Kerstsfeer in huis; less is more

roze kerstbomen kerstsfeer in huisKerstsfeer in huis; less is more is wel zo’n beetje mijn motto tijdens de kerstdagen. Ik houd niet zo van dat schreeuwerige. Liever een paar mooie details, dan hysterische kerstversiering. Waarbij ik er meteen achteraan zeg: ieder z’n ding hoor. Houd jij juist wel van kerstmannen, flikkerende gekleurde lichtjes en kitscherige kerstversiering, helemaal prima! Ik vind dat ook wel leuk, maar gewoon niet in mijn eigen huis 🙂 In deze blog laat ik zien hoe mijn huis er uit ziet deze kerst. Met dus als thema voor de kerstsfeer in huis; less is more.

Kerstsfeer in huis; less is more

Aan de hand van foto’s neem ik jullie mee door mijn woonkamer van dit jaar. Ik zal vertellen wat ik aan kerstversiering heb gepakt en waar ik het vandaan heb. Kerst is voor mij vooral een periode van rust. December is een heel drukke maand, de kinderen zijn vaak door het dolle heen door Sinterklaas, daarna ben je werkdingen aan het afronden, vervolgens is het vakantie, maar dan moet je weer het kerstdiner voorbereiden en schoonmaken en ben je nog steeds druk. Is dat eenmaal achter de rug, dan wil ik het liefst gewoon genieten van wat kaarsjes, kerstige geuren in huis van bakken of kerstthee en wat simpele accessoires.

Kerstsfeer in de hal

In onze hal hebben wij het hele jaar door 3 witte porseleinen huisjes hangen. Ze hangen pal naast de voordeur, boven onze JokJor champagnekurk bijzettafel. De kinderen hebben van bijenwas klei Jozef, Maria en het kindje Jezus gemaakt, wat ik samen met een kerstboompje van Sostrene Grene in de huisjes zet. Subiele kerstsfeer bij de voordeur dus!

jozef en maria in huisjes

Naast de trap

Verderop in de gang, naast de trap naar boven en tegenover het toilet, hebben we een vitrine kastje van Zilverblauw staan. Dat kocht ik bij de Kwantum. Dit vul ik ieder seizoen met leuke spulletjes. In de winter staan daar een winters tafereeltje met hertjes, kerstbomen, een vilten Koning Winter, een jongetje op de slee en een schudbolletje met de kerstman samen met een lichtsnoertje van LED lampjes in. Na kerst haal ik de kerstboompjes en kerstman weg, maar blijft het wintertafereeltje nog even staan.

wintertafereeltje in de gang

Kerstsfeer in de keuken

In de keuken heb ik niet zo heel veel kerstsfeer. Ik heb een houten ster staan, een paar kaarsjes en een geknutseld kerstboompje (wat op deze foto achter het gordijn staat). Ik vind teveel kerstversiering in de keuken niet zo praktisch, omdat ik daar veel bezig ben.

keuken en piano in kerstsfeer in huis

De piano en televisiehoek

Op onze piano staan de adventskalenders met chocola van de kinderen en een paar kaarsen. Ook staat er een stolp met een mooie kerstkaart en lichtjes (die waren op deze foto helaas net leeg). Bij de televise staan de twee kerstbomen van Kahler, duur spul, maar ieder jaar weer blij als ik ze kan neerzetten. Er kunnen kaarsjes in. Naast de tv staat een mand met brandhout (voor de buitenkachel) en een kamerden die ik kocht bij Ikea.

kerstsfeer in huis, less is more

Kerstsfeer op de eettafel

Op de eettafel hebben wij vanaf 1 december de advenstspiraal van Grimms staan. Vaste prik om elke dag een kaarsje aan te steken tot het kerst is, daarna gaat de spiraal meteen weer naar boven. Ook koop ik ieder jaar een amaryllis, dat vind ik echt bij kerstmis horen. Ik hoop dat deze nog open gaat voor het kerst is. Een takje rode bessen hoort er ook een beetje bij. De kerstboom kaarsjes heb ik van Søstrene Grene en zet ik ieder jaar op een andere plek. Dit jaar dus op tafel.

kerstsfeer op de eettafel

De zithoek met kerstboom

Wij hebben de roze salontafel van Zilverblauw. Toen ik vorig jaar bij de Casa deze roze kerstbomen zag, wilde ik die gelijk hebben. Ze passen er perfect bij. Helaas verkopen ze deze dit jaar niet. Ze hebben wel andere kerstbomen, groen en van glas, ook heel mooi. Vanwege een allergie koop ik al jaren geen echte kerstboom meer. Een nepperd vind ik een crime om in elkaar te zetten en ook niet zo mooi, dus hebben wij de spiraal van VT wonen als kerstboom opgehangen. De kinderen kiezen ieder jaar een kerstbal, die we voor ze sparen tot ze het huis uit gaan met een goed gevulde doos met kerstversiering die ze gekozen hebben van 0-20 jaar ofzo. Ik ben na al die jaren nog steeds niet uitgekeken op onze moderne boom.

kerstsfeer in huis kerstboom

Kerststal en letters van katoen

De kerststal past er qua sfeer misschien niet zo goed bij, maar hij heeft emotionele waarde. Mijn schoonvader heeft ‘m voor ons gemaakt. Echt prachtig. De kinderen spelen er soms mee. Aan het plankje boven de kerststal heb ik twee teksten van katoenen letters hangen: Hohoho en Xmas. Ik weet niet meer zo goed waar ik ze gekocht heb helaas, maar ik denk dat je ze prima zelf kunt maken. Laat je kinderen een lange slinger punniken (hebben ze meteen wat te doen deze vakantie), rijg ze aan ijzer en buig ze in de juiste tekst. Draadje eraan om op te hangen en klaar ben je.

Glazen kasje met pieken

Op de verkleedkist staat een kasje wat ik ooit bij Ikea kocht. Hier heb ik witte nepsneeuw in gelegd, stenen huisjes en verschillende pieken. Normaal zitten er ook lichtjes in, maar ook deze waren leeg, dus moet ze eerst even opladen. Naast het piekenhuisje staat onze pannenkoekplant.

piekhuisje

Fijne kerstdagen!

Dit is zo’n beetje onze kerstversiering. Niet teveel dus, en niet te druk. Onze kerstsfeer in huis bestaat vooral veel uit kaarsen, bloemen/planten, kerstboompjes en teksten. Het is niet elk jaar hetzelfde, want soms zie ik weer iets anders en dan pak ik het ene wel en het andere niet. Fijne kerstdagen allemaal!

Vorig artikelWat te doen in de kerstvakantie?
Volgend artikelBijzondere taart; gletsjertaart uit IJsland
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in