5 x gezond ontbijten

70 groene smoothiesVoor de meesten onder ons is het weer zover: afslanken. Ik selecteerde vijf makkelijke ontbijtjes om de dag goed en gezond te beginnen.

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, dus sla deze niet over. Niet iedereen heeft evenveel tijd, dus dit zijn ontbijtjes die je makkelijk kunt maken of eerder kunt maken.

1. Gezonde smoothie

De meest bekende is de smoothie. Snel, gezond en je kunt hem helemaal naar je eigen smaak maken. De basis die ik gebruik:
– handvol spinaziebladeren
– handvol aardbeien (ook lekker in een mango)
– het sap van 2 sinaasappels
– banaan of eiwitpoeder voor de voeding
– superfoods als chiazaad, goji-bessen etc.

Maar vooral: voeg toe wat jíj lekker vindt. Jij bent tenslotte degene die het moet eten en het ook moet volhouden om gezond te blijven eten. In plaats van sinaasappelsap kun je ook yoghurt gebruiken.
Tip: denk niet direct na de eerste keer dat een shake niet vult. Je hersenen moeten wennen aan het feit dat je geen vaste voeding tot je neemt. Na een paar dagen zal dit beter gaan. Het wil wel eens helpen om te kauwen op je shake.

Meer overheerlijke smoothies vind je in het boek: 70 groene smoothies!

2. Ontbijtmuffins
– 100 g havermout
– 1 tl wijnsteenbakpoeder
– 2 rijpe bananen (zelf doe ik deze er niet in, omdat ik dat niet lust)
– 3 eieren
– 2 tl vanillepoeder
– snufje zout
– lijnzaadolie, hennepzaad
– 1 appel en wat rozijnen

Verwarm de oven voor op 180 graden. Alles in de blender, behalve de appel en de rozijnen, mix het tot een glad geheel. Voeg de stukjes appel en de rozijnen toe. Roer alles door elkaar. Schep vervolgens in de muffinvormpjes. Zet de vormpjes dertig minuten in de oven, maar let op dat ze niet te donker worden. In kleine ovens in twintig minuten al genoeg.
Uit: Powerfood van Renske Kroes met wat aanpassingen van mij.

Ontbijtmuffin

3. Quinoa-ontbijt
Dit is een van mijn favorieten en je zit gegarandeerd vol tot aan de lunch!
– quinoa (neem een bakje vol)
– Half bakje hüttenkäse
– verse aarbeien
– Kokossuiker
– lijnzaadolie
– Superfoods (hennepzaad, chia-zaad)

Kook de quinoa zoals op de verpakking staat. Dit kan ook de avond van tevoren of voor meerdere dagen. Voeg daar alle ingrediënten aan toe en klaas is kees.

Quinoa-ontbijt

4. Gevulde kiwi
– Kiwi (1 per persoon)
– Vanille kwark
– Frambozen

Hol de kiwi uit. Snijd dit in stukjes. De frambozen snij je ook in stukjes. Doe alles door elkaar en vul de kiwi weer. Garneer het met een framboos.
Variatietip: Gebruik aardbeien in plaats van frambozen.

Gevulde kiwi

5. Ontbijtdip met aardbeien
– Handje rijpe aardbeien
– Theelepel honing
– Klein beetje kwark
– 1 theelepel citroensap
– 1 of 2 sneetjes speltbrood
– Stukjes van ander fruit, bijvoorbeeld mango.

Prak de aardbeien fijn en doe de honing hierbij. Voeg hier het citroensap en de kwark en ander fruit aan toe en meng dit. Rooster het brood en snijd het in repen. Zet de schaal op een bord en het brood eromheen.
Uit: Vegetarisch koken met en vleugje Barbara.

Aardbei dip

Eet smakelijk!

Vorig artikel7 tips voor een meer off line leven in het nieuwe jaar
Volgend artikelLuiers laten thuisbezorgen: handig!
Barbara Schriek
De passie van Barbara Schriek is schrijven. Zij schrijft voor Hip & Hot over uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast fotografeert ze. Ze is afgestudeerd aan de School voor Journalistiek, volgt daarnaast workshops, lezingen en masterclasses en schrijft verhalen. Meer informatie over Barbara vind je op haar website Writing Artist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in