij kinderen vanaf 3 jaar spelenderwijs vertrouwd raken met letters en klanken. Kinderen vanaf ruim 5 kunnen bovendien de letters oefenen en leren.

Hoe werkt het?

De mat is lekker groot. Je legt ‘m op de grond en zet de kinderen er voor. Op de rand staan allerlei klankzuivere woordjes, bestaande uit 3 of 3 letters. Bijvoorbeeld maan en neus en uil. De kinderen kunnen deze woordjes verklanken en de oudere kinderen kunnen de letters erbij zoeken. Dan moeten ze met hun handen en voeten het woordje maken. Bijvoorbeeld je rechtervoet op de m, je linkervoet op de aa en je rechterhand op de n. Grappig is het natuurlijk al je per ongeluk omvalt.

Ervaring

Het spelbord nodigde hier meteen uit. De kindjes waren reuze enthousiast. Ik legde het uit en ze gingen aan de slag. In de gebruiksaanwijzing staat dat het voor kinderen vanaf 3 is. Nu is Lenthe natuurlijk ruim 3, maar voor haar was het herkennen van de letters echt nog te moeilijk. Ik kan me wel voorstellen dat ze er spelenderwijs wat van meekrijgt. Denk alleen niet dat je met dit spel kinderen van 3 gaat leren lezen, want zo werkt het niet.

Ze verzonnen al snel hun eigen spelregels. Zo riep Sterre een plaatje en dan moesten Yuren en Lenthe er zo snel mogelijk op gaan staan. Zij ging dan op de letters staan. Yuren (5) herkende wel wat letters en Lenthe herkende letters die in haar eigen naam zitten + wat letters uit de naam van Yuren, Fee en Sterre. Maar hoe de letters dan heten wist ze nog niet en het hakken en plakken vond ze ook nog te moeilijk. Voor Sterre was het spel eigenlijk al te makkelijk, zij kan natuurlijk allang lezen. Maar, ze vond het wel leuk om te spelen en haar broertje en zusje te helpen.

letterspeelmat

Conclusie

De letterspelmat is een leuk cadeau voor kinderen vanaf het moment dat ze leren lezen. Ik denk dat 5,5 en 6 het meest ideaal is qua leeftijd. Kinderen die in groep 3 zitten of naar groep 3 toe gaan zullen er het meeste plezier aan beleven! Je koopt de letterspelmat bij Trendspeelgoed.nl.

doos letterspeelmat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here