Help, het is herfst!

bos op de tak 2016Het is nu echt herfst. Je merkt het, omdat het kouder is ‘s avonds en ‘s nachts, en eigenlijk ook overdag. Af en toe een fikse regenbui, wat wind en natuurlijk kleuren de bomen mooi rood, geel, oranje en bruin. Ik hou van de seizoenen en ik kan ook best genieten van de pompoensoep, het wildgebraad, de knusse herfstavonden met een kop thee of een glas rode wijn. Kaarsjes die weer aan gaan. Maar toch denk ik in de herfst ook: help, het is herfst! Ik heb namelijk een allergie voor schimmels.

Schimmels

In de herfst is er meer regen en vocht buiten. Doordat de blaadjes vallen en het buiten vochtiger wordt, ontstaan er schimmels. Die schimmels zitten overal. In de lucht, in je huis en in het bos. Wie allergisch is voor schimmels, zoals ik, heeft het in de herfst zwaar. Een schimmelallergie staat in de herfst gelijk aan hooikoorts in het voorjaar of de zomer.

Symptomen

In de herfst jeuken mijn ogen, soms zelfs mijn oren. Ik nies de hele dag door, mijn neus gaat dicht zitten en ik heb een constante kriebel in mijn neus. Ik word er gek van. Herken je deze symptomen in de herfst, dan zou het dus best kunnen dat je ook last hebt van een schimmelallergie.

Medicijnen

Er zijn wel enkele medicijnen die een beetje kunnen helpen. Ik gebruik bijvoorbeeld de neusspray Beclometason. Dit is een bijnierschorshormoon wat ontstekingen remt. Het werkt overigens alleen bij regelmatig gebruik, en het heeft een inwerktijd van ongeveer 3 weken. Verwacht dus niet direct resultaat, je moet het echt een poosje volhouden voor je merkt dat het effectief is.

Naar het bos

Het is niet heel handig om naar het bos te gaan in de herfst. Het is natuurlijk heel aantrekkelijk om met de kinderen kastanjes, eikeltjes en andere herfstmaterialen te gaan zoeken, maar het doet je allergie geen goed. Ik vermijd het bos het liefste in de herfst, want dit verergert mijn klachten. Ga ik wel, dan ben ik de hele tijd aan het niezen. Dat werkt nog de hele dag door. Heel vervelend! Meestal stuur ik dus mijn man op pad met de kinderen. Ik ga liever in de winter weer naar het bos, als de lucht lekker koud is en het minder vochtig is buiten.

Wie herkent deze klachten en heeft ook last van een schimmelallergie?

fee draagdoek bos 2016seizoenstafel herfst

Vorig artikelGroentefriet met homemade sausjes
Volgend artikel10 x herfst speelgoed voor kinderen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in