7 tips voor een meer off line leven in het nieuwe jaar

uitgelichte-afbeelding-off-line-leven-gadgetsEr zijn nogal wat mensen die eigenlijk van zichzelf vinden dat ze teveel online zijn. Of het nu gaat om social media, bellen, surfen op internet of whatsapp, die telefoon brandt de hele dag in je zak en komt er meerdere malen uit. Waar je ook bent, altijd staan mensen met hun telefoon in de hand of liggen die dingen op tafel. Niet voor niks kwam er in 2015 een liedje van Kinderen voor Kinderen hierover…. In deze blog deel ik 7 tips voor een meer off line leven in het nieuwe jaar.

7 tips voor een meer off line leven in het nieuwe jaar

Minder online zijn” is een veel gehoord goed voornemen. Jaar in jaar uit staat ie bij menig wereldburger weer op het lijstje. Volhouden blijkt echter enorm lastig. Hoe kick je nou eigenlijk af van dat online leven? Inmiddels zijn daar heel wat onderzoeken naar gedaan en boeken over geschreven.

1. Retro telefoon

Bellen kan ook prima met een retro telefoon uit 1967. In hip mosterdgeel, of rood, petrol, babyblauw en grijs verkrijgbaar. Gewoon met een stekker en een snoer, zodat je ouderwets gezellig ‘s avonds op de bank wat mensen kunt bellen die je anders alleen een whatsappje stuurt… Loop eens bij de Kringloop binnen en wie weet vind je een mooie voor een habbekrats die het nog doet ook. Back to basic!

retro telefoon

2. Instax camera

Foto’s maken doe ik de hele dag door met mijn telefoon, en vervolgens plaats ik ze vaak op Instagram. Maar, recent ontdekte ik de geweldige Instax camera, waarbij je van die gezellige ouderwetse polaroids krijgt. Een hele toffe nieuwe hobby, met direct resultaat! Groot voordeel, die smartphone blijft in je zak en je hebt de fotootjes meteen in je hand om op te hangen of naar familie op te sturen. Echt een leuke gadget die ervoor zorgt dat je minder vaak je telefoon pakt!

fuji instax

3. Snailmail

Schrijf eens een brief, of snailmail. Dat kan ook heel goed met kinderen naast je, aan de tafel. Geef je kinderen ook een papiertje, stempels, potloden enz en laat ze net als jij een brief maken aan oma of een vriendinnetje. Er zijn allerlei leuke stempels verkrijgbaar zoals bij Hipgemaakt en Durftestempelen (momenteel een heleboel in de uitverkoop!), die je daarvoor kunt gebruiken. En ook leuke vellen papier om van te knutselen. Kijk voor meer tips rondom snailmail op de website van de Snailmailshop. Echte post is zoveel leuker!

stempel

4. De beelschermloze dag

Las elke week een beeldschermloze dag in. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor jou! Stel je vrienden daarvan op de hoogte via een berichtje op Facebook. Schrijf bijvoorbeeld dat je voortaan elke woensdag je telefoon niet bekijkt tussen 9 uur ‘s morgens en 9 uur ‘s avonds. Die dag besteed je volle aandacht aan de kinderen of lees je lekker een boek of een tijdschrift. Het zal even wennen zijn, maar ik weet zeker, na 2 weken vind je het heerlijk! Indien je eens per week een hele dag teveel vindt, kun je beginnen met een dagdeel of een dag per maand.

5. Pak je hobby’s weer op

Bedenk wat je hobby’s waren voor de komst van de smartphone. Lezen, schilderen, tekenen, muziek maken of luisteren, koken? Wat vond je heerlijk om te doen, waar werd je rustig van, waar kwam je van bij? Maak een lijstje en spreek met jezelf af dat je minimaal 3 keer per week iets van je lijstje doet. Pak in plaats van je laptop of je iPhone een keer een boek, of bak een taart. Of misschien ga je nu eindelijk dat geniale idee wel uitwerken? Veel mensen zijn heel creatief, maar die creativiteit wordt de kop in gedrukt juist door het gebruik van internet en mobiele telefoons. Mensen besteden teveel tijd online, terwijl het creëren van iets ook tijd kost. Zonde!

6. Een jaar offline

Lees het boek “Een jaar offline” van Bram Montfoort. De 24-jarige Bram vond zichzelf namelijk ook verslaafd, en besloot een jaar offline te gaan, om te kijken wat dat met hem zou doen. Het boek is een verslag van zijn off line leven in een online wereld. Een heel inspirerend boek wat je zeker bij zal blijven.

off line leven

7. Notitieboeken en dagboeken

Koop een prachtig mooi notitieboek, stickers, tijdschriften, en ga weer eens ouderwets je boodschappenlijstjes en afspraken in het notitieboek of je papieren agenda noteren. Knip belangrijke dingen uit tijdschriften en plak ze in het notitieboek. Ga off line verzamelen in plaats van online. Houd een dagboek bij. Krijg weer plezier in offline noteren en bijhouden en na een jaar heb je een prachtig naslagwerk!

notitieboek

Vorig artikel10 boeken die je goede voornemens ondersteunen
Volgend artikel5 x gezond ontbijten
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

  1. Hi Judith,

    Je hebt een leuk artikel geschreven. Zeker tip 7. Misschien als aanvulling daarop wil ik je wijzen op mijn gratis e-boek ‘Dagboek Schrijven’, over het hoe en waarom van een dagboek bijhouden. En ook hoe je het volhoudt om in je dagboek te schrijven. Dit e-book is gratis en zonder registratie te downloaden.

    Groetjes, Peggy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in