Activiteiten voor kinderen rondom bevrijdingsdag 2015

Vlag uitVoor ons is de meivakantie vrijdag dan eindelijk ook begonnen! Het was voor het eerst dat jongste zoon zijn verjaardag (dinsdag 28 april) grotendeels op school doorbracht en ook op 30 april voelde het raar om hem naar school te brengen. Maar nu genieten we volop van twee weken vrij. We gaan niet weg, maar er is overal zoveel te doen dat we ons vast niet zullen vervelen. Het eerste uitstapje staat al voor 5 mei gepland, Bevrijdingsdag.

Voorafgaand aan Bevrijdingsdag is het vanzelfsprekend Dodenherdenking. Dit jaar zijn we daar in onze woonplaats voor het eerst bij.  Jongste zoon zit namelijk op scouting en legt samen met de andere welpen een krans bij het plaatselijke monument. Mooi om hier zo toch weer even bij stil te staan. Ook in Amsterdam worden speciale activiteiten voor kinderen rondom Dodenherdenking georganiseerd. Indrukwekkend lijkt me de stille tocht door Amsterdam, waarbij kinderen onderweg gedichten voorlezen. Met wat oudere kinderen is een bezoek aan het Anne Frank Huis ook echt de moeite waard.

Anne-Frank

Op 5 mei zijn er overal in het land muziekfestivals met daarbij de nodige kinderactiviteiten. Zo hebben we allemaal een gezellig dagje uit! In Amsterdam kunnen kinderen zeepkisten bouwen en vervolgens om 17.00 uur meedoen aan een zeepkistenrace. En verder is er in de hele stad van alles te doen. Van koekjes bakken op de Dam tot zelf meespelen met het vrijheidsorkest in het Noorderpark en vrijheidspannenkoeken eten op de Pannenkoekenboot.

logo 4 en 5 mei Amsterdam

Ook in Groningen is het een al feest wat de klok slaat op 5 mei. Met naast heel veel muziek volop speciale activiteiten voor de kids. Zoals vrijheidsbeelden maken, over water ‘lopen’, met een ecoloog het Stadspark induiken, over mooie dingen zingen en zelf een zeefdruk maken op een linnen tas. Bijzonder is de actie van partnerstad Delfzijl die zeventig jaar geleden als laatste stad op het vasteland werd bevrijd. Daar hebben 1500 kinderen allemaal een kleurige wensvlinder gemaakt die over het stadspark wordt uitgestrooid. Vast een feestelijk gezicht!

Wensvlinders Delfzijl

Zelf gaan we dit jaar naar het Makersfestival in Utrecht. Met een zoon die in ieder stuk afval een potentieel onderdeel ziet voor een nieuw laserkanon of een andere fantastische uitvinding komen we daar haast niet onderuit. Wil ik ook niet, want het belooft supergezellig te worden. Het bevrijdingsfeest wordt in de Utrechtse wijk Lombok ieder jaar groots gevierd met straatfeesten, een rommelmarkt en kinderactiviteiten in speeltuin Bankaplein. Daar kunnen kinderen dit jaar onder meer schilderen met licht, mengen en experimenteren met limonade (mentos in je cola!), foto’s maken met de zon en een eigen rommelrobot bouwen. Daar heb je dus geen kind meer aan de hele dag!

Makersfestival Utrecht

Vorig artikelWasbare luiers, handig of niet?
Volgend artikelDe ‘kan niet mislukken’ moederdag taart!
Yvonne Koop
Yvonne Koop schrijft als moeder van 4 kids graag over onderwerpen die haar het meest nabij staan: kinderen, speelgoed, (buiten) spelen, natuur, Scandinavië, design en handwerk. Voor Hip & Hot schrijft Yvonne over kunst, cultuur en evenementen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in