9 tips om te besparen op je energierekening

Het leuke van een nieuwbouw huis is, dat je alles helemaal zelf kunt bepalen en regelen. Zo moesten we het hele huis opbouwen, zelfs de elektriciteit. Dat betekent goed nadenken over stopcontacten en elektriciteitsleidingen. Maar ook over je energieleverancier. Nu we in een energiezuinig huis wonen, willen we natuurlijk ook zoveel mogelijk besparen op de stroom. In dit artikel geef ik tips hoe je een energieleverancier kunt kiezen èn 9 tips om te besparen op je energierekening.

Energieneutraal

We wonen in een energieneutrale wijk, dus dan wil je ook zo groen mogelijk om gaan met energie. We hebben bijvoorbeeld een warmtepomp laten aanleggen, een investering van zo’n 35.000 euro (inclusief balansventilatie). Die verbruikt behoorlijk wat stroom, maar we hebben natuurlijk geen kosten meer voor gas. Bovendien krijgen we ook nog zonnepanelen, dus dan krijg je te maken met een terugwinsysteem.

Hoe kies je een energieleverancier?

Dat vond ik niet zo eenvoudig. Er is namelijk zoveel aanbod. Wij hebben bij onze keus welke energieleverancier we zouden nemen veel gehad aan internet. Er zijn diverse websites waar je energie op kunt vergelijken. Je voert dan eenvoudig in hoe groot je gezin is en waar je woont, en dan rolt er zo een serie aanbieders uit. Wij hebben nog meer laten meespelen in onze keuze, naast het goedkoopste tarief. Namelijk ook hoe groen de stroom is, hoe gunstig de aanbieder is als je zonnepanelen hebt met terugleveren en voor hoe lang je een contract moet aangaan. Op deze vergelijkwebsites kun je trouwens niet alleen energie vergelijken, je kunt er eveneens eenvoudig overstappen naar een nieuwe leverancier.

Apps en slimme meters

Erg leuk vind ik het dat je tegenwoordig slimme meters en slimme thermostaten hebt en ook veel energie leveranciers met apps werken. Je kunt op je telefoon dan een app installeren, waardoor je heel nauwkeurig je eigen verbruik kunt zien. Het voordeel daarvan is, dat je ook kunt bijsturen als je ziet dat je te veel verbruikt. En waar je dan zoveel aan verbruikt. Wat zijn in jouw huis energieslurpers? Wat zijn de piektijden en hoe kun je daar iets mee gaan doen? De leverancier die wij uiteindelijk hebben gekozen heeft zo’n app en dat geeft echt veel inzicht. Van daaruit geef ik jullie nu 9 tips om te besparen op je energierekening.

9 tips om te besparen op je energierekening

  1. Doe lichten uit in ruimten waar je niet verblijft. Let ook op dat je niet overdag bij somber weer alle lichten aan laat en zorg dat je LED lampen hebt, dit scheelt echt veel.
  2. Zet je laptop uit in plaats van alleen dichtklappen en haal ook de stekkers van opladers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Wij hadden ze eerst de hele dag door er in, maar dat scheelt echt.
  3. Doe de wasmachine goed vol en was als het kan op 40 graden of lager.
  4. Denk goed na over de droger! Dit is bij ons echt een enorme energieslurper. En dan hebben wij toch echt een warmtepompdroger. Nu ik gezien heb ik de app hoeveel het verbruik omhoog schiet als de droger een hele dag staat te draaien, hang ik veel meer was gewoon op. Ons verbruik ging daardoor flink naar beneden.
  5. Gebruik op apparaten als het kan de eco-stand. Zo hebben wij een vaatwasser met die stand. Ik heb gemerkt dat het echt scheelt als we deze stand gebruiken. Vaak is een apparaat AAA+, omdat er een eco stand op zit. En is het apparaat dus ook alleen energiezuinig als je die stand gebruikt. Let daar dus op!
  6. Maak gebruik van goedkope stroom. Draai de vaatwasser ‘s nachts, doe je was in het weekend. Dat scheelt echt.
  7. Gebruik een stoomopzet bij je pannen, zodat je de groenten kunt garen door de stoom die vrij komt bij het koken van de aardappelen. Zet je plaat niet hoger dan nodig. Kook met een deksel. Zet de afzuigkap niet te lang aan. Het helpt allemaal.
  8. Installeer een app of neem een slimme thermostaat, zodat je inzicht krijgt in je eigen verbruik. Ik vind het echt leuk om bij te houden en te zien hoe ik nog minder kan verbruiken dan de dag ervoor.
  9. Neem zonnepanelen, zodat je een deel van de stroom terugwint.

Winst

Door op deze zaken te letten, ging ons verbruik van €8,14 per dag (€250,00 per maand!) terug naar gemiddeld €5,00 per dag. Een verschil van zo’n €100,00 per maand. Daar kunnen we toch mooi elke maand wat extra’s door sparen.

Meer tips? Lees hier verder.

Vorig artikelEen webwinkel met Amerikaanse producten
Volgend artikelWaarom je niet bang hoeft te zijn om je ogen te laseren
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in